fbpx
Connect with us

Nieuws

Rechtbank: opzettelijk aanrijden is poging tot doodslag

Een 35-jarige Arnhemmer die opzettelijk is ingereden op iemand, heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. Dat is het oordeel van de rechtbank in Arnhem. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan acht voorwaardelijk.

De rechter acht de man schuldig aan een reeks delicten, waaronder tweemaal een poging tot doodslag. Daarbij heeft hij een auto gebruikt. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan opzetheling, diefstal, verzet met geweld en het beledigen van politieagenten. De man maakte zich binnen een korte periode schuldig aan een reeks geweldsdelicten, vindt de rechtbank.

Verduisterde auto

Met een verduisterde auto reed hij op 24 juni 2016 tweemaal met verhoogde snelheid in op een persoon. In de nacht van 24 op 25 juni 2016 probeerde hij ook een politieagent aan te rijden. Daarbij negeerde de Arnhemmer een stopteken van de politieagent en heeft hij de dienstfiets van de politieman vol geraakt.

De politieagent kon de auto van de man maar net ontwijken. Kort daarna – nadat de auto was weggesleept – heeft hij de auto van het terrein van het wegsleepbedrijf gestolen.

Doodslag

De officier van justitie vond dat bij het – met de auto –  proberen in te rijden op de personen sprake was tweemaal een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Maar de rechtbank vond dat sprake was van tweemaal een poging tot doodslag.

“Als gevolg van het handelen van de man bestond de aanmerkelijke kans dat de slachtoffers zouden overlijden en die kans nam hij voor lief”,  vindt de rechter.  “Dat dit niet is gebeurd, is beide keren uitsluitend het gevolg geweest van het handelen van het slachtoffer.”

Beledigen

Verder heeft de man zich ook nog schuldig gemaakt aan het beledigen van twee politieagenten. Toen zij hem- na meerdere waarschuwingen – daarvoor  aanhielden, verzette hij zich daar met geweld tegen. Daarbij liep een van de agenten lichamelijk letsel op.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Nu de rechtbank tweemaal een poging tot doodslag heeft bewezen, is de opgelegde straf hoger uitgevallen. Aan het voorwaardelijk strafdeel heeft de rechtbank, bijzondere voorwaarden verbonden. Zo zal de man zal onder toezicht van de reclassering komen en zich daarom bij de reclassering moeten melden. Verder moet hij zich laten behandelen.

Schadevergoeding

Omdat de Arnhemmer bij de pogingen tot doodslag een auto als wapen gebruikte, vond de rechtbank het nodig om hem een voorwaardelijke rijontzegging  van drie jaar op te leggen. Deze ontzegging zal ingaan vanaf het moment dat hij uit de gevangenis komt. Tot slot hebben drie slachtoffers om een schadevergoeding gevraagd. De Arnhemmer moet in totaal ruim 1.650 euro aan de slachtoffers betalen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Overwinning tijdens Gamma Racing Day dichtbij voor racetalent Rik Koen (15): “Echt een topweekend”

Op je 15e in een auto racen voor volle tribunes op het TT Circuit in Assen. Arnhemmer Rik Koen deed het afgelopen weekend tijdens de Gamma Racing Day in de Ford Fiesta Sprint Cup. En de talentvolle coureur van het Cor Euser Racing Team was zowel op zaterdag als zondag dicht bij een overwinning. In beide races eindigde Koen op de tweede plaats in de junioren-klasse. In de eerste race lonkte zelfs de algemene overwinning, maar een probleem met de versnellingsbak wierp hem terug naar de tweede positie.

Foto: Rik Koen

“Dit was echt een topweekend”, vertelt de 15-jarige coureur na afloop van de tweede race. “De kwalificatie was nog iets minder, maar ik mocht in de eerste race wel vanaf P1 starten. Dat ging super goed, want met nog drie ronden te gaan lag ik op de eerste plaats, maar toen begaf de versnellingsbak het. Daardoor ben ik tweede geworden.” De eerste plaats ging naar teamgenoot Daan Pijl die vorig jaar ook al in de Ford Fiesta Cup actief was. Het gat naar de concurrentie was groot.

Assen

In de tweede race startte Koen vanaf de negende plaats. “Ik had een perfecte start, alleen was de achterkant van de auto net iets te los. Daardoor had ik niet genoeg tractie om echt met de top mee te kunnen rijden. Ik ben toch nog tweede in mijn klasse geworden en al met al is dat een topprestatie. Natuurlijk ga je altijd voor de eerste plaats, maar het is nu even niet anders. In het kampioenschap sta ik nu derde en de volgende race hoop ik naar de tweede plaats op te schuiven.” In Assen waren de omstandigheden niet altijd even optimaal. “Vanwege de natte baan, hebben we met de afstelling nog wel iets anders geprobeerd, maar dat kwam er niet helemaal uit. Daar leren we ook weer van, dus dat helpt ons weer richting de volgende race. Dan willen we weer op het podium staan.”

Gamma Racing Day

“Dat ik op mijn vijftiende al in de autosport zit en meedoe om het podium had ik niet verwacht”, zegt Koen die op zijn vijfde begon met karten. “Dat is echt super gaaf. En helemaal bij zo’n groot evenement als de Gamma Racing Day. Racen voor volle tribunes, maar daar kijk je tijdens het racen niet naar. Ook niet tijdens de opwarmronde, dan ben je alleen maar met de banden bezig. Als je effe niet op let, ga je de muur in.” Onlangs reed Koen samen met Daan Pijl en Cor Euser een 10-uursrace op het Circuit van Zandvoort. “Mijn droom is om ooit de 24 uur van Le Mans te rijden. Dat vind ik echt mooi. Tijdens die 10-uursrace vochten we in de laatste rondjes om de overwinning. Dat was echt mooi. Het is super fijn om met iemand als Cor Euser te werken. Hij legt alles perfect uit en weet net dat laatste beetje uit de auto te krijgen dat andere teams niet voor elkaar krijgen.”

Sterk koppel

Routinier Cor Euser werkt graag met jonge, talentvolle coureurs als Pijl en Koen. “Rik is een ervaren karter en heeft veel meer race-ervaring dan Daan had toen hij vorig jaar in de Fiesta instapte. Maar onder aan de streep balanceren ze elkaar goed uit en helpen ze elkaar om een snellere rondetijd te vinden. Dat maakt dit koppel zo sterk. Het moet een beetje op zijn plaats vallen met de start en bij inhaalacties, en dat loopt wel eens in tranen uit, maar ze hebben op dat gebied nog niet al te veel meegemaakt. Rik is er in Spa een keer hard afgegaan, maar dat doet hij nooit meer. Dat was zijn eigen schuld. We hebben de auto weer opgebouwd en de race erna stond hij op pole position. Hij laat zich niet zo maar van de kaart brengen. Het is leuk om met die jochies te werken.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Toename van wildaanrijdingen met 25% gestegen

Dit jaar zijn er 25% meer aanrijdingen met wilden dieren in vergelijking met vorig jaar. Dit komt omdat er overbevolking is ontstaan op bepaalde plekken. Hierdoor gaan dieren opzoek naar alternatieve locaties.

Er is een flinke stijging van wildaanrijdingen in Nederland. Zo worden er elk jaar gemiddeld 499 wilden dieren per maand aangereden. Het gaat hier om vossen, dassen, marters, wilde zwijnen, edelherten en reeën. Vorig jaar was dit iets meer dan 400 wilden dieren per maand.

Opzoek naar voedsel

Volgens Stichting Wildaanrijdingen Nederland zijn de stijgingen vooral te danken aan wild dat opzoek gaan naar alternatieve voedselbronnen. Op sommige plekken is er te veel van hetzelfde soort, waardoor veel dieren opzoek gaan naar alternatieve locaties. Vermoedelijk ligt het aantal hoger dan normaal. Dit komt omdat niet overal de aangereden dieren worden bijgehouden. Op dit moment is dat alleen in Gelderland, Overijssel, Noord-Holland en Noord-brabant.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Milieuzone tien dagen opengesteld voor alle verkeer

milieuzone

Tot 26 augustus zijn alle auto’s weer toegestaan in en rondom het centrum. Vanwege de afsluiting van de Pleijweg van 15 augustus 21:30 tot 26 augustus 1.00 wordt tijdelijk alle verkeer toegelaten in de milieuzone. 

Foto: Gemeente Arnhem

Door de afsluiting van de Pleijweg mogen alle type voertuigen voorlopig weer in de stad rijden. De auto’s mogen tot 26 augustus 1:00 weer in en rondom het centrum rijden. Tijdens deze periode zal de bebording die de milieuzone aankondigen onleesbaar gemaakt worden. Ook zullen op verschillende plekken matrixaanduidingen de tijdelijke vrije doorgang aankondigen.

Vanaf maandagochtend 26 augustus 01:00 uur gelden de reguliere regels voor de milieuzone en wordt er weer gehandhaafd. 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair