fbpx
Connect with us

Nieuws

PvdA wil duidelijkheid over spookstudenten

In Arnhem zijn er een aantal studenten die wel wonen in Arnhem, maar niet ingeschreven staan. Hierdoor loopt de gemeente €1200,- per niet ingeschreven inwoner.

Foto: Wikimedia

Jaarlijks loopt de gemeente enkele duizenden euro’s mis omdat studenten wel wonen in Arnhem, maar niet ingeschreven staan. Deze zo genoemde spookstudenten wonen en maken wel gebruik van Arnhemse voorzieningen maar de gemeente krijgt hiervoor geen geld. Daarom stelde de lokale fractie van de PvdA schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Zo wil de partij weten om hoeveel studenten het gaat, hoeveel geld de stad misloopt en wat het college er aan gaat doen.

Elke Arnhemmer die niet ingeschreven staat kost de gemeente jaarlijks meer dan €1200,-. Want de gemeente krijgt per inwoner de €1200,- euro vanuit de gemeentefonds. Hiervoor wordt o.a. de kosten voor afval betaald maar ook gemeentelijke voorzieningen zoals de onderhoudt van straten, etc.

Invoering leenstelsel

In 2014 wisten de landelijke fracties GroenLinks, D66, VVD en PvdA een meerderheid te halen voor het invoeren van het leenstelsel. Hierdoor raakte er een prikkel weg om namelijk niet direct in te schrijven. Door de invoering van het leenstelsel krijgen studenten geen uitwonende beurs meer. Dit bedrag was hoger dan de beurs voor thuiswonende studenten. Het lijkt erop dat het beleid van de landelijke fractie van de PvdA gevolgen heeft voor de lokale afdelingen van de arbeiderspartij.

Eigenaren verbieden inschrijven

Daarnaast zijn er pandeigenaren in Arnhem die een hoop studenten in woningen plaatsen, maar wel verbieden om zich in te schrijven. Zo is er in Klarendal een woningcomplex met meer dan 10 studentenkamers. Hiervan mag maar 3 studenten ingeschreven staan en de overige 7 studenten niet. Op dit adres al loopt de gemeente jaarlijks meer dan €8.400,- mis aan inkomsten. Hierdoor heeft de gemeente totaal geen zicht op wie de huisjesmelkers zijn in de stad en waar eventuele gevaarlijke toestanden ontstaan. Ook is het voordelig voor een huisjesmelker om zo weinig mogelijk studenten in te laten schrijven op een adres. Immers moet de pandeigenaar hiervoor gemeentelijke kosten betalen, die dat nu niet heeft.

Kans op boete

De spookstudent kan een boete krijgen voor het niet ingeschreven staan op het adres en kan niet stemmen op de gemeenteraad of eventueel provincie. Om hoeveel spookstudenten het gaat in Arnhem is onbekend. In Utrecht zijn er zo naar schatting 3.000 spookstudenten.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Meldkamer Arnhem en Nijmegen gaan samen

De meldkamer van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid gaan samenwerken. Dit omdat er problemen waren rondom bezetting van de meldkamers.

Foto: Dawid Skalec – Wikimedia

Vanaf dinsdag 19 november werken de meldkamers van de politie, brandweer en ambulance uit Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid samen in de gezamenlijke Meldkamer Arnhem-Nijmegen. De meldkamer zal in Arnhem gevestigd worden. Alle 112-meldingen komen vanaf vandaag in Arnhem binnen en worden zoals altijd deskundig afgehandeld. 

Krapte in personeel

Beide meldkamers kampten met een personele krapte, waardoor het steeds lastiger werd om 24/7 de telefoontjes van mensen in nood te beantwoorden. Ook moesten beide regio’s investeren in de techniek om de meldkamer draaiende te houden. Door deze samenvoeging naar een gezamenlijke meldkamer worden roosterproblemen opgelost en hoeft de investering in techniek slechts één keer te worden gedaan. 

Meldkamer naar Apeldoorn

De samenvoeging van de meldkamers in Nijmegen en Arnhem is een natuurlijke ‘tussenstap’ in de samenvoeging naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn die op de planning staat voor medio 2022. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Mediakunst Festival Arnhem in Focus

Museum Arnhem en Focus Filmtheater presenteren op zondag 24 november van 11.00 tot 22.00 uur het Mediakunst Festival Arnhem. Een dag vol mediakunstwerken uit Nederland van de afgelopen decennia, waarbij kunstenaars hun eigen werk toelichten.

Foto: Focus

Het dagprogramma van het Mediakunst Festival Arnhem is opgedeeld in vier blokken, met elk een overkoepelend thema. Bezoekers kunnen een passe-partout voor de hele dag kopen, maar er zijn ook tickets per blok beschikbaar. Alle blokken worden ingeleid door de kunstenaars die hun eigen werk toelichten. Blok 1 (11.00 – 13.00 uur) met Jeroen Eisinga gaat over performancekunst en video. Blok 2 (14.00 – 16.00 uur) met Lydia Schouten behandelt feminisme en seksualiteit. In blok 3 (16.30 uur – 18.30
uur) met Julika Rudelius staan fictie, mens en maatschappij centraal, en de dag wordt afgesloten door blok 4 (20.00 – 22.00 uur) met Barbara Visser over politieke betrokkenheid.

Boekpresentatie

Tijdens het festival is er van 19.30 – 20.00 uur een presentatie van het boek ‘A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies’. In het boek staan kunstenaars die hun opleiding
volgden aan ArtEZ en kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de collectie van Museum Arnhem. Marga van Mechelen overhandigt het boek aan Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem. Conservator
hedendaagse kunst van Museum Arnhem, Mirjam Westen, licht het belang van het boek toe. De presentatie is vrij toegankelijk.

Meer informatie en kaarten zijn te verkrijgen via focusarnhem.nl of aan de kassa van Focus Filmtheater.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Leger des Heils collecteert in Arnhem

Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 25 tot en met 30 november langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. “Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.” laat het Leger des Heils ons weten.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald uit donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 25 tot en met 30 november. De gift vanuit de Arnhemmers zijn daarbij hard nodig, want samenleven doe je dus niet alleen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair