fbpx
Connect with us

Nieuws

Start bouw derde fase Brink aan de Weide (Schuytgraaf) feestelijk gevierd

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) en Giesbers Ontwikkelen en Bouwen zijn gestart met de bouw van 25 duurzame gezinswoningen in fase 3 van Brink aan de Weide. Dit project is één van de buurten in de nieuwe wijk Schuytgraaf in Arnhem. Op donderdagmiddag 12 maart hebben de toekomstige bewoners en projectbetrokkenen de start bouw met elkaar gevierd.

Foto: BPD en Giesbers
 
De kopers werden op de bouwlocatie feestelijk welkom geheten door BPD en Giesbers. Een kunstenaar versierde een van de woningen met een graffitikunstwerk, waarna alle toekomstige bewoners de mogelijkheid kregen om met verf een persoonlijke boodschap op hun casco woning te spuiten.

Toenemende woningbehoefte

Henri Schimmel, ontwikkelingsmanager bij BPD: “Het geeft ons voldoening na jarenlange voorbereiding te zien dat dit plan inspeelt op de toenemende woningbehoefte in de regio Arnhem-Nijmegen. Volgens recente onderzoeken zal dat 50.000-60.000 woningen zijn tot 2040. In de onlangs gesloten Woondeal tussen overheden is de ambitie uitgesproken om de bouwproductie in deze regio per direct naar 4.000 woningen per jaar te brengen. Met de bouw van deze woningen in het hart van deze prachtige regio dragen wij hieraan bij.”John de Beijer, directeur bij Giesbers: “Deze duurzame woningen zijn circulair ontwikkeld met als doel dat de gebruikte materialen aan het einde van hun levensduur niet vernietigd, maar teruggewonnen kunnen worden voor hergebruik. Circulariteit en dus ook circulair bouwen worden steeds belangrijker met het oog op het duurzaamheidsvraagstuk en de energietransitie waar we als maatschappij voor staan. En daar hebben wij als ondernemer dus ook een verantwoordelijkheid in.”

Materialenpaspoort

Een belangrijke stap om grip te krijgen op de circulaire waarde van nieuwbouwwoningen is een materialenpaspoort. Zo’n paspoort bevat kort gezegd data over de kwaliteit, herkomst en hoeveelheden van de gebruikte materialen in een gebouw en de losmaakbaarheid en herbruikbaarheid daarvan. Alle 25 woningen in deze fase hebben een materialenpaspoort. Met dit materialenpaspoort weet de koper uit welke materialen zijn huis bestaat en wat een mogelijke restwaarde zou zijn in het geval van hergebruik. 
 

Brink aan de Weide

Brink aan de Weide is onderdeel van Buurt aan de Weide, één van de wijken in het nieuwe stadsdeel van Arnhem. Het project met allerlei verschillende typen gezinswoningen in een groene omgeving wordt gebouwd in 3 fases. De woningen zijn ontworpen door architect Mulleners + Mulleners. De 28 woningen in fase 1 en de 26 woningen in fase 2 zijn inmiddels opgeleverd. De bouw van de 25 woningen in de laatste fase is dus nu gestart. Al deze gasloze woningen zijn officieel ‘groen’ verklaard en hebben een EPC-waarde van 0.26 of lager. Al het gebruikte hout is duurzaam geproduceerd. Inmiddels zijn alle woningen in het project verkocht. Naar verwachting worden ze in het tweede en derde kwartaal van 2020 opgeleverd. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

CPO Cohousing Arnhem mag appartementen in Coehoorn realiseren

De bouw van een appartementengebouw volgens de principes van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) in Coehoorn is voorlopig gegund aan CPO Cohousing Arnhem. Dat maakte de gemeente op 29 juni bekend. Er waren zes collectieven van zeker tien huishoudens geïnteresseerd. ‘De realisatie van Coehoorn Creatieve Wijk is hiermee weer een stap dichterbij’, aldus wethouder Roeland van der Zee.

Foto: CPO Cohousing Arnhem

Om in aanmerking te komen voor de voorlopige gunning moesten de geïnteresseerde partijen aantonen dat het plan aansluit op de visie ‘Coehoorn Creatieve Wijk’. Ook is de stedenbouwkundige kwaliteit van de plannen beoordeeld net als de organisatie van de bewoners zelf. Op basis van een score per onderdeel is CPO Cohousing Arnhem als beste naar voren gekomen. Zij sluiten met hun plan goed aan op het Coehoornpark. Ook zijn zij als collectief goed georganiseerd. Zodra de gunning definitief is, kan CPO Cohousing Arnhem verder met het ontwerp en realisatie.

Gezamenlijk

CPO gaat heel anders dan een bouwbedrijf die woningen kant-en-klaar oplevert’, licht Van der Zee toe. ‘Bij CPO gaat alles gezamenlijk. Een groep mensen organiseert zich in een stichting of vereniging en de gemeente levert de grond aan dit collectief. Bij de ontwikkeling van de woningen treedt het collectief gezamenlijk op als opdrachtgever voor de architect, de bouwbegeleider en bouwer. Mooi dat dat hier ook kan.’

Wonen en creatieve bedrijvigheid

De CPO-kavel ligt aan het toekomstige park in Coehoorn en is ongeveer 850 m² groot. Het toekomstige appartementencomplex heeft minimaal vijf en maximaal zeven bouwlagen. De begane grond van het gebouw biedt ruimte aan een mix van wonen en creatieve bedrijvigheid. Dit sluit aan bij het DNA van Coehoorn Creatieve Wijk. Naar verwachting kan het totale complex 20-40 wooneenheden omvatten, uiteraard afhankelijk van de eigen invulling.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Frankrijk krijgt Arnhemse tijgers

Twee in Arnhem geboren Sumatraanse tijgers verhuizen maandag 29 juni 2020 van Koninklijke Burgers’ Zoo naar Zoo de Maubeuge (Frankrijk). Het transport van de twee 5,5-jarige vrouwtjes vindt plaats in het kader van het Europese fokprogramma voor deze bedreigde ondersoort van de tijger. De tweeling kwam op 1 september 2014 in het Arnhemse dierenpark ter wereld.

Foto: Burgers’ Zoo

In 2008 opende Burgers’ Zoo ter gelegenheid van het 95-jarige jubileum Burgers’ Rimba, met als onderdeel daarvan een gloednieuw tijgerverblijf. Nadat eerst drie jonge vrouwtjes het nieuwe verblijf enkele jaren bewoonden, kreeg het Arnhemse dierenpark toestemming om te gaan fokken van het Europese fokprogramma. In juni 2011 kwam uit het Duitse Krefeld een vrouwtje dat succesvol werd gekoppeld aan een mannetje uit het Engelse Paignton.

Even pas op de plaats

Het Duits-Engelse tijgerpaar bleek zo’n goede match, dat ze tot tweemaal toe een tweeling succesvol hebben grootgebracht. Binnen een Europees fokprogramma ziet de coördinator erop toe dat het genetische materiaal van de dierentuinpopulatie liefst zo gevarieerd mogelijk blijft met het oog op de toekomst. Daarom kreeg Burgers’ Zoo het logische advies om met dit koppel even pas op de plaats te maken en niet meer verder te fokken. 

Donkere wolken boven Sumatra

Hoewel het goed gaat met het Europese fokprogramma voor de Sumatraanse tijger in dierenparken, pakken donkere wolken zich samen voor wat betreft de tijgerpopulatie in het wild op Sumatra. De tijger wordt steeds verder teruggedrongen doordat natuurlijk leefgebied verdwijnt, dieren worden bejaagd voor de illegale handel en gebieden waar de tijger nog voorkomt, steeds verder versnipperd raken. Experts schatten dat er nog slechts twee- tot driehonderd Sumatraanse tijgers in het wild leven momenteel.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Watermonsters gezocht!

Kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen tijdens de zomervakantie (4 juli t/m 30 augustus) deelnemen aan de activiteit “Watermonsters gezocht!”. Gewapend met schepnet en emmer gaan kinderen waterbeestjes vangen in de Jansbeek achter het watermuseum. Met een loeppotje en waterbeestjeszoekkaart ontdekken ze welke watermonsters ze hebben gevangen.

Foto: Watermuseum

Ook kunnen kinderen dagelijks weer zelf shampoo maken, maar alleen deze vakantie nog. Daarna komt er super leuke andere activiteiten voor in de plaats. Kom je op de elektrische fiets? Deze kun je tijdens je bezoek opladen op waterkracht! Dankzij bijdragen van onder meer Prins Bernard Cultuurfonds, ANWB fonds en Arnhem AAN wordt het stromende water van de Jansbeek sinds kort gebruikt om energie op te wekken.

Inschrijven voor de activiteit “Watermonsters gezocht!” kan bij het uitgiftepunt voor de ingang van het museum tegen betaling van € 1,50 als je in het bezit bent van een entreekaartje voor dezelfde dag of € 3 wanneer je het museum niet bezoekt. Een flesje voor het shampoo maken koop je ter plekke aan de balie van het museum  voor € 1,50. Helaas is het niet mogelijk vooraf te reserveren voor de activiteiten.Vergeet niet een tijdsslot te reserveren op www.watermuseum.nl! Indien je reeds een entreebewijs hebt of in het bezit bent van een museumkaart klik je op reserveringsticket of reserveringticket icm museumkaart. 

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum is een uniek doe-museum over alle aspecten van zoetwater in het dagelijks leven. Een bezoek is voor jong en oud een leuke en leerzame ervaring. Het Nederlands Watermuseum is open van dinsdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur en is te vinden aan de Zijpendaalseweg 26-28 te Arnhem. Tijdens schoolvakanties is het museum 7 dagen per week open van 10.00 uur tot 17.00 uur en elke vakantie is er een andere activiteit voor de kinderen. Meer informatie over het museum en een uitgebreide routebeschrijving is te vinden op www.watermuseum.nl.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair