fbpx
Connect with us

Nieuws

Reuze insecten domineren Burgers’ Zoo

Meer dan dertig reusachtige insecten, spinnen en andere (kriebel)beestjes verrassen in de herfstvakantie van zaterdag 3 tot en met zondag 25 oktober 2020 de bezoekers van Koninklijke Burgers’ Zoo. Insecten, spinnen en andere ongewervelde dieren nemen een belangrijke rol in het dierenrijk in: bij elk van de fotogenieke, bewegende en geluid producerende dierenbeelden vertelt het Arnhemse dierenpark een educatief verhaal met vaak verrassende weetjes en interessante details.

Foto: Burgers’ Zoo

Van Aziatische tijgermug tot Chileense vogelspin

Op een avontuurlijke route door het park ontdekken gasten in totaal meer dan dertig gigantische (vogel)spinnen, muggen, wespen, libellen, slakken, schorpioenen, vlinders, rupsen, kevers en andere beestjes. De dieren zijn niet alleen gedetailleerd vormgegeven, maar ook kunnen ze in veel gevallen bewegen en geluid produceren. ‘Big Insects’ biedt een fotogenieke tocht door Burgers’ Zoo, waar bezoekers bovendien bij elke diersoort spelenderwijs extra informatie meekrijgen.

Een belangrijke rol in het dierenrijk

Insecten, spinnen en andere kleine ongewervelde diertjes nemen een belangrijke rol in het dierenrijk in. Niet alleen vormen zij een belangrijke voedselbron voor veel zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen, maar ook breken zij vaak organisch materiaal verder af zodat voedingsstoffen weer beschikbaar komen voor planten. Bovendien spelen insecten vaak een belangrijke rol bij het bestuiven van bloemen. 

Praktische details

De actiepagina www.burgerszoo.nl/biginsects geeft extra informatie en biedt de mogelijkheid om direct online entreekaarten te kopen en de bijbehorende verplichte tijdstippen van binnenkomst te reserveren. Abonnementhouders mogen ‘Big Insects’ op vertoon van hun jaarkaart gratis bezoeken, maar dienen wel van tevoren de tijdstippen van binnenkomst te reserveren.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Gelderse arbeidsmarktregio’s krijgen groen licht van de provincie voor aanpak werk en stageproblematiek

De zes arbeidsmarktregio’s in de provincie Gelderland krijgen samen 4 miljoen euro steun om knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken die door de coronacrisis zijn ontstaan. Er is sinds 1 september groen licht op de actieplannen van de verschillende regio’s. Dit is een belangrijk startschot om binnen de regio Midden-Gelderland de uitbreiding en doorontwikkeling te realiseren van diverse initiatieven, zoals werk naar werk, talentcenters, omscholingstrajecten en transitievouchers.

Foto: Pikist

“We zijn enorm verheugd met deze financiële bijdrage van de provincie. We hopen op deze manier te voorkomen dat veel inwoners uit onze regio zonder werk komen te zitten.” Ronald Haverkamp, voorzitter Regionaal Portefeuillehouders Overleg Midden Gelderland.

Werk naar werk

Door de grote instroom van mensen met recente werkervaring en de dreiging voor de mensen die nu nog aan het werk zijn maar mogelijk als gevolg van de crisis hun baan gaan verliezen, is een bredere focus nodig. Allereerst op de mensen die zich tot voor kort goed zelf wist te redden maar die nu ook om ondersteuning vraagt. Niet alleen om ervoor te zorgen dat deze groep zo snel mogelijk weer aan de slag komt en niet in een uitkeringssituatie belandt, maar ook om ervoor te zorgen dat juist de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet op nog
grotere afstand komen te staan. Dat vraagt om snelle betaalde omscholing en kennis- en talentontwikkeling. In de regio’s worden bijvoorbeeld korte omscholingstrajecten ingericht zoals het omscholen van chauffeurs naar
vorkheftruckchauffeurs, of binnen de zorg en energiesector waar op dit moment veel vraag is.

NL Werkt door

In de regio Midden-Gelderland is inmiddels gestart met het samenwerkingsverband WSP Midden-Gelderland Werkt Door. “Met WSP Midden-Gelderland Werkt Door verbinden we werkgevers met elkaar om de vraag naar en aanbod van werk beter af te stemmen en te kijken naar de mogelijkheden. Samen met alle gemeenten in de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland, UWV, Scalabor, VNO-NCW Midden en Randstad is dit een aanpak bovenop het maatregelenpakket van het Rijk en een regionale vertaling van NL Werkt Door.” laat WSP Midden-Gelderland weten.

Stages en leerwerkbanen

De zes Gelderse arbeidsmarktregio’s zetten ook in op de aanpak van het tekort aan stages en leerwerkbanen. Deze plekken bij leerwerkbedrijven zijn zowel van groot belang voor studenten in het MBO, leerlingen bij het
VSO en Praktijkonderwijs (PRO), als voor werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt daarom ingezet op het opzetten en versterken van (bestaande) praktijksimulaties, bedrijven ondersteunen bij begeleiding op de werkvloer, inzetten van stageplekkenmakelaars en aansluiten op projecten met een social-return-component.

COVID-19

Provincie Gelderland werkt er aan om de Gelderse economie en samenleving uit de crisis als gevolg van Covid-19 te helpen. Dat doet de provincie in deze fase van de crisis met een bedrag van 50 miljoen euro. Daarnaast werkt provincie Gelderland aan een herstelprogramma. Dat bestaat uit een pakket aan maatregelen om alle sectoren en organisaties die van groot belang zijn voor Gelderland te ondersteunen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgemeester sluit per direct horeca in Geitenkamp

coke

Donderdag avond sloot burgemeester Ahmed Marcouch per direct een horecazaak in de wijk Geitenkamp nadat er harddrugs werd aangetroffen. Daarbij is een persoon aangehouden vanwege bezit van harddrugs. Op deze locatie is ook elektriciteitsdiefstal geconstateerd en er gaat een onderzoek plaatsvinden naar bijstandsfraude. Een andere horecazaak is door Liander afgesloten in verband met diefstal stroom en gas. Bij een derde zaak, aan de Sperwerstraat, is niets aangetroffen.

Foto: Pixabay

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Buurtcafés die een dekmantel zijn voor wetteloosheid en criminaliteit, ontwrichten onze wijken. Criminelen moeten de buurt uit, niet de goedwillende mensen. Arnhemmers beschermen wij, zodat zij zich thuis, op straat en in de wijk veilig voelen, en voorkomen dat onze kinderen het beeld krijgen dat criminaliteit loont. Zo kunnen zij het beste uit zichzelf halen’.

Witwassen

Aanleiding voor de actie van het Arnhemse Interventieteam waren aanwijzingen van frauduleuze activiteiten als witwassen, zwartwerken bijstandsfraude, sigaretten- en drugshandel. Eerder waren er meerdere acties op bedrijventerrein Het Broek, in de wijk Malburgen en het stationsgebied. Naar aanleiding van de acties sloot de burgemeester een horecazaak in Malburgen vanwege drugs. Ook in het Arnhemse uitgaansgebied en de Steenstraat werden meerdere horecazaken gesloten vanwege criminele activiteiten zoals verkoop van lachgas, harddrugs en geweld.

Melden helpt

De vaste kern van het Arnhemse Interventieteam bestaat uit de Politie, Openbaar Ministerie, RIEC Oost-Nederland en gemeente Arnhem en is actief met invalacties als gisteren en zet die voort, als team toegewijd om criminelen af te schrikken, de eerlijke Arnhemmers te beschermen en zo doende de stad op eerlijke wijze vooruit te helpen. Per actie krijgt het interventieteam versterking van inspecties en andere overheidsorganisaties die het team bij elkaar de juiste bevoegdheden geven. Bij de actie van gisteravond waren de ODRA, Liander, sociale recherche, NVWA, Douane, UWV, politie en de gemeente aanwezig. Marcouch: ‘Wij treden op, mede dankzij meldingen van de Arnhemmers bij de politie (0900-8844) en anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)’.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek geeft uniek kijkje in Arnhemse monumenten

Zondag 13 september doet bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek mee aan de Open Monumentendagen; ontdek park Sonsbeek en haar unieke historische gebouwen.

Foto: Natuurcentrum Arnhem

Wist je dat Arnhem is ontstaan aan de Jansbeek? En wist je dat de historische Witte Watermolen in park Sonsbeek nog steeds in gebruik is en meel produceert voor lokale bakkers? De molen, die op het terrein van Molenplaats Sonsbeek staat, is een van de oudste gebouwen van Arnhem en maalt al koren sinds de 15e eeuw. Daarmee is Molenplaats Sonsbeek feitelijk het oudste industrieterrein van Arnhem. Onze enthousiaste vrijwilligers vertellen je er graag meer over.

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek informeert, sinds 1983,  geïnteresseerden over park Sonsbeek en het overige groen in Arnhem. Het bezoekerscentrum wordt sinds januari dit jaar beheerd door Natuurcentrum Arnhem. Naast informatie over natuur- en cultuurhistorie en allerhande activiteiten in de omgeving kunnen bezoekers er ook genieten van heerlijke Midden-Oosterse gerechten bij restaurant A Beautiful Mess, dat zich onlangs in de Molenschuur gevestigd heeft.

(Gids)wandelingen

Speciaal voor Open Monumentendag heeft het bezoekerscentrum een IJstijdenwandeling uitgebracht, waarmee je zelf op ontdekking kunt gaan in het park. Hoe is het reliëf ontstaan?Ervaar met deze wandeling de unieke geologische ontstaansgeschiedenis van het park. Het is ook mogelijk om met een gids het park te ontdekken. Zo verzorgt de bekende Arnhemse Parkwachter Jeroen Glissenaar om 11 uur een rondleiding. Kijk voor alle tijden en reserveren op ww.natuurcentrumarnhem.nl.

De Belvédèretoren

Wil je genieten van een adembenemend uitzicht over Arnhem en verder? Beklim dan de Belvédèretoren in park Sonsbeek. In deze 19e-eeuwse uitkijktoren brengt een wenteltrap met 140 treden je 30 meter hoog. Op de top sta je op ongeveer 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Gerard Herbers, gids van Molenplaats Sonsbeek, noemt het uitzicht op de Belvédère het beste klaslokaal dat er is; “je ziet Arnhem aan je voeten, maar ook veel plaatsen er omheen, met spoorlijnen, snelwegen en rivieren. Je ziet de stuwwal, waarop de toren staat en de doorbraak die de Rijn in de horizon heeft gemaakt (Gelderse poort). Je kijkt op ‘de brug te ver’ en je kunt troepenbewegingen en de evacuatie in de Tweede Wereldoorlog aanwijzen. Je kijkt naar vogels boven in de bomen en ziet het verschil in begroeiing van zandgrond en klei. Absoluut een unieke ervaring”.

Om de toren te beklimmen kun je een plek reserveren via de website van Natuurcentrum Arnhem https://www.natuurcentrumarnhem.nl/

IJskelder gesloten

In verband met het corona-virus is de IJskelder in park Sonsbeek helaas niet te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. 

Actuele informatie over het programma van 13 september is te vinden op  www.natuurcentrumarnhem.nl

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair