fbpx
Connect with us

Archief

Startschot voor leefbaarder en duurzamer ‘Bestuurskwartier’ in Arnhem

Foto: Gemeente Arnhem

Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft samen met gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland en wethouder Cathelijne Bouwkamp van de gemeente Arnhem op woensdag 22 mei het startschot gegeven voor een toekomstbestendig Bestuurskwartier in Arnhem.

Dat deden ze door hun handtekening te zetten onder een ambitienota om het gebied rond het stadhuis, het provinciehuis, de rechtbank en het Openbaar Ministerie een flinke boost te geven op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid. Daarnaast tekenden zij een manifest om ook vier andere gebieden in Arnhem waar overheidsgebouwen verzameld staan, gezamenlijk aan te pakken.

Bestuurskwartier

De omgeving rond het stadhuis in Arnhem wordt het Bestuurskwartier genoemd omdat zich hier voornamelijk overheidsgebouwen bevinden. Omdat alle drie de overheden nieuw- of verbouwplannen hebben is besloten de handen ineen te slaan onder het mom: “samen kunnen we meer bereiken dan ieder voor zich.” Bovendien kan worden meegelift op de forse verbetering van het gebied dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden door de nieuwbouw van het provinciehuis en de herinrichting van het centrale plein: de Markt.

Aantrekkelijke locaties

Staatssecretaris Raymond Knops: “Met deze samenwerking willen van locaties waar voornamelijk overheidsgebouwen staan, aantrekkelijke en duurzame plekken maken. Het Rijksvastgoedbedrijf wilde in Arnhem een aantal verouderde kantoorpanden aanpakken. Door met gemeente Arnhem en provincie Gelderland om tafel te gaan, konden we breder kijken. Nu is het ons gezamenlijke voornemen om van het Bestuurskwartier en de vier andere locaties aantrekkelijke plekken te maken voor de inwoners van Arnhem en de gebruikers. Samen kunnen we meer massa maken en groter
effect bereiken.”

Verbouwing stadhuis

Zo is de gemeente Arnhem van plan om het stadhuis grondig te vernieuwen. Alle gemeenteambtenaren die nu nog zijn verdeeld over twee locaties in de stad (stadhuis en stadkantoor) gaan in de nabije toekomst in het stadhuis samenwonen. Dat biedt volop kansen voor een duurzame
en innovatieve werkplek.

Provincie

De provincie Gelderland heeft met de nieuwbouw en renovatie van het Huis der provincie reeds een belangrijke stap gezet die bijdraagt aan een duurzame huisvesting en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het Bestuurskwartier. In aansluiting daarop heeft de provincie ambities om
verder bij te dragen aan de energietransitie, het stimuleren van duurzame mobiliteit en het leveren van een actieve bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Dit door er als gezamenlijke overheden concreet mee aan de slag te gaan.

Nog 4 gebieden in Arnhem

Naast het Bestuurskwartier zijn er in Arnhem nog vier plekken in beeld waar een soortgelijke ontwikkeling plaats moet gaat vinden. Deze staan genoemd in het manifest Gebiedsgerichte ambities Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en Rijksvastgoed. Zo is er bij het Stationsplein-West 30, liggen kansen om niet alleen het gebouw te renoveren en aardgasloos te maken met minimaal energielabel A++, maar ook gezamenlijk de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren rond dit gemeentelijk monument.
Bij de Groningensingel/Vredenburg, waar de Belastingdienst is gehuisvest wordt met diverse andere partijen een proef gestart om kantoren en woningen te verwarmen met behulp van oppervlaktewater in plaats van met gas. Bij de Ir. Molsweg, wordt bekeken hoe de huidige gasgestookte energievoorziening van de penitentiaire inrichting (de Blue-Band bajes) kan worden verduurzaamd. Bij Schaarsbergen, waar veel vastgoed van Defensie is te vinden, wordt een forse herinvestering voorbereid. Bij elkaar staan er zo’n 400 gebouwen waar op het gebied van duurzame energievoorziening veel winst is te halen. De grote omvang van het gebied
waaronder ook vliegbasis Deelen valt leent zich bovendien goed om op het terrein zelf duurzame energie op te wekken en eventueel op te slaan.
Ook bij deze vier locaties gaan de drie overheidspartijen gezamenlijk aan de slag om Arnhem aantrekkelijker en duurzamer te maken.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Archief

Reenactment weekend bij Arnhems Oorlogsmuseum

Het Arnhems Oorlogsmuseum organiseert in samenwerking met E.T.O.R. 40-45 van vrijdag 21 juni tot en met zondag 23 juni een reenactment weekend. Het evenement vindt plaats in het kader van de 25-jarige huisvesting van het museum op de huidige plek en 75 jaar Market Garden. E.T.OR. staat voor European Theater of Operations Reenactment 40-45 Met reenactment wordt een zo reëel mogelijk beeld gecreëerd van de activiteiten die legeronderdelen doormaken in oorlogstijd.

De doelstelling van E.T.O.R. is de geschiedenis en herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden, zowel vanuit de kant van de geallieerden als van Duitse zijde. De organisatie bestaat uit een aantal werkgroepen die verschillende geallieerde uitbeeldingen hebben: US Airborne, Belgische SAS en een Canadese infanterie.

E.T.O.R. 40-45 is aangesloten bij het LPLG, Landelijk Platform Levende Geschiedenis. De activiteiten beginnen zijn van 21 juni tot en met 23 juni om 09.00 uur, het museum sluit dagelijks om 17.00 uur. Het Arnhems Oorlogsmuseum is gevestigd aan de Kemperbergerweg 780.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Indringende opera over het lot van Joodse bootvluchtelingen

Foto: Wikipedia

In het kader van 75 jaar Vrijheid is van 10 t/m 15 september de Nederlandstalige opera St Louis Blues te zien in Musis Arnhem. De opera is gebaseerd op ware gebeurtenissen in 1939, toen ruim 900 Joodse bootvluchtelingen uiteindelijk de dood vonden. Op indringende wijze stelt de opera de omgang met bootvluchtelingen aan de kaak.

In 1939 voer het passagiersschip de St. Louis af van de haven van Hamburg naar Havana met 937 Joodse passagiers aan boord. De vluchtelingen hopen zich in veiligheid te brengen door in Cuba een inreisvisum voor de VS te bemachtigen. Wat begint als een tocht vol euforie eindigt in deceptie: Cuba, de VS, Canada en Zuid-Amerika sluiten hun grenzen voor vluchtelingen. Na twee weken ronddobberen keert het schip noodgedwongen terug naar Europa, waar voor de meesten hetzelfde lot wacht als voor miljoenen Joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Her-over-denking

De opera St. Louis Blues werd in 1995 voor het eerst geproduceerd door Theaterproductiehuis InDependance en orkest de ereprijs met steun van Schouwburg Arnhem. In de regie van Paul Binnerts werden 21 voorstellingen gespeeld in de grote theaters van Nederland. De voorstellingen coïncideerden met de 50-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland.

Verleden en heden

Zowel tijdens de 50-jarige als tijdens de aankomende 75-jarige Herdenking heeft de opera nauwelijks aan actualiteit ingeboet. Ook vandaag de dag is het lot van bootvluchtelingen ongewis. De opera maakt de overeenkomsten tussen het gruwelijke lot van de passagiers van de St. Louis in 1939 en bootvluchtelingen anno nu pijnlijk zichtbaar en zet daarmee aan tot her-over-denking.

De 8 voorstellingen vinden plaats in Musis Arnhem van 10 t/m 15 september 2019

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Boels Ladies Tour eindigt in Arnhem

Foto: Boels Rental Ladies Tour

Het slotweekeinde van de Boels Ladies Tour wordt dit jaar verreden in de provincie Gelderland. Op zaterdag 7 september rijdt het peloton van Arnhem naar Nijmegen, de dag nadien zijn start- en finishplaats omgedraaid.

Voor beide etappes zijn twee geheel verschillende parcoursen uitgetekend. Op zaterdag 7 september start de elite van het vrouwenpeloton om 10.45 uur aan de Walburgstraat bij het stadhuis van Arnhem. De rensters krijgen 135,6 kilometer voor de wielen en finishen net na tweeën aan de Waalkade in Nijmegen. Het parcours voert langs de oostkant van Gelderland en doet plaatsen aan als Otterlo, Ede, Veenendaal, Rhenen, Kesteren, Lienden, Tiel, Wamel, Appeltern, Overasselt en Groesbeek. Een dag later is een parcours bedacht van 153,6 kilometer. De start is om 10.00 uur op de Grote Markt in Nijmegen, de aankomst is voorzien net voor de klok van twee op de Zijpendaalseweg in Arnhem bij Park Sonsbeek. Dit keer wordt de westzijde van de provincie aangedaan met doorkomsten door Lent, Gendt, Huissen, Westervoort, Angerlo, Hummelo, Zelhem, Veldhoek, Vorden, Baak, Doesburg, Ellecom en De Steeg. Er worden vervolgens in Arnhem nog drie plaatselijke ronden van telkens negen kilometer verreden.  

Kapstok

Geheel in de visie van Jan Markink gedeputeerde sport van de provincie Gelderland vinden er veel side events plaats rond de aankomsten van de Boels Ladies Tour, de enige Nederlandse etappekoers in de Women’s WorldTour van de internationale wielerbond UCI.  Zo dient dit sportevenement als kapstok om ook maatschappelijk een positieve bijdrage te leveren. De Boels Ladies Tour geeft daar met projecten voor vrouwen, jongeren, nieuwe Nederlanders en een promodorp bij de finish voor de inwoners van Gelderland en voor het bedrijfsleven een brede invulling aan. 

Promodorp bij Sonsbeek

Wethouder Jan van Dellen van Arnhem is blij en trots dat de finale van de Boels Ladies Tour in Arnhem plaatsvindt. “ Door de drie plaatselijke rondes is het een evenement dat het meer dan waard is om te bezoeken. Immers de beste wielrensters van de wereld komen maar liefst vier keer voorbij. Aan de rand van Park Sonsbeek bouwen we bovendien een promodorp waar de teambussen staan en waar allerhande vertier voor jong en oud is te beleven. Kortom reden genoeg om te komen genieten van topsport in sportstad Arnhem.” 

Nieuwe Waalkade

Wethouder Bert Velthuis van Nijmegen zegt uit te kijken naar de komst van de  enige meerdaagse UCI Women’s World Tour-wedstrijd in de Benelux. “Extra mooi is dat de finish op de geheel vernieuwde Waalkade is. Inwoners kunnen zo vanaf de vele terrassen genieten van de wielrensters en via de media kan iedereen zien hoe mooi de volledig verbouwde Waalkade is geworden. Voor Nijmegen is het van grote waarde dat de Boels Ladies Tour meer is dan alleen een sport evenement. Zo is het project om nieuwe Nederlanders in te zetten als verkeersregelaar een goede manier om deze mensen nog beter te laten integreren en een mooi voorbeeld hoe een sportevenement ook een maatschappelijke bijdrage kan leveren.”  

Het etappeschema van de UCI Women’s World Tour Boels Ladies Tour is nu compleet en ziet er als volg uit;
Dinsdag 3 september; Sittard-Geleen – Proloog
Woensdag 4 september; Stramproy-Weert
Donderdag 5 september; Gennep-Gennep
Vrijdag 6 september; Nijverdal-Nijverdal
Zaterdag 7 september; Arnhem-Nijmegen
Zondag 8 september; Nijmegen-Arnhem

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair