fbpx
Connect with us

Nieuws

Start bouw derde fase Brink aan de Weide (Schuytgraaf) feestelijk gevierd

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) en Giesbers Ontwikkelen en Bouwen zijn gestart met de bouw van 25 duurzame gezinswoningen in fase 3 van Brink aan de Weide. Dit project is één van de buurten in de nieuwe wijk Schuytgraaf in Arnhem. Op donderdagmiddag 12 maart hebben de toekomstige bewoners en projectbetrokkenen de start bouw met elkaar gevierd.

Foto: BPD en Giesbers
 
De kopers werden op de bouwlocatie feestelijk welkom geheten door BPD en Giesbers. Een kunstenaar versierde een van de woningen met een graffitikunstwerk, waarna alle toekomstige bewoners de mogelijkheid kregen om met verf een persoonlijke boodschap op hun casco woning te spuiten.

Toenemende woningbehoefte

Henri Schimmel, ontwikkelingsmanager bij BPD: “Het geeft ons voldoening na jarenlange voorbereiding te zien dat dit plan inspeelt op de toenemende woningbehoefte in de regio Arnhem-Nijmegen. Volgens recente onderzoeken zal dat 50.000-60.000 woningen zijn tot 2040. In de onlangs gesloten Woondeal tussen overheden is de ambitie uitgesproken om de bouwproductie in deze regio per direct naar 4.000 woningen per jaar te brengen. Met de bouw van deze woningen in het hart van deze prachtige regio dragen wij hieraan bij.”John de Beijer, directeur bij Giesbers: “Deze duurzame woningen zijn circulair ontwikkeld met als doel dat de gebruikte materialen aan het einde van hun levensduur niet vernietigd, maar teruggewonnen kunnen worden voor hergebruik. Circulariteit en dus ook circulair bouwen worden steeds belangrijker met het oog op het duurzaamheidsvraagstuk en de energietransitie waar we als maatschappij voor staan. En daar hebben wij als ondernemer dus ook een verantwoordelijkheid in.”

Materialenpaspoort

Een belangrijke stap om grip te krijgen op de circulaire waarde van nieuwbouwwoningen is een materialenpaspoort. Zo’n paspoort bevat kort gezegd data over de kwaliteit, herkomst en hoeveelheden van de gebruikte materialen in een gebouw en de losmaakbaarheid en herbruikbaarheid daarvan. Alle 25 woningen in deze fase hebben een materialenpaspoort. Met dit materialenpaspoort weet de koper uit welke materialen zijn huis bestaat en wat een mogelijke restwaarde zou zijn in het geval van hergebruik. 
 

Brink aan de Weide

Brink aan de Weide is onderdeel van Buurt aan de Weide, één van de wijken in het nieuwe stadsdeel van Arnhem. Het project met allerlei verschillende typen gezinswoningen in een groene omgeving wordt gebouwd in 3 fases. De woningen zijn ontworpen door architect Mulleners + Mulleners. De 28 woningen in fase 1 en de 26 woningen in fase 2 zijn inmiddels opgeleverd. De bouw van de 25 woningen in de laatste fase is dus nu gestart. Al deze gasloze woningen zijn officieel ‘groen’ verklaard en hebben een EPC-waarde van 0.26 of lager. Al het gebruikte hout is duurzaam geproduceerd. Inmiddels zijn alle woningen in het project verkocht. Naar verwachting worden ze in het tweede en derde kwartaal van 2020 opgeleverd. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Geen test sirene in mei en juni

Elke eerste van de maand zal om 12:00 de sirene afgaan. Behalve in de maanden mei en juni. 

Foto: Wikipedia – T Houdijk

Door heel Nederland klinken iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur alle 4278 sirenes. Maar niet de aankomende twee maanden. Dan zullen ivm dodenherdenking en 2de Pinksterdag geen sirenes klinken. De sirene wordt namelijk nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

De sirenes loeien op iedere eerste maandag van de maand, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het loeien van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzender (Omroep Gelderland) wordt meer informatie gegeven.

Dus kijk niet raar op als je geen sirene hoort in mei en juni.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Daar is tie weer, de Eikenprocessierups!

Afgelopen zomer was een hel voor sommige inwoners. Door de enorme toename van de Eikenprossierups hebben vele mensen last gehad van hun luchtwegen of het jeuken op hun lichaam. maandag is alweer de eerste rups waargenomen.

Foto: Pixabay

Op maandagmorgen 6 april zijn de eerste rupsen waargenomen in Ede. Biologen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hebben de ontwikkeling van de eitjes de afgelopen periode in de gaten gehouden. In hun voorspellingen hielden zij rekening met het uitkomen van de eitjes begin april. Dat is nu dus een feit. 

De reden waarom de Eikenprocessierups zo vroeg is, heeft er vooral mee te maken dat er een relatief warme winter is geweest en vroegtijdig warme lente.

Meer Arnhems nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Middeleeuws concept voor lokale voedselvoorziening in nieuw jasje

De stadsrand tussen Arnhem en Oosterbeek wordt een plek waar lokaal voedsel gezamenlijk wordt geproduceerd, verwerkt en verkocht. Een oud idee in een innovatief jasje. Om dit idee verder uit te werken, hebben vier voedselproducenten, een studio voor landschapsarchitectuur en de gemeenten Arnhem en Renkum de handen ineengeslagen.

De vier voedselproducenten zijn Hoeve Klein Mariëndaal, Rosanderund, Henk’s Pluktuin en Wijngoed Mariëndaal. Zij werken nu al in dit gebied, dat zich uitstrekt van Landgoed Mariëndaal tot de Rosandepolder. Samen met Le Far West landschapsarchitecten en de gemeenten Arnhem en Renkum werken zij aan het realiseren van een ‘moderne marke’. De oorspronkelijke marke, ook wel boermarke genaamd, is een middeleeuws collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gronden regelden.

Lokaal geteeld, verwerkt en geconsumeerd

De moderne marke is een voortzetting van dit idee, waarbij alle gronden – van tuin en openbare ruimte tot akker- en weiland – collectief in beheer worden genomen voor de productie, verwerking, distributie en afzet van voedsel. Lokaal geteeld, lokaal verwerkt en lokaal geconsumeerd.

Sterker landschap

Het wordt een plek waar mensen met elkaar en voor elkaar gewassen telen en oogsten, en vee houden. Een plek waar de buitenruimte optimaal wordt benut om voedsel te produceren, onderling verbonden door een padenstructuur die zowel distributie als beleving van voedsel mogelijk maakt. Dat alles op zo’n manier dat het landschap er sterker van wordt en de biodiversiteit toeneemt.

Woningbouw

Naast dit initiatief zijn in het gebied ook plannen gemaakt voor wonen en werken, zoals bij de herontwikkeling van de voormalige KEMA-terreinen De Brink en De Hes. Voor De Hes heeft investeerder en ontwikkelaar Amvest samen met de gemeente Arnhem en Renkum en omwonenden een gebiedsconcept opgesteld met enkele honderden woningen, werkgebouwen en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Door de woon- en werkgebouwen te concentreren in compacte nederzettingen blijft het bijzondere landschap van De Hes behouden, krijgt de Slijpbeek alle ruimte en komen er paden naar de omgeving.

Samen werken aan landschap en voedsel

De samenwerking is van start gegaan onder de titel ‘Moderne Marke Slijpbeek’ en met steun van de Europese Unie en de Provincie Gelderland. Voor dit project is namelijk een POP3 subsidie verkregen, die een bijdrage levert aan het versterken van de samenwerking, visie- en planvorming en de uitvoering van concrete experimenten. Het consortium onder leiding van de gemeente Arnhem maakt gebruik van deskundige partijen (waaronder Wageningen UR, Hogeschool Van Hall Larenstein en Le Far West landschapsarchitecten) om in twee jaar het project uit te voeren.

Meer Gorinchem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair