fbpx
Connect with us

Archief

Ruimte voor grote logistieke bedrijven in regio

Er is ruim veertig hectare grond beschikbaar in de regio om grote logistieke bedrijven (XXL-logistiek) te kunnen huisvesten. Dat blijkt uit het Regionaal Programma Werklocaties 2021-2024 dat door de portefeuillehouders Economische Zaken uit de regio Arnhem-Nijmegen ter besluitvorming wordt voorgelegd aan zeventien gemeenteraden van de regio.

Foto: Provincie Gelderland (FB)

Voorgesteld wordt om 12,5 hectare beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het logistieke knooppunt De Grift in Nijmegen. Daarnaast wordt voorgesteld 20 hectare beschikbaar te stellen voor de
uitbreiding van DocksNLD in Montferland dat onderdeel uitmaakt logistieke knooppunt Emmerich, Montferland, Zevenaar.
De overige beschikbare ruimte voor grote logistieke bedrijven, ruim 10 hectare, wordt pas vrijgegeven na een evaluatie van het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) dat gepland staat voor 2022.
Voorzitter van het regionaal portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken Jan van Dellen is verheugd dat het herziene RPW door de regio is vastgesteld: “Toen we afgelopen jaar met elkaar constateerden dat er na jaren van krimp er weer ruimte ontstond om gronden voor bedrijventerrein uit te geven, was het nodig om met elkaar nieuwe afspraken te maken. Met deze voorstellen spelen we, ook op de lange termijn, in op de ruimtevraag van bedrijven en scheppen daarmee goede voorwaarden voor een groei van de werkgelegenheid. De regio Arnhem Nijmegen blijft daardoor aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen.”

Invloed Corona

De prognose van de ruimtevraag op werklocaties is gebaseerd op een lange termijn perspectief op de economische ontwikkeling van Nederland en in het bijzonder de regio Arnhem-Nijmegen. In het lange termijn perspectief zijn ook periodes van laagconjunctuur meegenomen. De economische krimp als gevolg van de coronacrisis geeft daarom geen aanleiding om aan de onderliggende berekeningen en daarmee de afspraken in het RPW te tornen.

Arnhem-Nijmegen, Groene metropoolregio

Uitgangspunt van het RPW is de regionale visie Arnhem-Nijmegen, Groene metropoolregio, waarin wordt gestreefd naar een gebalanceerde economische ontwikkeling, met daarin ruimte voor landschap, duurzaamheid en een ontspannen leefkwaliteit. Werklocaties spelen hierin een belangrijke rol en kunnen dan ook een belangrijke bijdrage leveren bij het aangaan daarvan, waarbij het RPW met name aansluit op de opgave Productieve regio. In het RPW zijn daarom per onderdeel, te weten
bedrijventerreinen, kantoorlocaties en detailhandelsgebieden, afspraken opgesteld om te komen tot een duurzame invulling.

Kantoren en grootschalige detailhandel

Waar er voor bedrijventerrein dus wat extra ruimte wordt gevonden, geldt dat nog niet voor kantoren. Hoewel het overaanbod is teruggedrongen is er nog steeds sprake van overaanbod. Dat betekent in de praktijk dat uitsluitend op centraal stationslocaties in Arnhem en Nijmegen ruimte is om extra kantoorruimte te realiseren. Naast deze twee plekken worden de stations Arnhem Velperpoort, Arnhem Zuid, Elst Centraal, Heijendaal en Nijmegen Lent als potentiële overlooplocaties aangewezen
indien rondom Nijmegen Centraal en Arnhem Centraal onvoldoende kantoorruimte gerealiseerd kan worden. Voor grootschalige detailhandel op bedrijventerreinen geldt nog steeds dat er een overaanbod is. Hier komt dus geen extra ruimte voor in het RPW.

Vervolg

Het door de regio vastgestelde RPW wordt nu via de colleges van de deelnemende regiogemeenten aangeboden aan de gemeenteraden. Na besluitvorming in de gemeenteraden, dat gepland is voor het eerste kwartaal van 2021, wordt het RPW aangeboden aan het college van Gedeputeerde Staten. Als deze instemt met het plan wordt het RPW een belangrijke toetsingsinstrument voor ruimtelijke ontwikkelingen in de regio.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Archief

Van echtscheidingsvoorstelling naar luisterverhaal

Elk jaar krijgen 75.000 kinderen te maken met een echtscheiding. Theatermakers Wendelien Wouters en Sylvia Sars van Wouters & Sars Producties besloten over dit lastige thema een voorstelling te maken. Ze gingen met ‘1 papa + 1 mama + 2 huizen’ op tournee en zagen ontroerde kinderen, docenten en ouders. Helaas is het, zeker in coronatijd, niet mogelijk om alle kinderen in het theater te ontvangen. De theatermakers duiken daarom de studio in voor een luisterversie van het verhaal.

Foto: W&S Producties

“We kregen zulke mooie reacties op deze voorstelling. Het is jammer als we daar niet meer mee doen. Zeker nu we horen dat het juist in coronatijd een moeilijke periode kan zijn voor gezinnen. Dan is ons verhaal een mooie opsteker”, vertelt Sylvia Sars. Maar liefst 750 kinderen van acht basisscholen dachten middels verschillende workshops mee over de inhoud van de voorstelling. “Zo bouwden ze mee aan het decor en bij de workshop improvisatie konden we hun belevingswereld polsen. De kinderen vertelden honderduit over hun eigen leven en dat van vrienden en buurkinderen. De kinderen bedachten ‘De Scheitband’ waar grote zus en kleine zus mee optreden. En ze kwamen met praktische ideeën; koop een tweede hond zodat ze bij papa én bij mama een hond hebben. Met alle input maakten we een voorstelling waarin kinderen veel herkenning en troost vinden.” 

Laagdrempelig

Kinderen praten meestal niet snel over de scheiding van hun ouders en de impact op hun leven. Door de theatervoorstelling over het leven van grote zus en kleine zus wordt op een laagdrempelige manier een aantal taboes doorbroken. “We nemen je mee door de emoties die komen kijken bij een scheiding. Het is een grappig en indringend verhaal geworden, aangevuld met pakkende liedjes”, legt Sylvia Sars uit. 

Moeilijke periode voor relaties

Juist nu in coronatijd kan het voor gezinnen een moeilijke periode zijn waarin relaties onder druk staan, met soms echtscheidingen tot gevolg. Terwijl de theaters gesloten zijn, is de behoefte aan ondersteuning voor kinderen met gescheiden ouders groot. Theatermakers Wouters en Sars willen de voorstelling daarom bewerken tot een luisterverhaal om zo meer kinderen bij te staan in een lastige periode. Een goed luisterverhaal vraagt om een nieuw concept rondom de voorstelling. Wendelien Wouters: “We willen het verhaal bewerken en daarna met musicus, producer, componist en arrangeur Taco Nieuwenhuizen de studio in. Dit kost tijd en het is een vak apart. Hij gaat onze stemmen opnemen, we gaan de liedjes inzingen, hij monteert de prachtige soundscape uit de voorstelling, maakt verrassende overgangen en ondersteunt het verhaal met geluiden.” Het plan is om de audioproductie aan te bieden via een website. Ook willen de theatermakers het luisterverhaal verspreiden via hun netwerk van therapeuten en scholen.    

Eigenzinnig, raak én grappig

Wouters & Sars Producties maakt muziektheatervoorstellingen voor grote en kleine mensen die gaan over thema’s in de wereld van nu. Ze maken ‘lastige’ onderwerpen op eigenzinnige, rake én grappige wijze bespreekbaar met eigen teksten en liedjes. De voorstellingen hebben humor en vaart. Sylvia Sars studeerde lichte muziek/zang aan het conservatorium en ontwikkelde zich in het acteren, regisseren en lesgeven. Ze specialiseerde zich als docent en uitvoerder in nieuw muziektheater. Wendelien Wouters werkt als (online) presentator en dagvoorzitter. Ze studeerde docent theater en schoolde zich in het vak van trainingsacteur. Ze richtte de Gelderse Muziektheaterschool GRID op en maakte tientallen theaterproducties. 

Voor het realiseren van de professionele opnames zijn de theatermakers een crowdfundactie gestart bij Voor de Kunst. Wil je helpen?  Doneer op www.voordekunst.nl

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Vrouwen met gewichts- en huidproblemen welkom bij Vacustep Arnhem

Binnenkort opent in Arnhem een nieuwe revolutie voor vrouwen die problemen hebben met kilo’s en huidproblemen rondom de benen, billen en buik. Op 25 januari zal op de Steenstraat 1 Vacustep Arnhem haar deuren openen.

Foto: Vacustep

Wie graag als goede voornemen wil afvallen in 2021, kan binnenkort zijn kilo’s verliezen op de Steenstraat 1. Daar zal Vacustep Arnhem haar deuren openen. Bij een Vacustep werk je vooral aan je benen, billen en buik in een afgesloten cabine die vacuüm zuigt. Daarnaast zal de infrarood in de cabine ervoor zorgen dat de kilo’s en huidproblemen sneller worden aangepakt.

Cm’s vliegt eraf

Bij een behandeling met de Vacustep kun je een vermindering 8 tot 25 cm verwachten op je buik, billen en benen na 1 kuur van 20 x 28 minuten. “We adviseren mensen minimaal 2 a 3 keer per week langs te komen voor een behandeling van 28 minuten. Met een programma van 28 minuten kun je ruim 1,5 uur sportschool besparen. Toch makkelijk als je snel voor je werk langs komt of nadat je kinderen naar school heb gebracht.
De cm’s vliegen eraf gecombineerd door het steppen of fietsen in een cabine waarin een vacuüm heerst. Dit stimuleert de doorbloeding bij het weefsel waar veel vet aanwezig is. Hierdoor wordt vet sneller afgebroken. Naast vetverlies helpt het ook bij hardnekkige cellulitis en krijg je een strak en glad huidje. De ingebouwde infrarood zorgt voor extra gewichtsverlies en het werkt erg goed bij het ontspannen van spier- en gewrichtspijn. Dit is vooral fijn voor mensen met spierziektes zoals reuma. Na een behandeling voel je al gelijk fit en vitaal.

Meten = weten

“Tijdens een beurs in Duitsland ontdekte ik de machines van Vacustep. Door mijn ervaringen in de gezondheidszorg, wist ik dat het ging werken.” laat de eigenaresse van Vacustep Arnhem weten. “Iedereen wilt snel resultaat hebben, daarom adviseer ik mensen vaker per week langs te komen voor een behandeling.”
Voordat je aan de slag gaat, wordt je eerst gemeten en gewogen zodat je aan het einden van een kuur kunt zien wat het resultaat is. “Mensen die meer resultaat willen krijgen van ons ook extra voedingsadvies. Dit stimuleert extra bij het versterken van de vetafbouw.

Of de deuren ook per 25 januari 2021 open kunnen, hangt af van de COVID-19 maatregelen. Maar bij Vacustep Arnhem hebben ze er alle vertrouwen in. “Wij verwachten dat veel Arnhemse vrouwen zullen stralen op het strand of zwembad als ze een kuur hebben gevolgd.” aldus de eigenaresse van Vacustep Arnhem.

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Pleyade start bootcamp voor herintreders in de ouderenzorg

Pleyade werft herintreders voor de ouderenzorg. Hun vaste aanstelling als verzorgende IG bij Pleyade start met een bootcamp van twee maanden. Zo worden de nieuwe medewerkers weer ‘fit’ voor de zorg. De ‘Bootcamp Herintreders’ bestaat uit bijscholing en begeleiding in de praktijk.

Foto: Pleyade

“Dat er een serieus tekort is aan gekwalificeerde zorgmedewerkers is algemeen bekend. Ook bij Pleyade is het een enorme uitdaging om nieuwe collega’s te vinden”, vertelt Tessa van Lienden, corporate recruiter. “Sinds het begin van de coronacrisis hebben we uit veel verschillende hoeken hulp mogen ontvangen. Van mensen zonder zorgdiploma of ervaring in de zorg, die graag hun steentje wilden bijdragen, tot zeer ervaren voormalig professionals die wilden terugkeren naar de zorg. Vooral bij deze laatste groep merkten we dat het, zowel bij hen als bij ons, niet altijd duidelijk was welke zorgtaken ze nog mochten en konden uitvoeren.”

Bijscholingstraject

Tot nu ontwikkelde Pleyade voor elke herintreder die in dienst kwam een apart bijscholingstraject. Adviseur opleidingen, Ineke van Duin: “Een ziekenverzorgendediploma uit 1989 is nog steeds geldig. Maar dat betekent niet dat iemand na tien jaar in een andere baan, direct weer in het diepe kan duiken. Werkwijzen zijn veranderd, vaardigheden zijn verleerd en bevoegdheden zijn verlopen. Hoewel herintreders veel individuele behoeften hebben op het gebied van bijscholing, zijn er ook zeker onderdelen die iedereen nodig heeft. Hieruit is het idee voor de bootcamp voor herintreders ontstaan.”

Bootcamp Herintreders

De bootcamp is bedoeld voor mensen met een zorgdiploma op minimaal mbo niveau 3 en start in februari 2021. Deelnemers krijgen een vast contract bij Pleyade als verzorgende IG voor 24 uur per week. De eerste twee maanden van hun dienstverband, de bootcamp, wordt hun zorgkennis en -kunde weer helemaal op peil gebracht. De bootcamp bestaat uit een aantal centrale lesdagen, online trainingen en individuele bijscholing. Ondertussen lopen de deelnemers in de eerste maand mee met een ervaren collega op één van Pleyade-locaties om ‘het vak’ weer in de vingers te krijgen. De tweede maand gaan zij als medewerker van een zorgteam aan de slag en pakken ze steeds meer taken zelfstandig op. Tussendoor krijgen ze praktijktoetsen voor de benodigde bevoegdheden, zoals medicatie delen. Eind maart zijn zij weer volledig bevoegd en bekwaam. Na afloop van de bootcamp kunnen de nieuwe collega’s als verzorgende IG aan de slag op een van de woonlocaties, in de thuiszorg of op de revalidatielocatie van Pleyade. 

De bootcamp start op 1 februari 2021. Solliciteren kan tot en met zondag 29 november via de vacature op werkenbijpleyade.nl 

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair