fbpx
Connect with us

Nieuws

Rechtbank: opzettelijk aanrijden is poging tot doodslag

Een 35-jarige Arnhemmer die opzettelijk is ingereden op iemand, heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. Dat is het oordeel van de rechtbank in Arnhem. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan acht voorwaardelijk.

De rechter acht de man schuldig aan een reeks delicten, waaronder tweemaal een poging tot doodslag. Daarbij heeft hij een auto gebruikt. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan opzetheling, diefstal, verzet met geweld en het beledigen van politieagenten. De man maakte zich binnen een korte periode schuldig aan een reeks geweldsdelicten, vindt de rechtbank.

Verduisterde auto

Met een verduisterde auto reed hij op 24 juni 2016 tweemaal met verhoogde snelheid in op een persoon. In de nacht van 24 op 25 juni 2016 probeerde hij ook een politieagent aan te rijden. Daarbij negeerde de Arnhemmer een stopteken van de politieagent en heeft hij de dienstfiets van de politieman vol geraakt.

De politieagent kon de auto van de man maar net ontwijken. Kort daarna – nadat de auto was weggesleept – heeft hij de auto van het terrein van het wegsleepbedrijf gestolen.

Doodslag

De officier van justitie vond dat bij het – met de auto –  proberen in te rijden op de personen sprake was tweemaal een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Maar de rechtbank vond dat sprake was van tweemaal een poging tot doodslag.

“Als gevolg van het handelen van de man bestond de aanmerkelijke kans dat de slachtoffers zouden overlijden en die kans nam hij voor lief”,  vindt de rechter.  “Dat dit niet is gebeurd, is beide keren uitsluitend het gevolg geweest van het handelen van het slachtoffer.”

Beledigen

Verder heeft de man zich ook nog schuldig gemaakt aan het beledigen van twee politieagenten. Toen zij hem- na meerdere waarschuwingen – daarvoor  aanhielden, verzette hij zich daar met geweld tegen. Daarbij liep een van de agenten lichamelijk letsel op.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Nu de rechtbank tweemaal een poging tot doodslag heeft bewezen, is de opgelegde straf hoger uitgevallen. Aan het voorwaardelijk strafdeel heeft de rechtbank, bijzondere voorwaarden verbonden. Zo zal de man zal onder toezicht van de reclassering komen en zich daarom bij de reclassering moeten melden. Verder moet hij zich laten behandelen.

Schadevergoeding

Omdat de Arnhemmer bij de pogingen tot doodslag een auto als wapen gebruikte, vond de rechtbank het nodig om hem een voorwaardelijke rijontzegging  van drie jaar op te leggen. Deze ontzegging zal ingaan vanaf het moment dat hij uit de gevangenis komt. Tot slot hebben drie slachtoffers om een schadevergoeding gevraagd. De Arnhemmer moet in totaal ruim 1.650 euro aan de slachtoffers betalen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Archief

Grootste mythes over Bitcoin

Als het aankomt op Bitcoin zijn er een hele hoop mythes die rondgaan. Deze mythes zijn niet voor niets mythes, ze zijn vaak gewoon niet waar. Grote kans dat ook jij in een van deze mythes geloofd. Vandaag hebben we de grootste mythes rondom Bitcoin even voor je onder elkaar gezet. 

Digitale valuta’s worden voornamelijk gebruikt door criminelen

Een van de oudste mythes over Bitcoin is dat deze het vaakst (of misschien wel het meest effectief) worden gebruikt voor illegale activiteiten. Hoewel het waar is dat digitale valuta’s zijn gebruikt door individuen met criminele bedoelingen, kan hetzelfde natuurlijk ook worden gezegd voor normale valuta’s. Een van de redenen voor deze mythe is de anonimiteit die cruciaal is voor Bitcoin. Als eerste grote digitale munt werd bitcoin populair op zwarte markten zoals de Silk Road

Hoewel het waar is dat aspecten van bitcoin (inclusief de anonimiteit die het biedt) verleidelijk kunnen zijn geweest voor criminelen die illegale zaken doen in die en andere soortgelijke markten, is het de moeite waard om te onthouden dat het de transacties zelf waren die illegaal waren. Dit was dus niet de cryptocurrency. Criminelen kunnen ook fiat valuta gebruiken voor hun illegale praktijken. 

Bitcoin is veel te “traag”

Bitcoin doet één ding en het doet het heel goed. Het bereikt een overeenkomst (consensus) over een toestand van de transacties, in een wereldwijd gedecentraliseerd digitaal netwerk (een beetje zoals het internet) onder deelnemers die elkaar niet kennen. Dit maakt het een ongelooflijk veilige plek om ‘waarde’ op te slaan. Hoe bekender Bitcoin wordt, hoe meer het vertrouwd zal worden (net als elk merk, beveiligingssysteem of vorm van geld) als een plek om dit te doen. 

Deze opzet maakt het bewust ‘traag’ van opzet. Het is een functie die gewoon wat langzamer is, dit is echter de bedoeling. De basislaag (core chain) van Bitcoin is verreweg de snelste op de planeet. Traag is dus maar relatief, je moet het altijd vergelijken met andere projecten. 

Bitcoin heeft geen waarde

Bitcoin is vrij lastig in te delen. Is het nu hetzelfde als normaal geld? Of is het een soort goud. Beleggers zijn er niet helemaal zeker van hoe ze hun digitale activa moeten behandelen als het gaat om belastingen of zelfs dagelijkse transacties. Dit alles heeft misschien bijgedragen aan het idee dat cryptocurrencies geen waarde heeft. In werkelijkheid hebben cryptocurrencies wel degelijk waarde. Hierop spelen veel Bitcoin robots in zoals Bitcoin Loophole. 

Net als andere soorten valuta’s kunnen cryptocurrencies worden ingewisseld voor goederen en diensten, ze hebben een waarde die overeenkomt met wat de mensen vinden over de munt. Een Bitcoin heeft dus net zoveel waarde als normaal geld, het is immers maar wat de gebruikers er voor over hebben. Je kunt Bitcoin gewoon gebruiken om online dingen mee te kopen, net als met je euro’s of dollars. 

Bitcoin is niet veilig

Aangezien Bitcoin steeds bekender is geworden vinden er ook meer hacks plaats. In veel gevallen waren de digitale valutawissels zelf het doelwit van deze aanvallen. In andere gevallen profiteerden criminelen van kwetsbaarheden in de wallet van de mensen die de Bitcoins kochten. 

Investeerders die zich zorgen maken over de veiligheid van digitale activa, moeten beseffen dat het mogelijk is dat er hacks kunnen plaatsvinden. Er zijn echter veel manieren waarop beleggers hun geld kunnen beschermen Verder is het ook de moeite waard om te weten dat veel overheden en andere financiële instellingen interesse hebben getoond in blockchain technologie. Een van van de redenen hiervoor is dat blockchain algemeen wordt gezien als veilig, je hoeft je dus nergens zorgen over te maken. Zolang je een goede wallet hebt en een sterk wachtwoord kiest is Bitcoin volkomen veilig.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Minister: ‘boa’s beter uitrusten, maar geen wapens’

Minister Grapperhaus gaat bekijken hoe buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) betere uitgerust kunnen gaan worden. Maar een wapenstok of pepperspray krijgen ze wat hem betreft niet.

Foto: Willem 90 – Wikipedia

Laatste tijd hebben boa’s het niet makkelijk. Er is een toename van geweld tegen de gemeentelijke handhavers. Zij hebben nu de taak om toe te zien of mensen zich o.a. houden aan de 1,5 meter afstand. Dit loopt regelmatig uit de hand. Zo werd er met Pinksteren een tweetal boa’s mishandeld in IJmuiden. De minister wil met boa- en politiebonden in gesprek over het eventuele gebruik van een noodknop of een bodycam. Daarnaast is de minister van mening dat de politie direct aanwezig moet kunnen zijn als een boa in de moeilijkheden komt. 

‘Wapenstok is geen gerantie’

Maar het inzetten van geweldsmiddelen als een wapenstok of pepperspray is een brug te ver. Deze middelen mag volgens de minister alleen gebruikt worden door politie. “Een feit dat je een wapenstok meekrijgt, is nog geen garantie dat je dat soort hufters tegen het lijf loopt.” laat Ahmed Marcouch weten aan RTL nieuws.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ondernemer Pegasus zoekt steun via crowdfunding

De huidige ondernemer van the Pegasus Pub hoopt op steun voor het openhouden van zijn zaak. The Pegasus Pub is een populaire plek onder de Airborne herdenkers.

Foto: The Pegasus Pub

Ondernemer Nige Hinkin ontdekte in oktober 2019 dat café The Pegasus Pub in Arnhem de deuren moest sluiten vanwege gezondheidsproblemen van de vorige eigenaren. “Na enige overweging besloot ik mijn baan in Engeland op te zeggen en naar Arnhem te verhuizen om deze geweldige plek opnieuw te openen!” aldus Hinkin. “Alles verliep volgens plan, maar toen sloeg Covid19 toe. Van daaruit ging het slechter. Niet de bar kunnen openen leidde tot een financiële crisis.” aldus de nieuwe eigenaar.

Deze belangrijke ‘Airborne’ cafe heeft door de corona een financiële plak gekregen. Eigenaar Nige hoopt met de crowdfunding zo’n 10.000 euro te halen. Op dit moment heeft de eigenaar al meer dan 1600 euro opgehaald.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair