fbpx
Connect with us

Nieuws

Steeds minder betaalproblemen Arnhemse huurders

Steeds minder bewoners van sociale woningen in Arnhem hebben moeite met het betalen van huur. Dat blijkt uit cijfers die de Lokale Monitor Wonen vrijdag heeft gepubliceerd. Het percentage huurders in corporatiewoningen met een betaalrisico is licht gedaald.

Groter deel inkomen

In de rest van Nederland is dit percentage gestegen. Verder zijn huurders, ook in Arnhem,  een steeds groter deel van hun inkomen kwijt. De monitor geeft alleen cijfers en licht niet toe hoe de verschillen zijn ontstaan. De statistieken zijn gebaseerd op de situatie in 2015.

Opvallend is dat Presikhaaf-West gemiddeld het laagste inkomen per huishouden van heel Arnhem heeft. Dat daar maar 20.800 euro per jaar, terwijl er in Elden gemiddeld 39.500 euro per jaar binnenkomt. Het mag ook geen toeval zijn dat er in Rijkerswoerd en Schuytgraaf het minst aantal sociale woningbouwhuizen staan, terwijl daar het gemiddelde inkomen per huishouden een van de hoogste in Arnhem is.

AOW’ers

Wat verder opvalt aan de cijfers is dat in Arnhem juist alleenstaande AOW’ers bijna 2 procent minder dan in de rest van Nederland een betaalrisico vormt. Het percentage particuliere huurwoningen ligt in Arnhem ver boven het landelijk gemiddelde: 18,2 procent van de woningvoorraad is in handen van particulieren ten opzichte van 12,9 procent in de rest van Nederland.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het aantal dure scheefwoners gestegen is. Terwijl het gemiddelde in Nederland 12,9 procent is, is dit in Arnhem 14,1 procent. In 2015 was dat nog maar 13,2 procent.

Goedkoop

Arnhem blijft overigens nog steeds ruimschoots goedkoper dan de Randstad. Behalve dat de huurprijzen daar uit de pan stijgen, is ook een koopwoning daar meer en meer onbetaalbaar. Terwijl in Nederland de WOZ-waarde in 2015 gemiddeld 248.700 euro was, was deze in Arnhem ‘slechts’ 214.900.

Meer nieuws?

mom in balance

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Eerste woningen Schuyts Kwartier in de verkoop

Eind mei start naar verwachting de verkoop van woningen in ‘Zuid op Groen’, het eerste deelbuurtje van het Schuyts Kwartier. Schuyts Kwartier is de buurt die vlakbij Station Schuytgraaf wordt gebouwd. In totaal komen er circa 400 koop- en huurwoningen, seniorenwoningen en appartementen. In ‘Zuid op Groen’ komen 47 koopwoningen en 35 sociale huurwoningen.

Foto: Van Wanrooij

In Schuyts Kwartier is natuurinclusief bouwen het uitgangspunt. Dat betekent dat het leefgebied van insecten en vogels niet bruut doorbroken wordt door stenen woningen, maar dat er in de wijk volop plek wordt gereserveerd voor deze dieren. Bijvoorbeeld door voldoende struikgewas voor insecten, bijen en vlinders. En door voldoende nestgelegenheden te maken voor dieren die nu ook al in het gebied leven, zoals de gewone dwergvleermuis, gierzwaluw, huismus, zwarte roodstaart en de egel.
Natuurinclusief bouwen zorgt voor een goede biodiversiteit, maar ook voor een betere waterberging en koelte.

Stads en stoer

Schuyts Kwartier wordt gevormd door ‘de velden 6 en 11’ van Schuytgraaf. Ze hebben een langwerpige noord-zuidgerichte vorm die de overgang maakt van het centrumgebied van Schuytgraaf, met het winkelgebied en Station Schuytgraaf, naar het noordelijke, meer landschappelijke deel aan de uiterwaarden. De wijk zelf wordt opgetrokken met een ‘stadse en stoere architectuur’, maar de natuur wordt dusdanig omarmd en ingebed dat er een bijzonder prettig leefklimaat ontstaat voor zowel de mens als de al aanwezige flora en fauna.

‘Wonen gaat samen met natuur’

Wethouder Wonen Ronald Paping: ‘Mooi dat de groeiende behoefte aan woningen zo goed samengaat met natuur. Vlakbij zijn de rivier en de uiterwaarden en het natuurinclusief bouwen. Ook goed dat er weer nieuwe sociale huurwoningen bijkomen, zodat dit moois ook beschikbaar is voor
inwoners met een wat smallere beurs.’

Zuid op Groen

Deelbuurt Zuid op Groen wordt gerealiseerd door ontwikkelmaatschappij Van Wanrooij van Schijndel. Veel van de koop- en huurwoningen worden opgetrokken in een industriële afwisselende architectuur met betonelementen en metselwerk accenten. De verkoop van de 37 koopwoningen start naar verwachting eind mei. Later – enkele maanden vóór oplevering – komen de huurwoningen in de verhuur.

Woningbouwplanning

De 400 woningen van het Schuyts Kwartier vormen slechts een deel van de woningen die de komende jaren in Arnhem gebouwd zullen worden. In de Woningbouwplanning 2020 worden de komende jaren nog eens ruim 8.000 nieuwe woningen voorzien. Deels bestaan daar al concrete plannen voor, deels zijn dit mogelijkheden voor woningbouw. Paping: ‘Daarnaast hebben we recent in de Woondeal Arnhem-Nijmegen afspraken gemaakt over versneld bouwen van deze woningen en het zoeken naar extra ruimte voor nog meer woningen. Daar is de komende jaren flink behoefte aan.’

Meer weten over Schuyts Kwartier: www.schuytskwartier.nl. Of over Zuid op Groen: https://www.vanwanrooij.nl/arnhem-zuid-op-groen/

Meer Gorinchem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Afro Bros heeft 100.000.000 streams voor Singel ‘Instagram’

De Arnhemse Afro Bros hebben het gewoon weer voor elkaar! in een aantal landen hebben de broers de status van ‘Multi Platinum’ gehaald met hun hit Instagram.

Foto: Afro Bros

Samen met Dimitri Vegas, Like Mike, David Guetta, Daddy Yankee en Natti Natasha hebben de Afro Bros een flinke hit te pakken, genaamd ‘Instagram’. Hiermee is de nummer meer dan 100.000.000 keer gestreamd. Hierdoor hebben de Afro Bros Multi Platinum te pakken.

Ook is ‘Instagram’ al vele miljoenen keer bekeken op platforms zoals Youtube.

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie zet scooters op de rollenbank

Dinsdag avond 19 mei heeft de politie in een half uurtje 12 scooters gecontroleerd. Daarbij werden bestuurders meegenomen naar het politiebureau voor een check op de rollenbank.

Foto: Politie

In totaal werden 12 scooterrijders gecontroleerd. Van deze 12 scooters hadden er 7 een te hoge constructiesnelheid. De uitschieter was 67 km/h bij een maximaal toegestane constructiesnelheid van 25 km/h. Allen hebben hiervoor een bekeuring gekregen.

WOK-status

Ook zijn de scooters voorzien van een zogenaamde WOK-status (Wachten op Keuren). Totdat het voertuig door de RDW is herkeurd, mag hier niet op gereden worden. Wordt er wel mee gereden, dan zal de scooter in beslag genomen worden. Mochten deze (opgevoerden) scooters toch rijden zijn ze onverzekerd.

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair