fbpx
Connect with us

Archief

Startschot voor leefbaarder en duurzamer ‘Bestuurskwartier’ in Arnhem

Foto: Gemeente Arnhem

Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft samen met gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland en wethouder Cathelijne Bouwkamp van de gemeente Arnhem op woensdag 22 mei het startschot gegeven voor een toekomstbestendig Bestuurskwartier in Arnhem.

Dat deden ze door hun handtekening te zetten onder een ambitienota om het gebied rond het stadhuis, het provinciehuis, de rechtbank en het Openbaar Ministerie een flinke boost te geven op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid. Daarnaast tekenden zij een manifest om ook vier andere gebieden in Arnhem waar overheidsgebouwen verzameld staan, gezamenlijk aan te pakken.

Bestuurskwartier

De omgeving rond het stadhuis in Arnhem wordt het Bestuurskwartier genoemd omdat zich hier voornamelijk overheidsgebouwen bevinden. Omdat alle drie de overheden nieuw- of verbouwplannen hebben is besloten de handen ineen te slaan onder het mom: “samen kunnen we meer bereiken dan ieder voor zich.” Bovendien kan worden meegelift op de forse verbetering van het gebied dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden door de nieuwbouw van het provinciehuis en de herinrichting van het centrale plein: de Markt.

Aantrekkelijke locaties

Staatssecretaris Raymond Knops: “Met deze samenwerking willen van locaties waar voornamelijk overheidsgebouwen staan, aantrekkelijke en duurzame plekken maken. Het Rijksvastgoedbedrijf wilde in Arnhem een aantal verouderde kantoorpanden aanpakken. Door met gemeente Arnhem en provincie Gelderland om tafel te gaan, konden we breder kijken. Nu is het ons gezamenlijke voornemen om van het Bestuurskwartier en de vier andere locaties aantrekkelijke plekken te maken voor de inwoners van Arnhem en de gebruikers. Samen kunnen we meer massa maken en groter
effect bereiken.”

Verbouwing stadhuis

Zo is de gemeente Arnhem van plan om het stadhuis grondig te vernieuwen. Alle gemeenteambtenaren die nu nog zijn verdeeld over twee locaties in de stad (stadhuis en stadkantoor) gaan in de nabije toekomst in het stadhuis samenwonen. Dat biedt volop kansen voor een duurzame
en innovatieve werkplek.

Provincie

De provincie Gelderland heeft met de nieuwbouw en renovatie van het Huis der provincie reeds een belangrijke stap gezet die bijdraagt aan een duurzame huisvesting en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het Bestuurskwartier. In aansluiting daarop heeft de provincie ambities om
verder bij te dragen aan de energietransitie, het stimuleren van duurzame mobiliteit en het leveren van een actieve bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Dit door er als gezamenlijke overheden concreet mee aan de slag te gaan.

Nog 4 gebieden in Arnhem

Naast het Bestuurskwartier zijn er in Arnhem nog vier plekken in beeld waar een soortgelijke ontwikkeling plaats moet gaat vinden. Deze staan genoemd in het manifest Gebiedsgerichte ambities Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en Rijksvastgoed. Zo is er bij het Stationsplein-West 30, liggen kansen om niet alleen het gebouw te renoveren en aardgasloos te maken met minimaal energielabel A++, maar ook gezamenlijk de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren rond dit gemeentelijk monument.
Bij de Groningensingel/Vredenburg, waar de Belastingdienst is gehuisvest wordt met diverse andere partijen een proef gestart om kantoren en woningen te verwarmen met behulp van oppervlaktewater in plaats van met gas. Bij de Ir. Molsweg, wordt bekeken hoe de huidige gasgestookte energievoorziening van de penitentiaire inrichting (de Blue-Band bajes) kan worden verduurzaamd. Bij Schaarsbergen, waar veel vastgoed van Defensie is te vinden, wordt een forse herinvestering voorbereid. Bij elkaar staan er zo’n 400 gebouwen waar op het gebied van duurzame energievoorziening veel winst is te halen. De grote omvang van het gebied
waaronder ook vliegbasis Deelen valt leent zich bovendien goed om op het terrein zelf duurzame energie op te wekken en eventueel op te slaan.
Ook bij deze vier locaties gaan de drie overheidspartijen gezamenlijk aan de slag om Arnhem aantrekkelijker en duurzamer te maken.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Archief

Theater de Leeuw zoekt kinderacteurs voor kerstvoorstelling ‘Scrooge’

Theater de Leeuw zoekt voor de familievoorstelling Scrooge van Theater de Leeuw Producties naar 5 kinderen om mee te spelen in enkele scenes naast de volwassen cast.

Foto: Flickr – James Vaughan

Wie kent de kerstvoorstelling Scrooge niet? A Christmas Carol is het verhaal over een oude en verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge, die in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt. Scrooge is een financier en geldwisselaar die zich zijn leven lang heeft gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest. 

Tiny Tim

Theater de Leeuw zoekt vijf kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar die toneelspelen leuk vinden. Zo zoeken ze specifiek de volgende rollen:
• Tiny Tim: jongen/meisje tussen de 6 en 10 jaar oud die goed kan bewegen.
• Verschillende kinderen tussen de 6 en 12 jaar die toneelspelen leuk vinden en snel regie aanwijzingen op kunnen pikken.

Kinderen moeten op deze dagen kunnen:

Vrijdagavond 20 september van 19.00 tot 20.00.
Zaterdag 9 november (Dagdeel, tijden nog niet bekend)
Vrijdagavond 11 oktober van 19.00 tot 21.00
Vrijdagavond 8 november van 19:00 tot 21.00
Donderdagavond 5 december(Generale) van 19.00 tot 21.00.

De voorstellingen zijn op vrijdagavond 6, 13 en eventueel 20 december.
De audities zijn op: zondag 8 september vanaf 12.00 uur in theater de Leeuw in Arnhem.

Auditie

Opgeven voor de audities kan alleen door een mail te sturen naar Regie@theaterdeleeuw.nl met recente foto en korte beschrijving van spelervaring.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Culturele seizoen van start tijdens Culturele festijn

Musis Sacrum

Op zondag 1 september trapt Musis en Stadstheater het culturele seizoen af tijdens het jaarlijkse gratis culturele festijn Voorspel. Musis is dan geopend van 14:00 en 17:00 uur en is voor iedereen die cultuur wilt proeven. De entree is de hele dag gratis.

Foto: Marikit Louppen (CC)

“Op deze dag openen we letterlijk onze deuren. Kom van het nieuwe seizoen proeven!” laat de organisatie weten. In de foyers is het genieten voor jong en oud: knutselen, een wijnproeverij of geniet van een kop koffie.

Parkzaal

In de mooie parkzaal zullen voorstellingen zijn van Pynarello, Introdans, Jim van der Zee en Nederlands Blazers Ensemble.

14:00 Deuren open
14:30 Pynarello
15:00 Introdans
15:30 Nederlands Blazers Ensemble
16:10 Jim van der Zee

Muzenzaal

Harro van Lien zal samen met St. Louis Blues afwisselen in de Muzenzaal.

14:45 De snelste zebra van de wereld – Harro van Lien
15:10 St. Louis Blues
15:30 De snelste zebra van de wereld – Harro van Lien
15:55 St. Louis Blues
16:15 De snelste zebra van de wereld – Harro van Lien

Jubileumzaal

In de Jubileumzaal zal Oostpool en Introdans een filmvoorstelling afwisselend laten zien. Oostpool laat de film All Over zien en Introdans hun film We Arnhem.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Zwaan gered van middenberm N325

Zaterdag 10 augustus kwam er een melding binnen dat er een zwaan op de middenberm van de N325 zat. De politie heeft samen met de dierenambulance de zwaan gered.

Foto: Dierentehuis Arnhem en omgeving (FB)

Zaterdag is er een zwaan gered van de middenberm van de N325. De zwaan is daar mogelijk terecht gekomen door een sterke windvlaag. Door de smalle strook kon de zwaan niet meer wegkomen. Dit omdat een zwaan een flink stuk moet kunnen rennen om weg te kunnen komen.

De linker rijstrook is afgesloten geweest, hierdoor kon de dierenambulance de zwaan kon bevrijden. De zwaan liet zich niet makkelijk vangen, maar uiteindelijk wisten ze hem toch te pakken. Na onderzoek heeft de dierenambulance de zwaan uitgezet.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair