fbpx
Connect with us

Archief

Startschot voor leefbaarder en duurzamer ‘Bestuurskwartier’ in Arnhem

Foto: Gemeente Arnhem

Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft samen met gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland en wethouder Cathelijne Bouwkamp van de gemeente Arnhem op woensdag 22 mei het startschot gegeven voor een toekomstbestendig Bestuurskwartier in Arnhem.

Dat deden ze door hun handtekening te zetten onder een ambitienota om het gebied rond het stadhuis, het provinciehuis, de rechtbank en het Openbaar Ministerie een flinke boost te geven op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid. Daarnaast tekenden zij een manifest om ook vier andere gebieden in Arnhem waar overheidsgebouwen verzameld staan, gezamenlijk aan te pakken.

Bestuurskwartier

De omgeving rond het stadhuis in Arnhem wordt het Bestuurskwartier genoemd omdat zich hier voornamelijk overheidsgebouwen bevinden. Omdat alle drie de overheden nieuw- of verbouwplannen hebben is besloten de handen ineen te slaan onder het mom: “samen kunnen we meer bereiken dan ieder voor zich.” Bovendien kan worden meegelift op de forse verbetering van het gebied dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden door de nieuwbouw van het provinciehuis en de herinrichting van het centrale plein: de Markt.

Aantrekkelijke locaties

Staatssecretaris Raymond Knops: “Met deze samenwerking willen van locaties waar voornamelijk overheidsgebouwen staan, aantrekkelijke en duurzame plekken maken. Het Rijksvastgoedbedrijf wilde in Arnhem een aantal verouderde kantoorpanden aanpakken. Door met gemeente Arnhem en provincie Gelderland om tafel te gaan, konden we breder kijken. Nu is het ons gezamenlijke voornemen om van het Bestuurskwartier en de vier andere locaties aantrekkelijke plekken te maken voor de inwoners van Arnhem en de gebruikers. Samen kunnen we meer massa maken en groter
effect bereiken.”

Verbouwing stadhuis

Zo is de gemeente Arnhem van plan om het stadhuis grondig te vernieuwen. Alle gemeenteambtenaren die nu nog zijn verdeeld over twee locaties in de stad (stadhuis en stadkantoor) gaan in de nabije toekomst in het stadhuis samenwonen. Dat biedt volop kansen voor een duurzame
en innovatieve werkplek.

Provincie

De provincie Gelderland heeft met de nieuwbouw en renovatie van het Huis der provincie reeds een belangrijke stap gezet die bijdraagt aan een duurzame huisvesting en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het Bestuurskwartier. In aansluiting daarop heeft de provincie ambities om
verder bij te dragen aan de energietransitie, het stimuleren van duurzame mobiliteit en het leveren van een actieve bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Dit door er als gezamenlijke overheden concreet mee aan de slag te gaan.

Nog 4 gebieden in Arnhem

Naast het Bestuurskwartier zijn er in Arnhem nog vier plekken in beeld waar een soortgelijke ontwikkeling plaats moet gaat vinden. Deze staan genoemd in het manifest Gebiedsgerichte ambities Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en Rijksvastgoed. Zo is er bij het Stationsplein-West 30, liggen kansen om niet alleen het gebouw te renoveren en aardgasloos te maken met minimaal energielabel A++, maar ook gezamenlijk de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren rond dit gemeentelijk monument.
Bij de Groningensingel/Vredenburg, waar de Belastingdienst is gehuisvest wordt met diverse andere partijen een proef gestart om kantoren en woningen te verwarmen met behulp van oppervlaktewater in plaats van met gas. Bij de Ir. Molsweg, wordt bekeken hoe de huidige gasgestookte energievoorziening van de penitentiaire inrichting (de Blue-Band bajes) kan worden verduurzaamd. Bij Schaarsbergen, waar veel vastgoed van Defensie is te vinden, wordt een forse herinvestering voorbereid. Bij elkaar staan er zo’n 400 gebouwen waar op het gebied van duurzame energievoorziening veel winst is te halen. De grote omvang van het gebied
waaronder ook vliegbasis Deelen valt leent zich bovendien goed om op het terrein zelf duurzame energie op te wekken en eventueel op te slaan.
Ook bij deze vier locaties gaan de drie overheidspartijen gezamenlijk aan de slag om Arnhem aantrekkelijker en duurzamer te maken.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Archief

Naar de WC op 18 meter hoogte

In Arnhem kun je uniek naar de WC. Met een druk op de knop kun je een ‘ultimate experience’ beleven. Namelijk een 18 meter diepte vol lichteffecten. Er wordt nog een naam gezocht voor de wc van het Haarhuis.

Foto: Haarhuis

Ben jij klaar voor de ultieme toilet ervaring? Ontdek het gaafste toilet van Nederland op een hoogte van maar liefst 18 meter. Hotel Haarhuis heeft een WC gebouwd boven een liftschaft. Druk op de knop voor de “ultimate experience” en laat je wegblazen door spectaculaire lichteffecten.

Drop & win

Bedenk jij de perfecte naam voor deze toilet? Doe mee en maak kans op een luxe champagne diner voor 10 personen in Haarhuis! Drop jouw naam tussen 16 juni en 12 juli 2020 via de website van Haarhuis.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

D66-Raadslid Sjoerd Dijk stapt op

Vandaag heeft D66-raadlid Sjoerd Dijk bekend gemaakt te stoppen met zijn werk als raadslid om privéomstandigheden. Hij zal vervangen worden door fractieassistent Patrick van Iperen.

Foto: Sjoerd Dijk Twitter

“Het is met veel teleurstelling dat ik het besluit heb genomen om met mijn raadswerk te stoppen. Mijn privéomstandigheden maken dat dit voor mij nu de beste keuze is. Het bouwen verplaatst zich hiermee van het bouwen aan de stad naar het bouwen aan mijzelf.”  

Patrick van Iperen

Fractieassistent Patrick van Iperen zal Sjoerd Dijk vervangen. De 30-jarige Patrick is vanaf maart 2020 fractieassistent bij D66. Hij heeft de studie politicologie gestudeerd. “Graag zet ik mij de komende periode in voor kansen voor jongeren, meer acceptatie van LHBTI’ers en dat iedereen kan sporten.” aldus het nieuwe D66-raadslid.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Grootste mythes over Bitcoin

Als het aankomt op Bitcoin zijn er een hele hoop mythes die rondgaan. Deze mythes zijn niet voor niets mythes, ze zijn vaak gewoon niet waar. Grote kans dat ook jij in een van deze mythes geloofd. Vandaag hebben we de grootste mythes rondom Bitcoin even voor je onder elkaar gezet. 

Digitale valuta’s worden voornamelijk gebruikt door criminelen

Een van de oudste mythes over Bitcoin is dat deze het vaakst (of misschien wel het meest effectief) worden gebruikt voor illegale activiteiten. Hoewel het waar is dat digitale valuta’s zijn gebruikt door individuen met criminele bedoelingen, kan hetzelfde natuurlijk ook worden gezegd voor normale valuta’s. Een van de redenen voor deze mythe is de anonimiteit die cruciaal is voor Bitcoin. Als eerste grote digitale munt werd bitcoin populair op zwarte markten zoals de Silk Road

Hoewel het waar is dat aspecten van bitcoin (inclusief de anonimiteit die het biedt) verleidelijk kunnen zijn geweest voor criminelen die illegale zaken doen in die en andere soortgelijke markten, is het de moeite waard om te onthouden dat het de transacties zelf waren die illegaal waren. Dit was dus niet de cryptocurrency. Criminelen kunnen ook fiat valuta gebruiken voor hun illegale praktijken. 

Bitcoin is veel te “traag”

Bitcoin doet één ding en het doet het heel goed. Het bereikt een overeenkomst (consensus) over een toestand van de transacties, in een wereldwijd gedecentraliseerd digitaal netwerk (een beetje zoals het internet) onder deelnemers die elkaar niet kennen. Dit maakt het een ongelooflijk veilige plek om ‘waarde’ op te slaan. Hoe bekender Bitcoin wordt, hoe meer het vertrouwd zal worden (net als elk merk, beveiligingssysteem of vorm van geld) als een plek om dit te doen. 

Deze opzet maakt het bewust ‘traag’ van opzet. Het is een functie die gewoon wat langzamer is, dit is echter de bedoeling. De basislaag (core chain) van Bitcoin is verreweg de snelste op de planeet. Traag is dus maar relatief, je moet het altijd vergelijken met andere projecten. 

Bitcoin heeft geen waarde

Bitcoin is vrij lastig in te delen. Is het nu hetzelfde als normaal geld? Of is het een soort goud. Beleggers zijn er niet helemaal zeker van hoe ze hun digitale activa moeten behandelen als het gaat om belastingen of zelfs dagelijkse transacties. Dit alles heeft misschien bijgedragen aan het idee dat cryptocurrencies geen waarde heeft. In werkelijkheid hebben cryptocurrencies wel degelijk waarde. Hierop spelen veel Bitcoin robots in zoals Bitcoin Loophole. 

Net als andere soorten valuta’s kunnen cryptocurrencies worden ingewisseld voor goederen en diensten, ze hebben een waarde die overeenkomt met wat de mensen vinden over de munt. Een Bitcoin heeft dus net zoveel waarde als normaal geld, het is immers maar wat de gebruikers er voor over hebben. Je kunt Bitcoin gewoon gebruiken om online dingen mee te kopen, net als met je euro’s of dollars. 

Bitcoin is niet veilig

Aangezien Bitcoin steeds bekender is geworden vinden er ook meer hacks plaats. In veel gevallen waren de digitale valutawissels zelf het doelwit van deze aanvallen. In andere gevallen profiteerden criminelen van kwetsbaarheden in de wallet van de mensen die de Bitcoins kochten. 

Investeerders die zich zorgen maken over de veiligheid van digitale activa, moeten beseffen dat het mogelijk is dat er hacks kunnen plaatsvinden. Er zijn echter veel manieren waarop beleggers hun geld kunnen beschermen Verder is het ook de moeite waard om te weten dat veel overheden en andere financiële instellingen interesse hebben getoond in blockchain technologie. Een van van de redenen hiervoor is dat blockchain algemeen wordt gezien als veilig, je hoeft je dus nergens zorgen over te maken. Zolang je een goede wallet hebt en een sterk wachtwoord kiest is Bitcoin volkomen veilig.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair