fbpx

Ombudsman maakt zich zorgen over ‘zelfredzame adreslozen’

Foto: Wikimedia

In Nederland beginnen er steeds meer ‘zelfredzame adreslozen’. te ontstaan. Dit zijn mensen die door een lage inkomsten niet aan een woning kan komen. Volgens de ombudsman moeten gemeentes creatiever worden.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen kreeg de afgelopen periode steeds meer signalen over zogenoemde ‘zelfredzame’ adreslozen. Dit zijn mensen die dak- of thuisloos zijn geraakt omdat ze ontslagen zijn, te weinig verdienen met hun zzp-inkomsten, een echtscheiding of ernstige schulden.
Deze mensen krijgen problemen omdat de overheid drempels opwekt, waardoor ze verder in de problemen komen. Dit moet anders, volgens de ombudsman.

Zelf problemen oplossen

Volgens de Gemeenten hebben deze mensen te weinig oog voor deze ‘zelfredzame adreslozen’, omdat zij geen psychiatrische of verslavingsproblemen hebben en hierdoor minder problemen veroorzaken. Hierdoor krijgen zelfredzame adreslozen geen toegang tot voorzieningen zoals daklozenopvang. De ombudsman doet een oproep aan gemeenten en Rijksoverheid om een oplossing te zoeken voor deze groep. In veel steden zoals Arnhem is er een gebrek aan woonruimte. Daarom moet er op creatieve manieren gekeken worden naar deze groep mensen, zodat ze snel op weg geholpen kunnen worden. Vaak lossen ze zelf de problemen op.

Basisregistratie Personen

“Het is onacceptabel dat zij eerst verder moeten afglijden voordat zij voor ondersteuning door de overheid in aanmerking komen. Dat is niet alleen onnodig voor deze mensen, die tijdelijk in heel zwaar weer verkeren, maar ook verspilling van tijd en geld door de overheid, die dan uiteindelijk alsnog in actie zal moeten komen. Met alle kosten van dien.” aldus Reinier van Zutphen, Nationaal Ombudsman.
De ombudsman wil dat gemeenten ervoor zorgen dat deze mensen staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP), een voorwaarde om bijvoorbeeld een uitkering of een woning te kunnen krijgen. Ook moeten gemeenten ervoor zorgen dat ze niet verder afglijden. Ook wil hij aandacht vragen voor de krapte op de woningmarkt en het zoeken naar passende oplossingen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Back to top