fbpx

Op 1 april 1931 kwam de vuilniswagen voor niets naar de Hoogkamp

Gebeurt er juist op 1 april iets bijzonders? Dan zul je altijd zien dat niemand je gelooft. Twee historische voorbeelden in Arnhem. 

Eindelijk was het zover: in de net gebouwde Hoogkamp zou in 1931 voor het eerst een vuilniswagen komen.  De Arnhemse gemeentereiniging was zo vriendelijk om dit in de Arnhemse Courant aan te kondigen. Hun auto zou de ‘asch-emmers’ voor het eerst komen legen op 1 april.

Ongehoord

Toen de vuilniswagen in de Jozef Israellaan en omgeving aankwam, keken de medewerkers van de gemeentereiniging vreemd op. Bijna niemand had zijn vuilnis op de stoep gezet. “De honden kunnen het omgooien en dan moet je het zelf opruimen”, bromden de wijkbewoners volgens de krant. “Ongehoord dat de gemeente zich tegenwoordig ook al aprilmoppen veroorlooft!”

Dus 10 procent van de Hoogkampers van die tijd zetten wel het as-emmertje buiten, uitgejouwd door hun buurtgenoten. Dat vuilnis werd keurig opgehaald. De eerste rit van een vuilniswagen naar de Hoogkamp ooit draaide uit op een fiasco.

Dierentuin

Een ‘omgekeerde aprilgrap’ was er ook in 1923. De Arnhemsche Courant meldde dat er een dierentuin zou worden geopend aan de Schelmseweg. Kennelijk geloofde niemand dat. Een dag later meldde de krant dat het écht niet om een 1 aprilgrap ging. “Met ons hand op het hart verzekeren we nogmaals, dat de dierentuin van ‘s-Heerenberg naar Arnhem zal worden verplaatst.” Uiteraard ging het om Burgers’ Zoo.

Reacties

Reacties

Back to top