fbpx
Connect with us

Nieuws

Vegan lunchcafé Platform 12 op Arnhem CS

De duurzame cadeauwinkel WAAR & de uit Letland afkomstige patissier/chef-kok Ilze Pruse openen op woensdag 26 februari Platform 12 op Arnhem Centraal Station. Een nieuw pop-up lunchcafé op één van de drukste plekken van Arnhem, net buiten de hoofdingang van Arnhem CS.  Ilze Pruse (28) wil met dit vegan lunchcafé een gezond alternatief bieden voor het grote fastfoodaanbod op het station.

Foto’s: Platform 12

Platform 12 serveert ’s werelds beste plantbased burger en daarnaast vind je er de lekkerste ontbijtjes, vegan lunchgerechten en gezonde drankjes.  De koffie wordt verzorgd door de buurman: Koffie van Ghiath. En goed nieuws: tijdens de opening kun je tussen 12:00 en 15:00 uur langskomen om gratis de lekkerste vegan bites te proberen!  

Weinig gezond eten op station

Al langer stoorde de in Arnhem woonachtige Ilze Pruse zich aan het feit dat er op het station zo weinig gezond eten verkrijgbaar was. Wie voor de vette hap wil gaan, heeft genoeg keuze, maar een echt gezond ontbijtje of lunch was tot voorheen niet verkrijgbaar. Dus besloot Ilze zelf dit gat op te vullen. Ze bedacht een kleine, maar krachtige kaart met heerlijke gerechten zoals de vegan breakfast bowl, de klassieke avocado sandwich en sandwiches met vegan Delhi eiersalade of baba ganoush. Ook kun je gaan voor de Beyond Meat burger, een kokosreep, verse groene sappen en veel ander lekkers. “Ik laat Arnhem graag zien dat vegan niet alleen gezond, maar ook waanzinnig lekker is!” Ze staat te popelen om de deuren van Platform 12 wijd op te gooien.

 “Waar kun je nu lunchen op een schommel!?”   

Ilze Pruse

Ideale werkplek op Arnhem CS

Veel reizigers gaven aan werkplekken te missen op het station, net als een aanbod aan gezond en vegetarisch eten. Platform 12 lost die problemen in één klap op. Voor Ilze Pruse komt daarmee óók een wens in vervulling. Met een opleiding tot patissier en ruime horeca-ervaring op zak, was ze al langer van plan iets voor zichzelf te beginnen. Met Platform 12 realiseert ze haar droom en biedt zij samen met WAAR haar eigen horecagelegenheid met veel beschikbare werkplekken, goede wifi, Nederlands gezelligste barista Ghiath en een krachtige kaart met alleen de allerlekkerste vegan lunchgerechten. “Je moet het vooral zelf komen proeven!” aldus Ilze Pruse.  

      
 “Vegan is niet alleen gezond, ook waanzinnig lekker”  

Ilze Pruse

Lunchen op schommels en Mario Kart

Een pop-up is geen pop-up zonder toevoegingen waar je vrolijk van wordt. Want waar kun je nu schommelen aan de tafel tijdens je lunch? Of neerploffen op een heerlijke luie bank voor een old school spelletje Mario Kart? Dus of je nu zoekt naar een rustige werkplek, vegan lunches om je vingers bij af te likken, koffie met een glimlach of vertier als je wat tijd moet overbruggen: In dit nieuwe café kun je terecht! Het café is open van dinsdag t/m zaterdag. Wees welkom!

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

DVA wil opheldering over onteigend Joods vastgoed tijdens WOII

DENK Verenigd Arnhem heeft schriftelijke vragen gesteld over Joods vastgoed wat is onteigend tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Uit onderzoek is gebleken dat er 171 woningen, bedrijven en/of grond van Joodse slachtoffers onteigend is.  

Vier op de vijf Nederlandse gemeenten weten niet of tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed is onteigend en doorverkocht, dat blijkt uit een onderzoek van Pointer. Opmerkelijk want dit is wel in hun gemeente gebeurt. In 225 gemeenten is Joodse vastgoed onteigend, waarbij in enkele gevallen dit vastgoed zelfs door gemeenten is aangekocht. Met het verdiende geld zijn vervolgens weer anti-Joodse maatregelen betaald zoals de kosten van kamp Westerbork, Vught, Amersfoort maar ook de transport naar andere vernietigingskampen. 

Ook in Arnhem zijn er 171 zaken bekend van vastgoed die ooit in het bezit waren van Joodse inwoners. Zij hebben voor flink verlies hun pand verplicht moeten verkopen. Daarom stelde deze week DENK Verenigd Arnhem hier vragen over. Zo wil de partij weten of het bekend is bij de gemeente dat dit gebeurde, of de gemeente ook panden hebben aangekocht en of de gemeente erfpacht of openstaande belastingen heeft geint nadat de pandeigenaren terugkwamen van onderduiken of uit de kampen kwamen. 

De fractie zou graag zien dat slachtoffers of hun erfgenamen alsnog gecompenseerd worden. Op het moment dat de erfgenamen niet te traceren valt, zou de fractie willen zien dat het geld in een nader te bepalen doel wordt gestopt wat in overleg met de Joodse gemeenschap wordt bepaald.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Beverfamilie op stadsblokken

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Econatura is gebleken dat op de zuidoever van Arnhem in de stadsblokken een beverfamilie woont. Of dit effect gaat hebben op de bouwplannen op Stadsblokken en Meinerswijk is niet bekend.

Foto: Pixabay – Cricro

Het gaat goed met de bever in Nederland. In 1826 verdween de laatste bever in Nederland. Zo’n 30 jaar geleden is de bever weer terug geplaatst op meerdere plekken zoals de Biesbosch en de Gelderse Poort bij Nijmegen. Ondertussen zijn er meer dan 3.500 bevers geteld door heel Nederland. Ook in de Stadsblokken-Meinerswijk worden de knaagdieren gezien. Zo heeft een beverfamilie zich gevestigd in de haven van Coers. Dit blijkt uit de onderzoek van Econatura.

Bouwproblemen

Bevers behoren tot een inheemse beschermde dierensoort. Dit kan ertoe leiden dat de bouwplannen van Kondor Wessels in gevaar komen. Want de grondeigenaar wilde op de plek van de burcht een tijdelijke informatiecentrum bouwen. Bij de vondst van de beverfamilie hebben bewoners, Kloppend Stadshart en Milieudefensie een handhavingsverzoek ingediend bij de ODRA. Deze heeft de vergunning voor de tijdelijke informatiecentrum afgegeven.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Veteraan Bill Millington overleden

Op woensdag 27 mei is de 95-jarige Bill Millington overleden. De veteraan vocht tijdens de slag om Arnhem. Hij is de vierde Arnhem veteraan die in korte tijd deze maand overleed.

Op 95-jarige leeftijd is veteraan Bill Millington overleed op 27 mei. Bill sprong tijdens de tweede dropping op de Ginkels heide op maandag 18 september 1944. Bill was actief bij de 8th Parachut Battalion of the 6th Airborne Division. Tijdens zijn dropping werd Bill en zijn collega’s onder vuur genomen door de Duitsers die hen stonden op te wachten.

Foto van Bill Millington tijdens zijn dienst

Uiteindelijk is Bill gevangen door de Duitsers en geplaatst in Krijgsgevangenenkamp Mühlberg. Deze kamp ligt aan de Poolse grens in Duitsland en stond bekend om de slechte condities. Op 23 april 1945 is kamp Mühlberg door de Russen bevrijd.

Bill is onlangs jarig geweest op 20 mei en werd 95 jaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair