fbpx
Connect with us

Nieuws

Statiegeld op kleine pet flesjes zomer 2021

Na de zomer 2021 komt er statiegeld op kleine pet flesjes. De reden is dat er zo’n 100 miljoen flesjes in de natuur terecht komt.

Foto: Flickr – FaceMePLS

‘Op alle plastic pet flesjes onder de 1 liter komt vanaf volgend jaar zomer €0,15 cent statiegeld.’ laat staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer weten. Dit komt omdat het de industrie niet lukt om een afname van zwerfvel te realiseren. Het statiegeld gaat in op 1 juli 2021.

Elke jaar gaat er zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank in Nederland. Hiervan komt 100 miljoen flesjes terecht in het milieu. Van Veldhoven werkt al langer aan afspraken met de verpakkingsindustrie om zwerfafval en plastic in het milieu terug te dringen. Helaas is het de industrie niet gelukt om 90 procent van de weggooi-flesjes te hergebruiken.

Statiegeld op blikjes

Naast de grote en kleine pet flessen, komt er ook op blikjes statiegeld. De sector krijgt eerst de kans om de problemen met het zwerfafval aan te pakken. Lukt dat nog steeds niet, dan komt er halverwege 2022 ook op blik statiegeld.

Inleveren

Statiegeld flesjes kunnen straks ingeleverd worden bij supermarkten, tankstations, treinstations en bij de cateraars. Niet iedereen is blij met de nieuwe maatregel. Verpakkingsbedrijven en supermarkten staan niet op deze ontwikkeling te wachten. Ze moeten hun inlever machines aanpassen.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

SP richt meldpunt ‘Werk en Corona’ op

De lokale SP afdeling van Arnhem heeft een meldpunt opgericht om problemen rondom Corona bekend te maken. Denk hierbij aan gebrek aan beschermende materiaal, mensen die ontslagen zijn vanwegen hun flexcontract of andere verhalen.

Foto: Pxhere – Tmaximumge

“Is er een tekort aan beschermende maatregelen op uw werk? Is er iets wat beter kan of moet om deze coronacrisis goed door te komen? Laat het ons weten.” vraagt fractievoorzitter Gerrie Elfrink. “Tijdens deze crisis blijven we zoveel mogelijk thuis. Maar niet iedereen kan thuisblijven. Zorgverleners, schoonmakers, buschauffeurs, de sociale werkvoorziening, medewerkers van de kinderopvang, postbezorgers – zij werken door.” maar in niet alle situaties gaat het goed volgens de SP fractie.

“Anderen willen doorwerken, maar worden ontslagen omdat ze bijvoorbeeld een flexcontract hebben of omdat de werkgever zich niet aan de regels houdt. Wij horen graag uw verhaal. Dan weten we waar de politiek het goede doet en waar er meer, betere of andere besluiten of maatregelen nodig zijn.” aldus SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink.

Mensen die een melding willen doen bij de SP, kunnen dit online formulier invullen.  

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhemse Suzanne helpt even geen PSV-spelers maar Corona Patiënten

De Arnhemse sportarts Suzanne Huurman werkt normaal gesproken met o.a. spelers van PSV als clubarts. Maar vanwege Corona moet ze nu ook tijdelijk nachtdiensten draaien als arts bij Corona patiënten in de St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Ze maakt een vlog om een inkijkje te geven tijdens haar nachtdienst.

Foto: Suzanne Huurman

In opdracht van het St. Anna Ziekenhuis kreeg Suzanne de opdracht om een vlog te maken van haar nachtdienst. Normaal gesproken werkt ze als sportarts in het ziekenhuis. Hier begeleid ze o.a. de spelers van PSV als clubarts. Maar eens in de 24 dagen moet ze ook een nachtdienst draaien in het ziekenhuis. Normaal gesproken niet iets bijzonders, maar juist in een tijd waar Corona een belangrijke rol speelt een heel ander koek.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Voorbereidingen voor sporten in Arnhem in volle gang

Nu het kabinet heeft besloten dat sporten voor kinderen en jongeren deels kan worden hervat, is gemeente Arnhem direct gestart met het maken van een set aan heldere afspraken over hoe dit sporten er in de praktijk uit zal zien. Dat gebeurt in overleg met Sportbedrijf Arnhem. Zo moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden over het gebruik van de buitensportaccommodaties, zoals openingstijden, bezetting en de rol van verenigingen.  

Foto: Sportbedrijf Arnhem

Sportwethouder Jan van Dellen: “Het is geweldig dat we binnen de beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt iets meer bewegingsvrijheid krijgen. We zijn direct begonnen om duidelijke afspraken met elkaar te maken hoe we dit in Arnhem kunnen invullen. We verwachten snel duidelijkheid te kunnen geven hoe we in Arnhem omgaan met de ruimte die het kabinet nu biedt. Laten we voorzichtig starten.” Van Dellen vervolgt: “Uitgangspunt daarbij is dat zoveel mogelijk jongeren de kans moeten krijgen om weer te gaan sporten, ook als zij niet bij een vereniging aangesloten zijn. We maken samen deze crisis mee en als deze situatie ons iets laat zien, is het wel hoe belangrijk onze gezondheid is. Bewegen en sporten helpt ons als uitlaatklep en om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal.”

De nieuwe maatregelen in de praktijk

De nieuwe maatregelen waarin er meer ruimte is voor sport, gaan vanaf 29 april 2020 in. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen weer buiten sporten en bewegen. Jongeren in de leeftijdscategorie van 13 tot en met 18 jaar kunnen ook buiten sporten, maar met de anderhalve meter afstand. Binnensportaccommodaties blijven voorlopig gesloten, net als alle zwembaden.

Het kabinet heeft gemeenten in Nederland gevraagd om deze buitensportactiviteiten georganiseerd te laten verlopen. Dit vraagt om een gedeelde verantwoordelijkheid en samenwerking met het Sportbedrijf, sportverenigingen, sportaanbieders en inwoners. Omdat er grote verschillen zijn tussen bepaalde sporten, volgen gemeente Arnhem en het Sportbedrijf de adviezen van NOC*NSF en Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). “We willen zo snel mogelijk meer duidelijkheid kunnen geven over de spelregels in Arnhem. Dat geeft verenigingen en aanbieders de kans om voor te sorteren op de nieuwe situatie die vanaf 29 april zal gelden. Sportbedrijf Arnhem zal het aanspreekpunt blijven voor inwoners, verenigingen, scholen en sportclubs.” aldus de gemeente Arnhem.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair