fbpx
Connect with us

Nieuws

Park Open dit weekend!

Foto: Park Open

Park Open start weer zondag 16 juni de eerste editie in Sonsbeek. Het thema is: Vrienden! Op het podium: vijf bands die bewijzen dat vriendschap een fantastische basis is voor living your dream. In het gras: iedereen die van zon en zomer houdt, goede muziek waardeert met vrienden.

Dit jaar is Park Open voor de 29ste keer op de Ronde Weide. Het programma van Park Open is dit seizoen als vanouds breed, eigenzinnig, verrassend en toegankelijk.

Kandidaten gezocht voor kinderpodium Mieters!

Nieuw dit jaar is het Park Open kinderpodium Mieters! Kinderen tussen de 5 en 12 jaar kunnen zich aanmelden met een zelf ingezongen versie van hun favoriete nummer. Ze brengen dit – alleen of met hun opa op mondharmonica, het hele elftal of bff live ten gehore op Mieters!, een speciaal kinderpodium achter op de wei. De deelnemende kinderen kunnen naast room ook wat anders winnen. Namelijk een clip van hun optreden én een speciaal voor hen gearrangeerde Park Open-versie van hun liedje! Meer info over Mieters! en hoe je je kunt aanmelden vind je op parkopen.nl.

GELREBANDS@ Park Open  

Ook nieuw in 2019 is GELREBANDS@, een festivaltoer voor muzikaal talent uit de hele provincie. Park Open vindt dat regionale bands en festivals elkaar veel meer kunnen versterken. Samen met Epop Festival in het Loeffpark in Epe en Music in the Backyard Festival in de Kindertuin in Zaltbommel zijn daarom dit jaar twee aanstormende bands geselecteerd die op alle drie de festivals spelen. Doel: Gelders talent helpen een groter publiek te bereiken en het publiek verrassen met onbekend ‘talent van eigen bodem’. Op 16 juni aanstaande bijt uitblinker Miller & The Tone Machine uit Silvolde onder de noemer GELREBANDS@ Park Open de spits af op de Ronde Weide.

#opnaarde30!

Bijna dertig zomers jong, is Arnhems bekendste en gezelligste feestje er dus weer helemaal klaar voor. Trendongevoelig als we zijn, is onze grootste inspiratie oud en jong laten genieten van live muziek, verrassende ontmoetingen en relaxen in het groen. Met Tikkies draag je hier deze zomer naar draagkracht aan bij! Scan in de Tikkie-app de QR-code op Facebook of op de site en help Park Open op naar de 30!

Line-up 16 juni 

Je zou door al het bovenstaande bijna vergeten dat er ook nog een editie is aankomende weekend.

LUMEN

De eerste band de 16de ontstond uit een project van twee schoolvrienden, Stefan Rhodenborgh en Luke de Bruijn. Voor hun profielwerkstuk toverden zij de huiskamer van Stefan’s ouders in Presikhaaf om in een studio en produceerden daar een album. De indierock die dit voortbracht, doet denken aan een mix van Editors, Pearl Jam en het vroege Coldplay. Sinds kort is de band met studievrienden Jacob en Wiebe compleet en is LUMEN het land aan het doorkruisen om hun dynamische muziek live ten gehore te brengen. Hun mix van dreunende versterkers en aanstekelijke melodieën heeft podia in Rotterdam en Utrecht al veroverd, nu komt de band weer thuis in Arnhem!

Foxlane

De groeiende livereputatie van indieformatie Foxlane uit Nijmegen heeft de laatste jaren zijn vruchten afgeworpen: shows door het hele land, meer dan een miljoen streams op het nummer “Birmingham” en de publiekswinnaar van de “Grote Prijs van Nederland”. De vier jonge honden leveren een moderne blik op de indiescene. De frisse sound is te herleiden naar de explosiviteit van Foals en de rauwheid van Shame: de gitaren leveren hooks en herrie, de baslijntjes zijn opzwepend en zanger Guus maakt het unieke geluid van Foxlane af met zijn eigen, rauwe vocalen.

Gelrebands@ Park Open:  Miller & The Tone Machine

Vier festivalprogrammeurs moesten kiezen uit de beste Gelderse acts…ze waren er snel uit, de selectie van Miller & The Tone Machine was loud & clear want ze hadden hen alle vier een hoge score gegeven. Een van de programmeurs had ze live gehoord als voorprogramma en vond ze toen ‘beter dan de hoofdact’! De basis van de band zijn drie bevriende docenten. Muziek is hun gezamenlijke passie en beroep. Het was al snel duidelijk dat ze met eigen nummers aan de slag wilden. Het moest een soulband worden, maar geen  tribute van belegen Motown-achtige formaties. Een eigenwijze invulling, want bij de band zoek je vergeefs naar een frontman of frontlady, drummer Kees is ook de zanger. Van de bandnaam hebben ze toen ook maar iets soul-igs gemaakt met een verwijzing naar de naam van de broers Mulder: Miller.

Three Little Clouds

Elke gig weer krijgt Three Little Clouds de mensen aan het dansen, het leven is een feest en dat is precies wat hun optredens bij je naar boven brengen. Verbonden door een onzichtbare rode draad zijn de muzikanten om te beginnen beste vrienden die samen een toffe tijd beleven tijdens het creëren en delen van muziek. En dat zie je, in binnen-, en buitenland.  Na een tour in Frankrijk en festivals als Into the Woods, Nederlands Film Festival en Amsterdam Dance Event gaat het hard.

“Met elkaar en onze muziek de wereld verkennen. De vibe waarmee we al zoveel mensen hebben aangestoken, die willen we overbrengen! Het is belangrijk dat je kunt genieten van het leven en er echt veel uithaalt. Op de feestjes die wij geven, voel je die momenten.” 

Waltzburg

Indiepop uit Nijmegen die zich ergens tussen Kevin Morby en Vampire Weekend bevindt. Waltzburg noemt zichzelf een vriendenband en de wereld van Waltzburg bestaat uit energieke songs die vol tegenstrijdigheden zitten en het alledaagse leven bevragen. Met vijf bandleden op het podium worden de nummers omgezet naar een energiek en dansbaar geheel. Juist die balans zorgt voor de kracht van deze vriendengroep, die het soms niet al te luchtige leven weer een heel stuk leuker én dragelijker maakt. Na Sziget en Noorderslag: nu op Park Open!

Meer nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Arnhem heeft minst aantal overmatige drinkers van Nederland

Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van volwassen Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. Gemiddeld drinkt 1 op de 11 overmatig veel alcohol. Je neemt dan meer dan 21 (mannen) en 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. Overmatig drankgebruik concentreert zich volgens het onderzoek vooral in ‘rijke’ (kust)gemeentes zoals Bergen, Bloemendaal, Laren (NH) en Noordwijk. Van de twaalf Nederlandse provincies is Noord-Holland de koploper. Het minst aantal overmatige drinkers zitten in de gemeente Arnhem.

Foto: Pixels

De top-5 van de lijst met het het hoogste aantal overmatige drinkers per provincie wordt aangevuld met Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht, waar gemiddeld 8% van de 18-plussers overmatige hoeveelheden alcohol consumeert. Opvallend hierbij is dat het hier allemaal provincies van ‘boven de rivieren’ betreft. En dat terwijl het ‘Bourgondische leven’ dat toch juist gekenmerkt wordt door het genieten van eten én drinken, zich naar verluidt juist in de zuidelijke helft van ons land zou manifesteren.

Saillant

Een saillant gegeven is dat onze Friese ‘eilanders’ de alcohol ook graag rijkelijk laten vloeien. Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog staan alle drie in de top-10 van gemeentes waar de meeste overmatige drinkers wonen. De Nederlandse gemeentes waar gemiddeld de meeste overmatige drinkers ingeschreven staan zijn Bergen (NH) en Laren (NH), waar maar liefst 13% van de 18 jaar en oudere inwoners teveel drinkt.

Sober

In de gemeentes Arnhem, Dronten (FL), Hardinxveld-Giessendam (ZH) en Kapelle (ZL) drinkt slechts 3% van de volwassenen substantieel meer dan de maatschappelijke norm (geen alcohol of maximaal 1 glas per dag). Kijken we naar de provincies dan is Flevoland met een percentage overmatige drinkers van 5 de meest sobere provincie van Nederland.

Provincies op volgorde van het hoogste percentage overmatige drinkers

 1. Noord-Holland: 9%
 2. Overijssel: 8%
 3. Drenthe: 8%
 4. Friesland: 8%
 5. Utrecht: 8%
 6. Noord-Brabant: 7%
 7. Groningen: 7%
 8. Limburg: 7%
 9. Zuid-Holland: 7%
 10. Gelderland: 7%
 11. Zeeland: 6%
 12. Flevoland: 5%

Top-10 gemeentes met de meeste overmatige drinkers

De 10 gemeentes in Nederland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken.

 1. Bergen (NH.): 13%
 2. Laren: 13%
 3. Ameland: 12%
 4. Bloemendaal: 12%
 5. Nieuwkoop: 12%
 6. Noordwijk: 12%
 7. Rozendaal: 12%
 8. Schiermonnikoog: 12%
 9. Vlieland: 12%
 10. Asten: 11%

Top-10 gemeentes met de minste overmatige drinkers

De 10 gemeentes in Nederland waar procentueel de minste mensen wonen die overmatig alcohol drinken.

 1. Arnhem: 3%
 2. Dronten: 3%
 3. Hardinxveld-Giessendam: 3%
 4. Kapelle: 3%
 5. Alblasserdam: 4%
 6. Almere: 4%
 7. Appingedam: 4%
 8. Borsele: 4%
 9. Cuijk: 4%
 10. Doesburg: 4%

Top-10 gemeentes met het hoogste aantal niet- of gematigde drinkers (maximaal 1 glas per dag)

De 10 gemeentes in Nederland waar procentueel de meeste mensen wonen die de richtlijn voor alcoholconsumptie niet overschrijden.

 1. Urk: 58%
 2. Reimerswaal: 55%
 3. Alblasserdam: 54%
 4. Hardinxveld-Giessendam: 54%
 5. Ridderkerk: 53%
 6. Neder-Betuwe: 51%
 7. Sliedrecht: 50%
 8. Tholen: 50%
 9. Veenendaal: 50%
 10. Almere: 49%

Top-10 gemeentes met het laagste aantal niet- of gematigde drinkers (maximaal 1 glas per dag)

De 10 gemeentes in Nederland waar relatief gezien de minste mensen wonen die geen of weinig alcohol drinken (‘alcohol volgens Richtlijn’).

 1. Koggenland: 24%
 2. Eersel: 26%
 3. Oost Gelre: 26%
 4. Asten: 27%
 5. Laren: 27%
 6. Schagen: 27%
 7. Reusel-De Mierden: 28%
 8. Tubbergen: 28%
 9. Waterland: 28%
 10. Edam-Volendam: 29%

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Natuurbegraafplaats Koningsakker opent deuren

Met een speciale publieksdag op zaterdag 31 augustus zetten de zusters Trappistinnen van abdij Koningsoord (Arnhem) de deuren open van hun nieuwe natuurbegraafplaats Koningsakker. Belangstellenden kunnen deelnemen aan een rondleiding en krijgen informatie over de achtergrond van deze bijzondere plek. De betrokkenheid van een kloosterorde bij de ontwikkeling van een landbouwgebied in een natuurbegraafplaats is een Europese primeur.

Foto: M. Knoops

De publieksdag op 31 augustus (11-16 uur) biedt niet alleen de mogelijkheid om kennis te maken met de natuurbegraafplaats en de kloosterzusters maar omvat ook uiteenlopende programma onderdelen zoals een lezing door monnik en theoloog Thomas Quartier en muzikale intermezzo’s. Het volledige programma is te vinden op www.koningsakker.nl. De natuurbegraafplaats ligt aan de Sportlaan 25 in Arnhem, toegang via Dreijensweg (vanaf NS station Oosterbeek ook wandelend en fietsend te bereiken via de Johannahoeveweg).

Primeur

In december 2016 maakten de zusters van abdij Koningsoord hun plannen voor de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats wereldkundig. Voor het eerst in Europa zet een kloostergemeenschap zich in om bestaande landbouwgrond te transformeren in een duurzaam natuurgebied, met ruimte voor begraven, een plek van troost voor nabestaanden en een wandelgebied dat openstaat voor iedereen. Na het doorlopen van diverse administratieve en juridische procedures, onder meer nodig om het bestemmingsplan van het gebied aan te passen, is de natuurbegraafplaats officieel in gebruik genomen.

Passende bestemming

Kloosters dienen te voorzien in hun eigen levensonderhoud en ook de Trappistinnen hebben daarom altijd hun leven van gebed, stilte en studie gecombineerd met werkzaamheden binnen de abdij. Met het verwerven van akkergronden in de directe omgeving van de abdij is het denken begonnen over een nieuwe economische activiteit die aansloot bij het karakter van het kloosterleven. Het idee voor een natuurbegraafplaats ontstond door contact met de Trappistenabdij Holy Cross in Virginia (VS). Deze broeders hebben al enkele jaren een deel van hun uitgestrekte terrein ingericht als natuurbegraafplaats. De zusters zagen meteen de kansen voor dit duurzame en maatschappelijk verantwoorde verdienmodel dat past bij de stilte en spiritualiteit van het monastieke leven als antwoord op de vraag naar een nieuw verdienmodel.

Zelfstandige organisatie

De zusters hebben steeds benadrukt dat de begraafplaats een zelfstandige organisatie is. Zo is de abdij(kerk) niet beschikbaar voor uitvaarten. Echter als eigenaar van de natuurbegraafplaats blijven de zusters wel betrokken bij de gang van zaken. Er is gekozen voor een algemene signatuur. Iedereen is welkom ongeacht geloof of achtergrond. 

Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraafplaatsen zijn in Nederland sterk in opkomst. Steeds vaker denken mensen al lang voor hun overlijden na over hun uitvaart. De keuze voor een natuurbegraafplaats biedt de mogelijkheid om ‘aandeelhouder’ te worden in de ontwikkeling van (nieuwe) natuurgebieden en op die manier een duurzame nalatenschap te realiseren. Mensen kunnen zelf een plek uitkiezen en de graven worden niet geruimd. Daarnaast biedt het nabestaanden een bijzondere omgeving om hun dierbaren te gedenken. Ook is een natuurbegraafplaats een manier om nabestaanden te ontzorgen; er hoeft immers geen onderhoud plaats te vinden. De bijzondere band tussen de natuurbegraafplaats en de levendige monastieke gemeenschap van abdij Koningsoord geeft Koningsakker een extra dimensie. De zusters zijn ervan overtuigd dat de ‘gewijde stilte’ die zo typerend is voor hun leven ook op de begraafplaats zal worden ervaren.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Overwinning tijdens Gamma Racing Day dichtbij voor racetalent Rik Koen (15): “Echt een topweekend”

Op je 15e in een auto racen voor volle tribunes op het TT Circuit in Assen. Arnhemmer Rik Koen deed het afgelopen weekend tijdens de Gamma Racing Day in de Ford Fiesta Sprint Cup. En de talentvolle coureur van het Cor Euser Racing Team was zowel op zaterdag als zondag dicht bij een overwinning. In beide races eindigde Koen op de tweede plaats in de junioren-klasse. In de eerste race lonkte zelfs de algemene overwinning, maar een probleem met de versnellingsbak wierp hem terug naar de tweede positie.

Foto: Rik Koen

“Dit was echt een topweekend”, vertelt de 15-jarige coureur na afloop van de tweede race. “De kwalificatie was nog iets minder, maar ik mocht in de eerste race wel vanaf P1 starten. Dat ging super goed, want met nog drie ronden te gaan lag ik op de eerste plaats, maar toen begaf de versnellingsbak het. Daardoor ben ik tweede geworden.” De eerste plaats ging naar teamgenoot Daan Pijl die vorig jaar ook al in de Ford Fiesta Cup actief was. Het gat naar de concurrentie was groot.

Assen

In de tweede race startte Koen vanaf de negende plaats. “Ik had een perfecte start, alleen was de achterkant van de auto net iets te los. Daardoor had ik niet genoeg tractie om echt met de top mee te kunnen rijden. Ik ben toch nog tweede in mijn klasse geworden en al met al is dat een topprestatie. Natuurlijk ga je altijd voor de eerste plaats, maar het is nu even niet anders. In het kampioenschap sta ik nu derde en de volgende race hoop ik naar de tweede plaats op te schuiven.” In Assen waren de omstandigheden niet altijd even optimaal. “Vanwege de natte baan, hebben we met de afstelling nog wel iets anders geprobeerd, maar dat kwam er niet helemaal uit. Daar leren we ook weer van, dus dat helpt ons weer richting de volgende race. Dan willen we weer op het podium staan.”

Gamma Racing Day

“Dat ik op mijn vijftiende al in de autosport zit en meedoe om het podium had ik niet verwacht”, zegt Koen die op zijn vijfde begon met karten. “Dat is echt super gaaf. En helemaal bij zo’n groot evenement als de Gamma Racing Day. Racen voor volle tribunes, maar daar kijk je tijdens het racen niet naar. Ook niet tijdens de opwarmronde, dan ben je alleen maar met de banden bezig. Als je effe niet op let, ga je de muur in.” Onlangs reed Koen samen met Daan Pijl en Cor Euser een 10-uursrace op het Circuit van Zandvoort. “Mijn droom is om ooit de 24 uur van Le Mans te rijden. Dat vind ik echt mooi. Tijdens die 10-uursrace vochten we in de laatste rondjes om de overwinning. Dat was echt mooi. Het is super fijn om met iemand als Cor Euser te werken. Hij legt alles perfect uit en weet net dat laatste beetje uit de auto te krijgen dat andere teams niet voor elkaar krijgen.”

Sterk koppel

Routinier Cor Euser werkt graag met jonge, talentvolle coureurs als Pijl en Koen. “Rik is een ervaren karter en heeft veel meer race-ervaring dan Daan had toen hij vorig jaar in de Fiesta instapte. Maar onder aan de streep balanceren ze elkaar goed uit en helpen ze elkaar om een snellere rondetijd te vinden. Dat maakt dit koppel zo sterk. Het moet een beetje op zijn plaats vallen met de start en bij inhaalacties, en dat loopt wel eens in tranen uit, maar ze hebben op dat gebied nog niet al te veel meegemaakt. Rik is er in Spa een keer hard afgegaan, maar dat doet hij nooit meer. Dat was zijn eigen schuld. We hebben de auto weer opgebouwd en de race erna stond hij op pole position. Hij laat zich niet zo maar van de kaart brengen. Het is leuk om met die jochies te werken.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair