fbpx
Connect with us

Nieuws

Ombudsman maakt zich zorgen over ‘zelfredzame adreslozen’

Foto: Wikimedia

In Nederland beginnen er steeds meer ‘zelfredzame adreslozen’. te ontstaan. Dit zijn mensen die door een lage inkomsten niet aan een woning kan komen. Volgens de ombudsman moeten gemeentes creatiever worden.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen kreeg de afgelopen periode steeds meer signalen over zogenoemde ‘zelfredzame’ adreslozen. Dit zijn mensen die dak- of thuisloos zijn geraakt omdat ze ontslagen zijn, te weinig verdienen met hun zzp-inkomsten, een echtscheiding of ernstige schulden.
Deze mensen krijgen problemen omdat de overheid drempels opwekt, waardoor ze verder in de problemen komen. Dit moet anders, volgens de ombudsman.

Zelf problemen oplossen

Volgens de Gemeenten hebben deze mensen te weinig oog voor deze ‘zelfredzame adreslozen’, omdat zij geen psychiatrische of verslavingsproblemen hebben en hierdoor minder problemen veroorzaken. Hierdoor krijgen zelfredzame adreslozen geen toegang tot voorzieningen zoals daklozenopvang. De ombudsman doet een oproep aan gemeenten en Rijksoverheid om een oplossing te zoeken voor deze groep. In veel steden zoals Arnhem is er een gebrek aan woonruimte. Daarom moet er op creatieve manieren gekeken worden naar deze groep mensen, zodat ze snel op weg geholpen kunnen worden. Vaak lossen ze zelf de problemen op.

Basisregistratie Personen

“Het is onacceptabel dat zij eerst verder moeten afglijden voordat zij voor ondersteuning door de overheid in aanmerking komen. Dat is niet alleen onnodig voor deze mensen, die tijdelijk in heel zwaar weer verkeren, maar ook verspilling van tijd en geld door de overheid, die dan uiteindelijk alsnog in actie zal moeten komen. Met alle kosten van dien.” aldus Reinier van Zutphen, Nationaal Ombudsman.
De ombudsman wil dat gemeenten ervoor zorgen dat deze mensen staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP), een voorwaarde om bijvoorbeeld een uitkering of een woning te kunnen krijgen. Ook moeten gemeenten ervoor zorgen dat ze niet verder afglijden. Ook wil hij aandacht vragen voor de krapte op de woningmarkt en het zoeken naar passende oplossingen.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Wijkagent Schuytgraaf helpt meisje met pech

Woensdag heeft de wijkagent een meisje met pech langs het fietspad geholpen. Haar fietsketting was van de fiets gelopen en stond met pech langs de weg.

Foto: Politie

“Waar nodig biedt de politie de helpende hand.” is de visie van de politie. Dat neemt ook de wijkagent van Schuytgraaf hoog, want zij troffen een meisje met fietspech. Want het meisje kon niet verder fietsen omdat haar ketting eraf lag. Dit was geen probleem voor de politie en hielpen het meisje door de ketting er weer op te leggen.

“Kleine moeite, groot plezier” laat de wijkagent van Schuytgraaf weten op hun sociale media.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Man beukt mindervalide jongen bij AH binnenstad

Er gaat een filmpje rond op Whattsapp waarbij een man een mindervalide jongen op de grond beukt. De hele situatie vond gisteravond plaatst bij de Albert Heijn aan de Velperbuitensingel.

Het voorval gebeurde bij een Albert Heijn aan de Velperbuitensingel in het centrum. Op de video, die rond gaat op Whatsapp, Dumpert en Panorama, is te zien hoe een mindervalide jongen op weg is naar de AH. Bij de ingang passeert hij een man in een rood shirt. De man draait op een bepaalde moment om en beukt de jongen tegen de grond. Daarna loopt hij weg alsof er niets gebeurd is.

Dader opgepakt

De jongen laat weten dat ondanks dat hij wat kneuzingen heeft opgelopen het wel gaat. De dader is bekend en is ondertussen opgepakt door de politie. Die onderzoekt op dit moment de situatie bij de Albert Heijn.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Rijnstate gaat patiënten op afstand monitoren

Vitalys is onlangs in samenwerking met Rijnstate en Philips de pilot Bariatrie@Home gestart om te onderzoeken of de patiënt in de toekomst veilig op afstand te monitoren is. Met een goed en veilig monitoringssysteem kan de patiënt mogelijk eerder naar de eigen thuisomgeving met een positieve bijdrage aan het herstel.

Foto: Phillips

Vitalys, kliniek tegen overgewicht opereert jaarlijks meer dan 1.250 mensen die door hun overgewicht in aanmerking komen voor een maagverkleinende operatie. De operaties vinden plaats in ziekenhuis Rijnstate waar de patiënten na de operatie ook in ieder geval één nacht blijven.

De Biosensor

De monitoring van de patiënt gebeurt met de Philips Biosensor. Dit is een high-tech sensor in de vorm van een grote pleister. Deze sensor wordt bij de patiënt op de linkerborst geplakt, is wirelessen meet continu verschillende lichaamsfuncties.

Snelle hulp thuis

De metingen van de sensor worden direct doorgestuurd naar een virtueel zorgcentrum in het ziekenhuis. Hier worden de metingen automatisch geanalyseerd door een software systeem van Philips. Door de software naar de combinatie van gegevens te kijken in plaats van losse gegevens te analyseren kunnen we veel meer te weten komen over de gezondheid van de patiënt. De gegevens komen uiteindelijk terecht bij een verpleegkundige die alle thuispatiënten in de gaten houdt via een dashboard. Als de metingen afwijken dan krijgt verpleegkundig personeel in het ziekenhuis direct  een notificatie op hun smartphone. De verpleegkundige die op dat moment de thuispatiënten in de gaten houdt, neemt contact op met de patiënt of huisgenoot. En als het nodig is stuurt ze direct een zorgverlener naar de patiënt toe. 

Thuismonitoren

Thuismonitoring is voordelig voor zowel de patiënt als het ziekenhuis. De patiënt kan eerder naar huis, naar zijn vertrouwde omgeving. De verwachting is dat dit bijdraagt aan het herstel. Ook kan thuismonitoring het gevoel van veiligheid vergroten. De stap om de dag na de operatie naar huis te gaan wordt door veel patiënten best als groot ervaren. Van continu in de gaten gehouden worden in het ziekenhuis naar ‘niets’ thuis. Dit maakt patiënten wel eens onzeker ‘Gaat dat wel goed? En wat moet ik doen als ik me niet lekker voel?‘ zijn vragen die regelmatig gesteld worden. Door thuismonitoring kan er 2 tot 3 dagen na thuiskomst nog contact gehouden worden met de patiënt. Aan de andere kant geeft thuismonitoring Rijnstate meer ruimte om patiënten te verzorgen voor wie de aanwezigheid van directe medische zorg echt noodzakelijk is.

Voorop in zorg voor jou

Veiligheid en patiëntvriendelijkheid staat voorop. De pilot Bariatrie@Home, waarin thuismonitoring met behulp van de Philips biosensor wordt onderzocht, is opgeknipt in fases. Elke fase wordt door middel van een wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met Universiteit Twente, getest op veiligheid en patiëntvriendelijkheid. Een fase wordt niet eerder afgesloten tot zeker is dat alles werkt. Uiteindelijk moet de pilot uitwijzen of patiënten straks met behulp van de Biosensor ook eerder naar huis kunnen. 

Kliniek van de toekomst

Rijnstate bouwt met samenwerkingspartner Philips aan de kliniek van de toekomst. Hiervoor tekende Rijnstate en Philips op maandag 24 juni een overeenkomst voor 10 jaar. Beide partijen willen voor zoveel mogelijk patiënten zorg thuis verlenen door het inzetten van thuismonitoring en het opzetten van een virtual zorgcentrum. Naast het inzetten van slimme technologische oplossingen gaan we samen met Philips bekijken hoe de verzamelde data door slimme algoritmen kan worden geanalyseerd, zodat zorgverleners en patiënten de informatie krijgen die ze nodig hebben, zoals veranderingen in de vitale functies. Philips noemt dit Adaptive Intelligence.

Als de gezondheidstoestand van de patiënt erom vraagt, kan in de toekomst vrijwel ieder bed thuis in het verzorgingsgebied van Rijnstate een gemonitord bed worden. Hierdoor zou Rijnstate kunnen groeien van 650 bedden in het ziekenhuis tot potentieel 480.000 bedden in de regio. Als er minder bedden in het ziekenhuis nodig zijn, is er meer ruimte voor grotere en technisch vooruitstrevende eenpersoonskamers.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue ReadingPopulair