fbpx

Trolleybus 2.0 vanaf maandag in Arnhem

Trolley 2.0 heeft begroting rond
foto: Gemeente Arnhem

Vanaf 18 maart zullen twee nieuwe trolleybussen in Arnhem rijden. Deze trolleybussen kunnen 10 kilometer zonder bovenleiding rijden op zelf opgewekte energie.

Kan een trolleybus ook elektrisch rijden zonder trolleybovenleiding? Ja, dat kan. Vanaf maandag 18 maart gaan twee gelede trolleybussen in Arnhem rijden, die ook zonder bovenleiding kunnen rijden. Deze bussen hebben een klein innovatief accupakket waarmee ze in staat zijn circa minimaal 10 kilometer zonder bovenleiding te rijden. Daardoor kunnen ze ook regionale lijndiensten voor hun rekening nemen. Ook kunnen trolleybussen dan elektrisch verder rijden, bijvoorbeeld als er groot onderhoud aan de weg of straat is. Nu moet dat nog op een kleine dieselmotor.

Laden tijdens het rijden

Anders dan ‘gewone’ elektrische bussen laden deze trolleybussen laden zich op tijdens het rijden, gewoon aan de bovenleiding. Ze hoeven dus niet uit de dienstregeling te worden genomen om opgeladen te worden, zoals dat met ‘gewone’ elektrische bussen het geval is. Daardoor is er geen tijdverlies of geen extra bus nodig, daarmee is het ontzettend efficiënt.

Zelflerende bus

Deze twee bussen zijn omgebouwde bestaande trolleybussen. De dieselmotor, aggregaat en de tank zijn eruit gehaald en er is op die plek een klein accupakket geplaatst. Er is een uniek energiemanagement systeem ontwikkeld dat zelflerend is. De bus rijdt een traject en leert dan waar op de route hij energie moet afnemen van de bovenleiding en hoeveel, om het gehele traject te kunnen rijden.

Arnhems idee, met wereldwijde interesse

Dit is een idee, dat in Arnhem is bedacht, en wereldwijde interesse heeft van andere steden die met trolleybussen rijden. “Andere steden hebben ons daarbij ook ingehaald: elders in de wereld rijden al bussen met deze techniek, met een Arnhems tintje dus. Nu krijgen wij ze ook. Het zelflerende systeem is wel helemaal nieuw en wordt nog nergens toegepast.” aldus de gemeente.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Back to top