fbpx
Connect with us

Nieuws

Provincie: Arnhemse Akzo-banen blijven behouden

Akzo

Het afblazen van de overname van AkzoNobel zorgt voor het behoud van banen in met name Arnhem. Dat verwacht de provincie. Gedeputeerde Michiel Scheffer (economie) zegt opgelucht te zijn dat het Amerikaanse PPG zijn overnamebod op het chemiebedrijf heeft ingetrokken.

De provincie uitte in maart 2017 al haar zorgen over de gevolgen van een overname voor de werkgelegenheid en de investeringen in duurzaamheid en onderzoek. AkzoNobel hoort dan ook bij Gelderland, vindt D66’er Scheffer. “Ik ben blij dat de medewerkers de toekomst weer met vertrouwen tegemoet kunnen zien.”

Begonnen in Arnhem

AkzoNobel is diepgeworteld in het Gelderse bedrijfsleven. De ‘roots’ van Akzo liggen in Arnhem waar het bedrijf zich in 1913 heeft gevestigd. In Arnhem werken bijna 1.000 medewerkers op het hoofdkantoor aan de Velperweg en 100 mensen in de fabriek op de Kleefse Waard. In Wapenveld en Ammerzoden werken nog eens 250 mensen.

AkzoNobel gaat de verf- en chemieonderdelen splitsen, om de groeikansen van het bedrijf te vergroten. De chemietak maakt chemicaliën voor producten zoals softijs, soep en zeep. Het zelfstandig maken van de chemietak moet de marktpositie versterken. Naar verwachting heeft dit geen gevolgen voor de medewerkers in Gelderland, aldus de provincie.

Economie van de toekomst

Scheffer bracht in mei 2017 een werkbezoek aan AkzoNobel in Arnhem. Hij waardeert het dat AkzoNobel wil blijven investeren in duurzaamheid en innovatie. “AkzoNobel staat al jaren bovenaan de duurzaamheidsindex en daar willen ze blijven. Zo maken we samen werk van innovatie en bouwen we aan de economie van de toekomst.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Bruls voorzitter van Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

In zijn eerste vergadering heeft het algemeen bestuur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen Hubert Bruls benoemd tot voorzitter. Lucien van Riswijk (burgemeester Zevenaar) is benoemd tot vice-voorzitter. Samen met Helga Witjes (wethouder Lingewaard) vormen Bruls en Van Riswijk het dagelijks bestuur.

Foto: Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is een samenwerking tussen 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Deze samenwerking gaat plaats vinden op basis van een gemeenschappelijke visie en aan de hand van een regionale agenda met vijf grote opgaven. Visie en regionale agenda is door de deelnemende gemeenten vastgesteld.

Samenwerking

Bruls vindt de samenwerking aan de hand van opgaven van groot belang voor de toekomst van de regio. “Alleen door de handen ineen te slaan, kunnen we de grote uitdagingen die voor ons liggen oppakken. Ik proef een grote bereidwilligheid bij zowel de steden als de kleinere gemeenten om de
samenwerking te versterken en als één regio naar buiten te treden. Dit laatste is enorm belangrijk als het gaat om invloed op de agenda’s van Den Haag en Brussel. Het is prachtig dat we nu van start
kunnen gaan en ik ben zeer gemotiveerd om als voorzitter, samen met alle partners een succes van de Groene Metropoolregio te maken.”

Goud in handen

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem en voormalig voorzitter van de regio, heeft deze stap aangemoedigd. “Er valt bij ons veel te winnen tegen onverdiende armoede, onterechte woningnood en verwaarloosde wijken. Met maar liefst achthonderdduizend mensen om ons heen, in dit prachtige gebied vol natuur, cultuur en kennis, hebben wij als achttien gemeenten goud in handen voor een prachtig aanbod dat precies de vinger legt op waar wij goed in zijn en wat goed is voor heel Gelderland, heel Nederland en heel Europa. Wij hebben het over onze groene innovaties, slimme duurzaamheid, uitvindingen voor onze gezondheid en de gastvrije ontspanning. Dus laten wij elkaar mobiliseren om met het bedrijfsleven en de kenniswereld onze kansen waar te maken.”

Samenwerkingsverband

De Groene Metropoolregio is een samenwerkingsverband van 18 gemeenten (Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Mook en Middelaar, Lingewaard, Montferland, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar). De gemeente Beuningen besluit eind januari over deelname.
De regio is met bijna 800.000 inwoners en een regionaal product van 27 miljard euro een sterke stedelijke regio. In de gezamenlijk ontwikkelde visie kiest de regio voor groei met behoud van een ontspannen leefkwaliteit.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitale Verbindingen maakt kans op Appeltje van Oranje 2021

Vitale Verbindingen uit Arnhem maakt kans op een Appeltje van Oranje 2021. En vanaf 11 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op Vitale Verbindingen als favoriet. Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten.

Foto: Zafanja

Stemmen kan tot en met 20 januari via stem.oranjefonds.nl/vitaleverbindingen.
Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben, zich weer goed voelen.

Vitale Verbindingen in de wijk

Vitale Verbindingen organiseert trainingen, workshops, lezingen en allerlei ontmoetingsactiviteiten. Dit doen zij onder andere in de wijken Sint Marten, Geitenkamp en Malburgen. Ze werken vooral met vrijwilligers; zij zetten hun eigen herstelervaringen in voor anderen. Marjet Zeegers, coördinator en één van de initiatiefnemers van Vitale Verbindingen vertelt: “Vitale
Verbindingen is een community voor mensen in herstel. Allemaal wijkbewoners die in of na herstel zijn van verslaving of psychiatrie. Veel daarvan hebben heftige levensgebeurtenissen meegemaakt. Bij Vitale Verbindingen gaat het niet over onze diagnose. Mensen mogen wijkbewoners zijn, of worden, die elkaar ontmoeten en ondersteunen. We ontwikkelen ons en ondernemen allerlei activiteiten. Bij ons mag je zijn wie je bent. We kijken naar wat je wèl kunt, maar onze mindere kanten hoeven we niet voor elkaar te verbergen.”

Verbinden ondanks Corona

2020 was ook voor Vitale Verbindingen een uitdagend jaar. Thema’s als eenzaamheid en angst zijn de vrijwilligers van Vitale Verbindingen niet vreemd. Ondanks, of misschien juist daardoor vond de stichting wegen om van betekenis te kunnen zijn voor degenen die dit hard nodig hebben in Arnhem. Zo is de basistraining voor de vrijwilligers: ‘Ervaringswerker in de wijk’ helemaal gedigitaliseerd, zodat deze online gegeven kan worden. Als het werken met de computer een belemmering is, helpen de vrijwilligers elkaar daarmee. Ook voor het soepcafé in wijkcentrum de Nieuwe Hommel is een alternatief gevonden. Vrijwilliger Jimmy Ramshoebag: “Normaal gesproken maak ik met mijn keukenteam iedere vrijdag een lekkere
soep in de Nieuwe Hommel. Iedereen is welkom om die te komen eten. Vanwege Corona is dat niet mogelijk, maar we hebben er nu een afhaalsoep van gemaakt. Zo draait het keukenteam door en blijven we toch verbinden door middel van de soep!”

Koningin Máxima

De Appeltjes van Oranje worden uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies,
kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Stemmen kan tot en met 20 januari via stem.oranjefonds.nl/vitaleverbindingen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gelders DOEK geeft bioscoopstoelen weg

Gelders DOEK – hét platform voor films van makers uit de regio- geeft unieke bioscoopstoelen weg uit het oude Focus Filmtheater in Arnhem. De stoelen worden t/m 24 januari uitgedeeld. Om je eigen thuisbioscoop helemaal compleet te maken dien je iemand anders lid te maken van Gelders DOEK, zo kan diegene online meteen Gelderse films in huis halen.

Foto: wbeersweel0 – Pixabay

Een setje bioscoopstoelen op wieltjes om zo je huis in te rollen? Daarvoor dien je iemand anders voor een jaar lid te maken van Gelders DOEK. Maak je twee mensen lid dan krijg je zelfs een 3-zitter. Ben je zelf nog geen lid? Dan kun je samen lid worden, want samen film kijken is zo veel leuker én maak deel uit van de Gelderse film(maker)community.

Films & Netwerken

Gelders DOEK brengt o.a. filmmakers en publiek samen tijdens maandelijkse filmvertoningen in LUX Nijmegen en Focus Arnhem waarbij ontmoetingen centraal staan. Naast vertoningen van Gelderse cinema en het bieden van een plek om te netwerken, worden er regelmatig Meetups georganiseerd met interessante sprekers en workshops binnen het vak. Met een lidmaatschap kun je gratis deelnemen aan deze bijeenkomsten of je eigen film indienen. Daarnaast krijg je een eigen profiel op de nieuwe website die toegang biedt tot films én krijg je kortingen binnen de sector. Op deze manier hoopt de stichting het ledenaantal te laten groeien voor een sterkere filmcommunity.

Stuur de naam van degene die jij als lid voordraagt door naar welkom@geldersdoek.nl of meld je samen aan als nieuw lid vóór 24 januari. Zodra het lidmaatschap voor 1 jaar is afgesloten via www.geldersdoek.nl/word-lid krijg jij bericht wanneer je de stoelen kunt
afhalen. Let op: zo lang de voorraad strekt!

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair