fbpx
Connect with us

Nieuws

Taxichauffeurs: “Geen eerlijke strijd op dit moment”

Foto: Bonnetje taxi

De afgelopen maanden begint het steeds harder te broeien binnen de Arnhemse taxigemeenschap. Want nu de tijden van concerten en stadsbrede evenementen aan de gang zijn, krijg je ook meer wantoestanden binnen de Arnhemse taxiwereld.

Al een aantal jaar is het een grote ergernis voor vele bezoekers van de stad, namelijk de houding en tarieven van sommige taxi-ondernemers die in Arnhem actief zijn. Zo willen ze geen kleine ritten aannemen, zetten ze de meter niet aan of komen ze met abnormale tariefafspraken. Nu gaat het om een vrij selectief clubje chauffeurs die voor de rest onmogelijk maakt. Zo zijn er taxibedrijven die voor een ritje Gelredome – centrum zonder blikken of blozen €40,- vragen, terwijl dit normaal nog geen €15,- kost. Ook tijdens evenementen als Koningsdag worden de prijzen gewoon verdubbeld. Dit komt vooral door de krapte in bezetting. Volgens diverse taxichauffeurs zijn dit vooral mensen van buiten Arnhem. Zij krijgen vanuit de gemeente vrij spel, omdat ze geen ontheffing betalen bij de gemeente en gewoon over de busbaan rijden zonder daar een boete voor te krijgen. Een ontheffing om over de busbaan te rijden kost per taxi €282,- per jaar. Of er ooit een boete is gegeven aan een taxichauffeur is onbekend. De gemeente onderzoekt op dit moment hoeveel taxi’s er zijn beboet door zonder ontheffing over de busbaan te rijden.

Gedrag overnemen

Er zijn Arnhemse taxichauffeurs die het onwenselijke gedrag overnemen. Volgens diverse Arnhemse chauffeurs merken ze dat ze niet worden gepakt. “Zo had ik laatst een Aziatische vrouw van Papendal naar Centraal Station gebracht. Toen ze het bedrag (€17,50) zag werd ze boos, want ze betaalde op de heenreis meer dan het dubbele (€40,-) dan van de terugreis. De vrouw vertelde mij dat ze eerst rond het centrum moest rijden over de Apeldoornseweg via de Schelmseweg naar de Amsterdamseweg om vervolgens bij Papendal gebracht te worden.” vertelde een taxichauffeur ons. Hij liet ook het bonnetje (zie hoofdfoto) zien wat de klant kreeg. De redactie heeft contact opgenomen met desbetreffende taxibedrijf, maar wilde geen reactie geven. Ook zijn er signalen dat Arnhemse taxibedrijven meedoen met het ophogen van tarieven tijdens concerten in het Gelredome of tijdens grote evenementen zoals Airborne of Koningsdag.

Er is hoop

Al jaren probeert de taxibranche in Arnhem een oplossing te zoeken voor deze wild westen toestanden. ze kregen het bij toenmalig SP-wethouder Geert Ritsema het niet voor elkaar. Hij vond dat de taxiwereld het zelf maar moest oplossen en zag niets in bijvoorbeeld een vergunning zoals in Amsterdam en bij Schiphol. VVD-wethouder Roeland van der Zee wil het probleem graag aanpakken “De gemeente werkt aan een taxiverordening die het taxivervoer in Arnhem meer gaat reguleren. Dat doen we samen met de Stichting Kwaliteitstaxi Arnhem. De wethouder wil deze taxiverordening zo spoedig mogelijk aanbieden aan de gemeenteraad.” laat zijn woordvoerder weten.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Meldkamer Arnhem en Nijmegen gaan samen

De meldkamer van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid gaan samenwerken. Dit omdat er problemen waren rondom bezetting van de meldkamers.

Foto: Dawid Skalec – Wikimedia

Vanaf dinsdag 19 november werken de meldkamers van de politie, brandweer en ambulance uit Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid samen in de gezamenlijke Meldkamer Arnhem-Nijmegen. De meldkamer zal in Arnhem gevestigd worden. Alle 112-meldingen komen vanaf vandaag in Arnhem binnen en worden zoals altijd deskundig afgehandeld. 

Krapte in personeel

Beide meldkamers kampten met een personele krapte, waardoor het steeds lastiger werd om 24/7 de telefoontjes van mensen in nood te beantwoorden. Ook moesten beide regio’s investeren in de techniek om de meldkamer draaiende te houden. Door deze samenvoeging naar een gezamenlijke meldkamer worden roosterproblemen opgelost en hoeft de investering in techniek slechts één keer te worden gedaan. 

Meldkamer naar Apeldoorn

De samenvoeging van de meldkamers in Nijmegen en Arnhem is een natuurlijke ‘tussenstap’ in de samenvoeging naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn die op de planning staat voor medio 2022. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Mediakunst Festival Arnhem in Focus

Museum Arnhem en Focus Filmtheater presenteren op zondag 24 november van 11.00 tot 22.00 uur het Mediakunst Festival Arnhem. Een dag vol mediakunstwerken uit Nederland van de afgelopen decennia, waarbij kunstenaars hun eigen werk toelichten.

Foto: Focus

Het dagprogramma van het Mediakunst Festival Arnhem is opgedeeld in vier blokken, met elk een overkoepelend thema. Bezoekers kunnen een passe-partout voor de hele dag kopen, maar er zijn ook tickets per blok beschikbaar. Alle blokken worden ingeleid door de kunstenaars die hun eigen werk toelichten. Blok 1 (11.00 – 13.00 uur) met Jeroen Eisinga gaat over performancekunst en video. Blok 2 (14.00 – 16.00 uur) met Lydia Schouten behandelt feminisme en seksualiteit. In blok 3 (16.30 uur – 18.30
uur) met Julika Rudelius staan fictie, mens en maatschappij centraal, en de dag wordt afgesloten door blok 4 (20.00 – 22.00 uur) met Barbara Visser over politieke betrokkenheid.

Boekpresentatie

Tijdens het festival is er van 19.30 – 20.00 uur een presentatie van het boek ‘A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies’. In het boek staan kunstenaars die hun opleiding
volgden aan ArtEZ en kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de collectie van Museum Arnhem. Marga van Mechelen overhandigt het boek aan Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem. Conservator
hedendaagse kunst van Museum Arnhem, Mirjam Westen, licht het belang van het boek toe. De presentatie is vrij toegankelijk.

Meer informatie en kaarten zijn te verkrijgen via focusarnhem.nl of aan de kassa van Focus Filmtheater.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Leger des Heils collecteert in Arnhem

Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 25 tot en met 30 november langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. “Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.” laat het Leger des Heils ons weten.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald uit donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 25 tot en met 30 november. De gift vanuit de Arnhemmers zijn daarbij hard nodig, want samenleven doe je dus niet alleen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair