fbpx
Connect with us

Nieuws

Rik Koen verrast zichzelf met klinkend autosportdebuut: podiumplaats bij Junioren Fiesta Cup!

Foto: Rik Koen

Het was zijn debuutrace in de autosport en na afloop deed de pas vijftienjarige Rik Koen meer dan tevreden zijn verhaal. De coureur uit Arnhem werd afgelopen weekeinde in Zolder derde in de Junioren-klasse tijdens de eerste ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup. Bovendien reed hij op zaterdag de snelste rondetijd. Het betekende een onverwacht sterk debuut en daarmee een mooi perspectief voor de rest van het seizoen.

“Het ging echt boven verwachting goed”, zei Koen enthousiast. “Ik ben zeker weten tevreden voor mijn eerste autorace. Dat ik tijdens de kwalificatie tweede werd, betekende dat ik er qua snelheid meteen goed vooraan bij zat. Dat was wel lekker, hoor.” Bovendien had hij genoten van de races. “Je hebt in de Fiesta Cup echte wedstrijden. Er is een heel goede, sterke competitie. Je moet echt knokken voor elke meter.”

Uitstekende kwalificatie

Na zijn uitstekende kwalificatie moest hij zaterdag tijdens de eerste race als negende starten vanwege de zogenaamde reversed grid. Daarbij wordt de uitslag van de kwalificatie omgedraaid voor de startopstelling van de eerste race. Het betekende dat de protegé van Nederlands racenestor Cor Euser als negende moest starten.

Vijfde plek veroveren

Na de start lag hij in een ommezien op de vijfde plaats algemeen, daarmee aantonend dat het met de snelheid wel goed zat. Later zakte hij een plaatsje terug om vervolgens sterk aan te dringen om die vijfde plek te heroveren. Rik: “Maar ik kwam erachter dat slipstreamen niet helpt. De rijder voor
me verdedigde heel sterk en ik kwam er helaas niet voorbij.”

Tweede wedstrijd

Een dag later mocht hij tijdens de tweede wedstrijd, een gecombineerde race van de Nederlandse en Belgische Ford Fiesta Sprint Cup, van de tweede startrij starten. Later in de race, nadat de safety car-periode was opgeheven, probeerde Rik Laurens de Wit in te halen.

Bijna crash

Maar De Wit verloor even de controle over zijn auto, ging daarbij van de baan en Rik moest snel naar rechts sturen om een crash te voorkomen. “Ik ging door het gras en verloor daardoor een plek in het Junior-klassement. Dat was jammer, maar ik ben toch heel tevreden”, zei Rik die uiteindelijk als vijfde algemeen over de finish kwam en daarmee de derde plaats in het Junioren-klassement voor zich opeiste.

‘Anders dan karten’

Dat klassement was natuurlijk belangrijk, maar wat Rik misschien nog wel belangrijker vond, is het feit dat hij in één weekeinde heel veel geleerd had. “De competitie zelf, hoe die is, maar ook hoe zo’n weekend verloopt en wat autosport inhoudt”, verklaarde hij. “Het is heel anders dan karten, en
daar leer je ook van.”

Zware race

De hitte had de eerste ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup extra zwaar gemaakt. Toch had Rik daar weinig problemen mee gehad, zei hij. “Het was wel heet, maar het was toch niet heel moeilijk om je te blijven focussen. Dat kwam door de adrenaline, denk ik. Alleen aan het einde van de race
op zondag werd het zwaar.”

Tweede ronde van Ford Fiesta Sprint Cup

Nu wacht hem de tweede ronde van de Ford Fiesta Sprint Cup. Die wordt gehouden op het circuit van Spa-Francorchamps. Rik kent die baan inmiddels, aangezien hij er al een keer testte. “Je heb daar veel meer bochten dan op het circuit van Zolder. Ik vind de baan ook lastiger om te rijden. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Subsidieregeling voor lokale voedselinitiatieven

Wie in Arnhem een plan heeft voor een buurtmoestuin, een pluktuin of een ander initiatief op het gebied van het telen van lokaal voedsel kan gebruik maken van een nieuwe subsidieregeling in Arnhem. De subsidieregeling heeft de naam ‘Eetbare Stad’ meegekregen. Voor de komende drie jaar is in totaal 75.000 euro beschikbaar.

Foto: Pxhere – CC0

De subsidieregeling heeft als doel het stimuleren van eetbaar groen door en voor bewoners in de gemeente Arnhem. Daarmee wil de gemeente invulling geven aan haar beleid op het gebied van de eetbare stad, stadslandbouw en regionaal voedsel, zoals ook is vastgelegd in de visie op Stadslandbouw. 

Hoogte van de subsidie

Per initiatief wordt maximaal 50% van de kosten gesubsidieerd met een maximum bedrag van € 4.000 per initiatief. Aanvragen kan via de website van de gemeente Arnhem: www.arnhem.nl.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Poging tot plofkraak Kronenburg

In de nacht van donderdag op vrijdag, omstreeks 04.45 uur, heeft een poging plofkraak plaatsgevonden bij een geldautomaat van de SNS bank in winkelcentrum Kronenburg.

Foto: Politie

De omgeving is op dit moment ruim afgezet voor onderzoek. Mogelijk zijn er explosieven achter gebleven. De explosieven opruimingsdienst van Defensie is bezig geweest om mogelijke explosieven te ontmantelen.

De politie zoekt getuige. Ben je getuigen geweest van het voorval? Heb je camerabeelden of andere informatie over deze zaak? Dan kun je contact opnemen met 0900-8844. Wil je het liever anoniem melden? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhem neemt maatregelen om gevolgen klimaatverandering te beperken

Tien procent minder asfalt, het aanleggen van schaduwroutes en koelteplekken, meer bomen planten en een nieuwe stadsbrede subsidieregeling. Een greep uit de Klimaatadaptiestrategie 2020-2030 die het college van burgemeester en wethouders heeft aangeboden aan de Arnhemse gemeenteraad. Een plan dat met verschillende partners in de stad tot stand is gekomen en dat antwoord geeft op de vraag hoe Arnhem zich wil wapenen tegen de toenemende hitte, droogte en hevige regenbuien.

Foto: wikipedia

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Arnhem loopt voorop als het gaat op het gebied van klimaatadaptie. Het bezoek van Koning Willem-Alexander vorig jaar aan enkele aansprekende projecten in onze stad was daar een goed voorbeeld van. Die voorsprong willen we graag vasthouden. Dat is belangrijk want om Arnhem klimaatbestendig te krijgen, moeten we samen in de versnelling. Daarom ligt er nu een voorstel waarin we nog meer dan in het verleden samen met onze Arnhemmers en partijen als woningcorporaties, waterschappen, onderwijsinstellingen en het Platform Arnhem Klimaatbestendig extra stappen willen maken. De kracht van de nieuwe strategie zit in de samenwerking. Dat is ook precies de reden dat we een intentieverklaring gaan ondertekenen met onze partners. Door onze krachten te bundelen zorgen we dat Arnhem in de toekomst zo goed mogelijk is voorbereid tegen steeds extremer weer.”

Verminderen wateroverlast

Om wateroverlast door extreme regenbuiten te beperken worden verschillende maatregelen voorgesteld. Zo is het de ambitie om de hoeveelheid asfalt en stenen in de stad met 10% terug te brengen. Door het vervangen van asfalt door groen, kan regenwater direct in de grond worden opgenomen in plaats van in het riool te stromen. Dat draagt bij aan het doel om 90% van al het regenwater dat in de openbare ruimte valt niet in het riool te laten stromen. Voor nieuwbouwwoningen of renovaties geldt sowieso dat regenwater niet in het riool mag stromen. 

Tegengaan hitte 

Om extreme temperaturen het hoofd te bieden worden netwerken van schaduwroutes en koelteplekken gemaakt. Dat gaan we doen in de binnenstad, maar ook bij andere ontmoetingsplekken zoals bij winkelcentra. Voor de binnenstad wordt voortgeborduurd op het succesvolle project waarbij de afgelopen jaren op meer dan 300 plekken groen is toegevoegd. Vooral het toevoegen van bomen en schaduw heeft daarbij prioriteit. Het onlangs vastgestelde Bomenplan sluit daar naadloos op aan.

Hele gebieden aanpakken

In het plan worden naast individuele maatregelen ook complete gebieden aangewezen die klimaatbestendiger gemaakt gaan worden. Zo zijn er concrete plannen voor de Van Muijlwijkstraat in Arnhem-Noord en het Croydonplein in Arnhem-Zuid. Beide gebieden kenmerken zich nu vooral door de aanwezigheid van veel steen. Door het toevoegen van groen en het slim inrichten van de openbare ruimte zijn ook deze gebieden straks toegerust op de veranderende weersomstandigheden in ons land.

Nieuwe stadsbrede subsidieregeling

Met de strategie wordt ook een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen. Inwoners of ondernemers die een idee hebben om de stad beter bestand te maken tegen hitte, extreme wateroverlast of droogte kunnen de komende drie jaar een beroep doen op de subsidieregeling ‘Initiatieven Klimaatadaptatie’. Voor de komende drie jaar is daarvoor 450.000 euro beschikbaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair