fbpx
Connect with us

Blog

Vijfmaal heldenmoed in Hartenstein

Foto's: Angela Aagenborg

Het mag dan weliswaar nog geen september zijn, de maand waarin ‘De slag om Arnhem’ wordt herdacht, vandaag is het wel 74 jaar geleden dat de geallieerden begonnen met het bevrijden van Europa. Het was D-Day, ook wel: Decision Day. Burgerjournalist Angela Aagenborg beschrijft de nieuwe tentoonstelling in het Airborne Museum.

Hoewel de bevrijding van Arnhem en een groot deel van Nederland nog lang op zich liet wachten streden op deze datum en de vele maanden erna (jonge) helden voor de vrijheid van onze voorouders en daarmee ook voor onze vrijheid.

De oorlog leeft na al die jaren nog steeds, dat is duidelijk te zien in onze stad.

Oorspronkelijk kom ik uit een kleine stad waar men weinig van de oorlog heeft gemerkt en als kind hoorde ik er dan ook alleen maar iets over op vier en vijf mei. Lange tijd was de oorlog, voor mij, niets meer dan een groot mysterie. Sinds ik in Arnhem woon ben ik me gaan interesseren voor het oorlogsverleden van ons land en specifiek mijn (destijds) nieuwe woonplaats. Niet alleen las ik vele boeken over de slag om Arnhem, maar bezocht ik ook een aantal malen het Airborne Museum in Oosterbeek. Nu is Oosterbeek niet Arnhem, maar beide plaatsen zijn door de geschiedenis zeer nauw met elkaar verbonden.

Momenteel is in het Airborne Museum de tentoonstelling For Valour* te bezichtigen. Deze tentoonstelling brengt een eerbetoon aan alle Britse militairen voor hun getoonde moed tijdens de Slag om Arnhem, gesymboliseerd door diegenen die werden onderscheiden met het Victoria Cross (VC).

Deze vijf VC’s vertellen de aangrijpende verhalen van:

  • Luitenant John Hollington Grayburn,
  • Flight Lieutenant David Samuel Anthony Lord,
  • Lance-sergeant John Daniel Baskeyfield,
  • Majoor Robert Henry Cain,
  • Kapitein Lionel Ernest Queripel.

Cain overleefde als enige de Slag om Arnhem. De andere militairen ontvingen het VC postuum. Het Victoria Cross is de hoogste en meest prestigieuze Britse militaire onderscheiding voor getoonde, uitzonderlijke moed in oorlogstijd. Lees hierover meer op de website van het Airborne Museum.

Na het lezen van het persbericht en een interview met de directeur (?) van het museum in een uitzending van Arnhem Aktueel besloot ik deze medailles met eigen ogen te aanschouwen. Met twee jonge kinderen is dat echter wat lastig plannen. Tot ik me realiseerde dat geschiedenis alleen doorgegeven kan worden als je er over vertelt. Of het ze laat zien. Nu was het fijn geweest als ik kon schrijven dat ze behoorlijk onder de indruk waren, maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de enige was die onder de indruk was van de militaire onderscheidingen.

Deze vijf mannen vochten hun eigen strijd met behulp van hun manschappen:

Luitenant John Grayburn voerde op 17 september 1944 een aanval uit om Duitse posities op de brug te veroveren, daarbij raakte hij gewond aan zijn schouder. Drie dagen later, op de ochtend van 20 september 1944, ging hij mee op patrouille om Duitse explosieven (aan de brug bevestigd) onschadelijk te maken. Hij raakte opnieuw gewond, maar vocht door. Zijn positie werd overlopen door een vijandelijke tank. De aankondiging van het Victoria Cross van de luitenant legde uit: ‘Vervolgens stond hij op, in het zicht van de tank, en leidde persoonlijk de terugtrekking van zijn troepen naar de defensieve stelling waarnaar ze bevolen waren. Hij werd die nacht gedood.’

Flight Luitenant David Samuel Anthony Lord vloog twee missies tijdens de Slag om Arnhem. Op de tweede dag, in de ochtend van 19 september, werd zijn Dakota, tijdens het aanvliegen naar de dropzone, twee keer geraakt. Het lukte hem de voorraden alsnog te droppen, alvorens hij stierf. Zijn standvastige toewijding om de troepen op de grond te helpen werd beloond met een Victoria Cross.

Lance-sergeant John Daniel Baskeyfield bediende een 6 ponder antitank kanon op de hoek van de Acacialaan en de Benedendorpsweg in Oosterbeek. Het kanon en de bemanning, waar Baskeyfield het bevel over voerde, werden onder vuur genomen. Alle manschappen werden gedood en het kanon werd buiten werking gesteld. Baskeyfield zelf raakte gewond aan zijn been, maar dit stopte hem niet. Hij rende naar een ander kanon, werd ondertussen flink beschoten, maar ging door met zijn missie en schakelde nog een Tiger tank uit. Waarschijnlijk stierf hij, niet veel later, toen een tank zijn tweede positie onder vuur nam. Zijn lichaam werd nooit gevonden.

Majoor Robert Henry Cain bouwde tijdens de gevechten in Arnhem en Oosterbeek een reputatie op door zijn veelvuldig gebruik van het Piat antitank wapen, terwijl anderen het wapen moeilijk in gebruik vonden. Hij nam het wapen dikwijls over van ondergeschikten. Zo vuurde hij verschillende antitankgranaten af op een tank, die tot slechts 18 meter genaderd was. De tank vuurde terug, waardoor hij gewond raakte. Granaatsplinters in zijn gezicht, gescheurde trommelvliezen en een verloren zicht hielden hem niet tegen alsnog de andere tank uit te schakelen. Hij is de enige van de gehuldigden die de slag om Arnhem overleefde.

Kapitein Lionel Ernest Queripel leidde het 10e bataljon dat op maandag 18 september een kruising ten oosten van het pompstation aan de Amsterdamseweg probeerde in te nemen. Het werd tegen gehouden bij hotel de Leeren Doedel en uiteindelijk moesten ze zich gedwongen terugtrekken. Volgens de aankondiging van de medaille hield de kapitein zijn manschappen georganiseerd en in leven tijdens de terugtocht. Hij droeg sergeant Joe Sunley op om met de overlevenden terug te keren naar Wolfheze en dat is tevens het moment dat hij voor het laatst levend werd gezien.**

Uiteraard is dit maar een klein deel van het verhaal van deze helden. Ik heb getracht de informatie in deze blogpost zo kort mogelijk te houden, maar lang genoeg om je te interesseren voor de rest van hun verhaal. Vooral over de laatste man is nog veel interessants te lezen op een van de borden met informatie die je kunt vinden in de zaal met de medailles.

Mijn kinderen mogen dan wellicht nog te jong zijn om zich te (kunnen) interesseren voor de verhalen achter deze prestigieuze medailles, ik deed dat wel en op een dag zal ik ze vertellen hoeveel mannen hier in Arnhem (en in de rest van Europa) hun leven gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog. En het begon allemaal op die ene dag in juni. 6 juni om precies te zijn.

For Valour is nog tot 1 oktober 2018 te zien in het Airborne Museum Hartenstein.

*Valour: moed, dapperheid, heldhaftigheid, heldenmoed.
**De informatie over deze mannen en de For Valour is afkomstig van het Airborne Museum en is geprobeerd zoveel mogelijk in eigen bewoordingen te vertellen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Blog

Vitesse wint met 2-1 van VVV-Venlo

De zevende overwinning van Vitesse is een feit. In eigen huis werd er zaterdagavond met 2-1 gewonnen van VVV-Venlo. Met een prachtige hakbal zorgde Oussama Darfalou er in de slotfase voor dat de drie punten in Arnhem bleven.

image

Vitesse startte vs VVV-Venlo met Jake Clarke-Salter en Danilho Doekhi in het hart van de defensie. De Engelsman keerde terug van een enkelblessure en nam de plek in van Rasmus Thelander. De geschorste Matúš Bero werd vervangen door Roy Beerens.

image


Ødegaard scoort


De equipe van hoofdtrainer Leonid Slutskiy nam vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen. Martin Ødegaard opende al na vier minuten bijna de score. De Noor passeerde zijn directe tegenstander en vuurde op goal. Zijn inzet spatte echter uiteen op de buitenkant van de paal. Een half uur later slaagde Ødegaard er wel in Lars Unnerstall, de doelman van VVV-Venlo, te passeren. Met een fraaie actie legde de technisch begaafde linkspoot Christian Kum in de luren, waarna hij Unnerstall kansloos liet met een schot in de verre hoek: 1-0.

image
image


Kansen

VVV-Venlo was niet bij machte gevaar te stichten voor het Arnhemse doel en de bezoekers mochten van geluk spreken dat de wedstrijd niet voor de thee al in het slot werd gegooid. Onder meer Roy Beerens, Darfalou, Bryan Linssen en doelpuntenmaker Ødegaard waren dicht bij een treffer, maar Unnerstall hield de schade beperkt.  

VVV-Venlo ontsnapt

In het tweede bedrijf liet de eerste kans even op zich wachten. Na een uur voetbal kon Linssen vanaf de penaltystip vrij binnenkoppen uit een corner van Ødegaard, maar hij mikte net boven de lat. Even later was het de beurt aan Vyacheslav Karavaev. De rechtsback ontving de bal na een afgeslagen hoekschop. Zijn poging werd vervolgens van richting veranderd door een Venloër en glipte net langs de paal.

Gelijkmaker

Vitesse had weinig te duchten van VVV-Venlo, maar moest halverwege de tweede helft toch een tegentreffer incasseren. Invaller Patrick Joosten slingerde het leer voor de goal van Eduardo en vond collega-aanvaller Peniel Mlapa, die met de punt van zijn schoen voor de gelijkmaker zorgde.

image


Darfalou tovert

Slutskiy bracht onder meer Hilary Gong in de ploeg en dat legde Vitesse geen windeieren. De watervlugge buitenspeler snelde langs de Venlose defensie en gaf laag voor op Darfalou, die met een geweldige hakbal Vitesse weer op voorsprong zette. Tien minuten later had Mlapa GelreDome wederom in rouw kunnen dompelen. Ditmaal vloog zijn inzet van dichtbij hoog over, waarna de zege van Vitesse niet meer in gevaar kwam.  

Meer nieuws?

G


Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Arnhemse burger betaalt voor slecht bestuur ODRA

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth

Deze week vergaderde de Arnhemse gemeenteraad over de begroting van de ODRA (Omgevingsdienst Regio Arnhem). Wederom zijn er tonnen extra nodig om het gat in de begroting te dichten. Een rekening die de Arnhemse burger op zal moeten hoesten als er bij de ODRA niets verandert.

Wat is de ODRA?

De ODRA is een samenwerkingsverband tussen 10 gemeenten waaraan wij als grootste opdrachtgever handhaving, vergunningen en toezicht op het gebied van bouwen, wonen en milieu uitbesteden. Als je bijvoorbeeld een stuk aan je huis wilt aanbouwen, je hebt een bedrijf dat aan milieudoelstellingen moet voldoen of voor extra controles op shisha lounges dan kun je met de ODRA te maken krijgen.

Negen ton extra!

Het bestuur van de ODRA presenteert één keer per jaar hun begroting aan de gemeenteraad. De afgelopen jaren wordt het budget daarin structureel overschreden. Dit jaar is er 5,1 miljoen in plaats van 4,2 miljoen nodig. Dat is negen ton extra, bijna 20% meer! De afgelopen jaren heeft de gemeente telkens aan het bestuur van de ODRA laten weten dat het anders moet. Ook dit jaar wordt er weer een brief gestuurd waarin de ODRA streng wordt toegesproken. De ODRA blijkt namelijk al jaren niet in staat een boekhouding aan te leveren waarmee de gemeente transparant inzicht in de cijfers krijgt, is hiermee bovendien te laat en geeft geen uitvoering aan de wensen van de gemeente Arnhem om binnen het budget te blijven. D66-raadslid Sjoerd Dijk sprak dan ook van een déjà vu. Hierbij mag opgemerkt worden dat zijn partij al die jaren wel onderdeel van het college uitmaakte.

Welke mogelijkheden hebben we?

Het wrange is dat de regels zo in elkaar steken dat het bestuur van de ODRA dit spelletje ook gewoon zo mag spelen, en de gemeente verplicht is alsnog de rekening te betalen als het bestuur beslist zijn eigen plan te trekken. Kortom, we besteden miljoenen aan een organisatie die zijn huishouden niet op orde heeft, geven hen de zeggenschap over onze portemonnee waar ze meer uithalen dan we willen, en dat gebeurt al jaren zonder serieuze consequenties. Misschien speelt in het bedrijfsleven soms wat teveel de waan van de dag, waar slechte maand- of kwartaalcijfers de verantwoordelijken al in de problemen kunnen brengen, maar dit is wel weer het andere uiterste.

Uiteindelijk kunnen we ervoor kiezen taken bij de ODRA weg te halen maar het is nog niet zo eenvoudig om deze taken weer zelf uit te gaan voeren en zeker niet vandaag op morgen geregeld. Bovendien is het de vraag of dit goedkoper zou zijn. We hebben ons dus redelijk afhankelijk gemaakt van de ODRA, en dit weet de ODRA natuurlijk ook.

Hoe nu verder?

De nieuwe verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) erkent dat er nu echt iets moet gaan veranderen en zegt dat de ODRA hier ook al mee bezig is. Ze geeft aan zelf in zowel het algemeen bestuur als het dagelijks bestuur plaats te gaan nemen om meer grip te krijgen. We wachten af met welke cijfers de ODRA volgend jaar bij ons terug gaat komen.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Turks festival: een positieve beleving

Huibert Veth

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij bezocht het Turkse festival en beschreef wat hij ervan vond. Was het inderdaad een uithangbord van Turks fascisme?

Afgelopen week heeft het Turks festival veel negatieve media-aandacht gehad. De fascistische Turkse beweging Grijze Wolven zouden geïnfiltreerd zijn en lokale politici rolden over elkaar heen met grove taal en verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog. Reden voor mij om eens zelf te gaan ervaren wat dit festival nu eigenlijk voorstelt. Ja dit zijn momentopnames, en ja dit is subjectief. Maar zijn ervaringen dit niet bijna altijd? Dat we naar hetzelfde kijken en iets anders zien. Begint conflict, politiek of niet, niet vaak bij het moment dat we niet willen of kunnen begrijpen wat de ander ziet? Daarom ging ik maar gewoon eens kijken en luisteren, om te proberen te begrijpen.

Leuke avond uit

Samen met mijn vrouw fiets ik op zaterdagavond naar Park Presikhaaf. De Nederlandse en Turkse vlaggen wuiven je gebroederlijk tegemoet. Misschien niet heel verrassend, maar we zijn één van de weinige autochtonen. Wel jammer want het is vrij toegankelijk en je kunt er echt een leuke avond uit hebben. Voor kinderen zijn er speeltoestellen en springkussens, er is live muziek en uiteraard genieten we van een heerlijk broodje kebab. De voertaal is wel hoofdzakelijk Turks. We worden uiterst vriendelijk ontvangen, iedereen wil ons uitleggen hoe het festival in elkaar steekt, vertellen over Turkije of hoe moeilijk integratie soms is. Je krijgt het gevoel dat onze aanwezigheid echt gewaardeerd wordt. Of hier mensen rondlopen met ‘verkeerde’ politieke ideeën kan ik niet beoordelen. Het gaat erom dat het festival geen uithangbord is van fascistische bewegingen en daar heb ik niets van gemerkt.

Als we naar huis gaan wil mijn vrouw nog wat Turkse vruchten en noten kopen. Er kan helaas niet gepind worden en we hebben onvoldoende cash meegenomen. ‘Dan kunnen jullie het geld toch gewoon vanavond overmaken, geen probleem!’ Een vertrouwen dat je niet overal meer tegenkomt.

Etnische profilering

Op uitnodiging ga ik de volgende dag ook nog even bij de optocht kijken. Vanaf het Musis wordt er naar Presikhaaf gelopen. Ook hier een prima sfeer en Yildirim Usta (DENK/Verenigd Arnhem) staat met een Nederlandse vlag te zwaaien. Tijdens de optocht toch een bijzondere ervaring, mijn metgezel en ik worden naar de kant gehaald door de politie. Kennelijk zijn we aangewezen door de organisatie die ons niet kende, we moeten onze ID’s laten zien en worden even kritisch bevraagd. Autochtone Hollanders in deze optocht zijn immers een uitzondering. Geen probleem uiteraard maar het geeft wel even het gevoel etnisch geprofileerd te worden. Dat voelde toch wat ongemakkelijk, een goed realisatiemoment.

Toch een Wolvengroet!

De volgende dag meldt de Gelderlander (met foto als bewijs) dat er toch weer een Wolvengroet gemaakt is tijdens de optocht. Ik vind het oprecht jammer dat dit gebeurd is en nu het nieuws weer zal domineren. Het doet voor mijn gevoel geen recht aan de sfeer en intentie van het festival. De organisatie heeft zijn best gedaan deze uitingen buiten te houden en ook ingegrepen toen het wel gebeurde. En stel nu eens dat op Pinkpop een groep extreem rechtse jongeren de Hitlergroet zouden brengen. Zou dan de discussie ook worden of we het festival moeten verbieden? Ik denk van niet.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair