fbpx
Connect with us

Nieuws

Portaal heeft woonrede

De inhoud van de Miljoenennota en de troonrede horen geheim te blijven tot de derde dinsdag in september. Maar in de aanloop naar Prinsjesdag komt er vaak al veel naar buiten. Het leek erop dat dit ook vandaag gebeurde. Het bleek echter niet te gaan om de troonrede, maar om de woonrede van Portaal. Hiermee vraagt deze corporatie aandacht voor de wooncrisis in Nederland.

Foto: Portaal

Het gaat niet goed met wonen in Nederland

‘Iedereen verdient een woning waarin hij of zij lekker woont, die goed onderhouden is, in een fijne buurt. Een thuis, van waaruit je kunt werken, leren en leven. Waar je veilig bent. Niet voor niets is wonen in de
Grondwet verankerd. Maar dan moet je wel een huis hébben’, aldus de corporatie in haar woonrede. Dirk Jan van der Zeep, bestuurder van Portaal: “Het gaat niet goed met wonen in Nederland. Het woningtekort
is immens, wachttijden voor een woning zijn lang, huren dreigen onbetaalbaar te worden en buurten verslechteren. Terwijl het kabinet geen stappen zet om de wooncrisis in ons land aan te pakken. Sterker
nog, de situatie verergert alleen maar.”

Onrechtvaardig

Met de woonrede wil Portaal een signaal afgeven aan Den Haag. “Woningcorporaties moeten niet alleen woningen bouwen en renoveren, maar hebben ook de taak om hun woningen te verduurzamen. Een
enorme opgave!” benadrukt Van der Zeep. “Door de jaarlijks stijgende verhuurderheffing is daar geen geld voor.” Deze in eerste instantie tijdelijke – en nooit meer afgeschafte – belasting op sociale huurwoningen, kost woningcorporaties jaarlijks miljarden. “Geld dat onze huurders hebben opgebracht en rechtstreeks in de staatskas verdwijnt. Wij vinden het onrechtvaardig dat dankzij het huidige woonbeleid mensen met de laagste inkomens opdraaien voor de problemen op de woningmarkt.” De woonrede van Portaal eindigt dan ook met de oproep om de verhuurderheffing af te schaffen.

Een uitnodiging om samen te werken

Maar volgens Van der Zeep is het meer dan dat. “De woonrede is ook een uitnodiging om samen te werken en niet weg te kijken. Aan eenieder die een bijdrage kan en wil leveren. Zodat we weer trots kunnen zijn op hoe we wonen in Nederland hebben geregeld.”

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Restauratie harnas hertog van Gelre voltooid

De restauratie van de harnas van de hertog van Gelre is voltooid. Het harnas zal voorlopig nog niet te zien zijn in de Eusebiuskerk, maar in het Nationaal Militair Museum.

Foto: Jan van Dalen

Bij het harnas van de hertog hoort ook een pop en een zwaard. Het hoofd en handen waren al eerder in de restauratie in de jaren ’60. Restaurateur Diede Verbiest heeft toen het hoofd en de handen gerestaureerd.

Zwaard

In 1944 verdween het orginele zwaard. Deze is door atelier Gotscha vervaardigd op basis van vooroorlogse foto’s en tradities. Deze zwaard hangt weer naast het harnas.

Naar Soest

Wil je het harnas bewonderen vanaf 1,5 meter? Dan kun je naar het nationale Militaire Museum in Soest. Daar zal hij het aankomende half jaar te zien zijn.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Reuze insecten domineren Burgers’ Zoo

Meer dan dertig reusachtige insecten, spinnen en andere (kriebel)beestjes verrassen in de herfstvakantie van zaterdag 3 tot en met zondag 25 oktober 2020 de bezoekers van Koninklijke Burgers’ Zoo. Insecten, spinnen en andere ongewervelde dieren nemen een belangrijke rol in het dierenrijk in: bij elk van de fotogenieke, bewegende en geluid producerende dierenbeelden vertelt het Arnhemse dierenpark een educatief verhaal met vaak verrassende weetjes en interessante details.

Foto: Burgers’ Zoo

Van Aziatische tijgermug tot Chileense vogelspin

Op een avontuurlijke route door het park ontdekken gasten in totaal meer dan dertig gigantische (vogel)spinnen, muggen, wespen, libellen, slakken, schorpioenen, vlinders, rupsen, kevers en andere beestjes. De dieren zijn niet alleen gedetailleerd vormgegeven, maar ook kunnen ze in veel gevallen bewegen en geluid produceren. ‘Big Insects’ biedt een fotogenieke tocht door Burgers’ Zoo, waar bezoekers bovendien bij elke diersoort spelenderwijs extra informatie meekrijgen.

Een belangrijke rol in het dierenrijk

Insecten, spinnen en andere kleine ongewervelde diertjes nemen een belangrijke rol in het dierenrijk in. Niet alleen vormen zij een belangrijke voedselbron voor veel zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen, maar ook breken zij vaak organisch materiaal verder af zodat voedingsstoffen weer beschikbaar komen voor planten. Bovendien spelen insecten vaak een belangrijke rol bij het bestuiven van bloemen. 

Praktische details

De actiepagina www.burgerszoo.nl/biginsects geeft extra informatie en biedt de mogelijkheid om direct online entreekaarten te kopen en de bijbehorende verplichte tijdstippen van binnenkomst te reserveren. Abonnementhouders mogen ‘Big Insects’ op vertoon van hun jaarkaart gratis bezoeken, maar dienen wel van tevoren de tijdstippen van binnenkomst te reserveren.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gelderse arbeidsmarktregio’s krijgen groen licht van de provincie voor aanpak werk en stageproblematiek

De zes arbeidsmarktregio’s in de provincie Gelderland krijgen samen 4 miljoen euro steun om knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken die door de coronacrisis zijn ontstaan. Er is sinds 1 september groen licht op de actieplannen van de verschillende regio’s. Dit is een belangrijk startschot om binnen de regio Midden-Gelderland de uitbreiding en doorontwikkeling te realiseren van diverse initiatieven, zoals werk naar werk, talentcenters, omscholingstrajecten en transitievouchers.

Foto: Pikist

“We zijn enorm verheugd met deze financiële bijdrage van de provincie. We hopen op deze manier te voorkomen dat veel inwoners uit onze regio zonder werk komen te zitten.” Ronald Haverkamp, voorzitter Regionaal Portefeuillehouders Overleg Midden Gelderland.

Werk naar werk

Door de grote instroom van mensen met recente werkervaring en de dreiging voor de mensen die nu nog aan het werk zijn maar mogelijk als gevolg van de crisis hun baan gaan verliezen, is een bredere focus nodig. Allereerst op de mensen die zich tot voor kort goed zelf wist te redden maar die nu ook om ondersteuning vraagt. Niet alleen om ervoor te zorgen dat deze groep zo snel mogelijk weer aan de slag komt en niet in een uitkeringssituatie belandt, maar ook om ervoor te zorgen dat juist de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet op nog
grotere afstand komen te staan. Dat vraagt om snelle betaalde omscholing en kennis- en talentontwikkeling. In de regio’s worden bijvoorbeeld korte omscholingstrajecten ingericht zoals het omscholen van chauffeurs naar
vorkheftruckchauffeurs, of binnen de zorg en energiesector waar op dit moment veel vraag is.

NL Werkt door

In de regio Midden-Gelderland is inmiddels gestart met het samenwerkingsverband WSP Midden-Gelderland Werkt Door. “Met WSP Midden-Gelderland Werkt Door verbinden we werkgevers met elkaar om de vraag naar en aanbod van werk beter af te stemmen en te kijken naar de mogelijkheden. Samen met alle gemeenten in de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland, UWV, Scalabor, VNO-NCW Midden en Randstad is dit een aanpak bovenop het maatregelenpakket van het Rijk en een regionale vertaling van NL Werkt Door.” laat WSP Midden-Gelderland weten.

Stages en leerwerkbanen

De zes Gelderse arbeidsmarktregio’s zetten ook in op de aanpak van het tekort aan stages en leerwerkbanen. Deze plekken bij leerwerkbedrijven zijn zowel van groot belang voor studenten in het MBO, leerlingen bij het
VSO en Praktijkonderwijs (PRO), als voor werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt daarom ingezet op het opzetten en versterken van (bestaande) praktijksimulaties, bedrijven ondersteunen bij begeleiding op de werkvloer, inzetten van stageplekkenmakelaars en aansluiten op projecten met een social-return-component.

COVID-19

Provincie Gelderland werkt er aan om de Gelderse economie en samenleving uit de crisis als gevolg van Covid-19 te helpen. Dat doet de provincie in deze fase van de crisis met een bedrag van 50 miljoen euro. Daarnaast werkt provincie Gelderland aan een herstelprogramma. Dat bestaat uit een pakket aan maatregelen om alle sectoren en organisaties die van groot belang zijn voor Gelderland te ondersteunen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair