fbpx
Connect with us

Nieuws

Vitesse met 1-3 naar de Play-offs

Foto’s: Vitesse

Vitesse heeft de laatste speelronde winnend afgesloten. Een 1-3 zege op VVV-Venlo zorgde ervoor dat de Arnhemmers op de vijfde plek op de ranglijst eindigden. Vyacheslav Karavaev, Martin Odegaard en Matus Bero waren verantwoordelijk voor de Arnhemse treffer. Peter van Ooijen mocht het Venlose doelpunt op zijn naam schrijven. 

image

Voorafgaand aan speelronde 34 had Vitesse zich al verzekerd van een plek in de play-offs. VVV-Venlo, de nummer 12 van de Eredivisie, wist zich te handhaven maar had geen kans meer om zich te plaatsen voor de play-offs. Hoofdtrainer Leonid Slutskiy was genoodzaakt om in de warming-up nog een wijziging door te voeren in de opstelling. Jake Clarke-Salter werd met lichte knieklachten uit voorzorg op de bank gehouden, waardoor Maikel van der Werff vanaf de eerste minuut zijn opwachting maakte.

image

De eerste mogelijkheden van de wedstrijd waren voor Vitesse. In de 23ste minuut schoot Kara de 0-1 op het scorebord. De rechtsback stoomde op, kwam naar binnen en schoot beheerst raak met links. Het betekende zijn eerste treffer in dienst van Vitesse.

image

Nadat Bryan Linssen na ruim een half uur spelen de bal bij de tweede paal bijna kon binnenschuiven, was het in de 39ste minuut wel weer raak. Odegaard haalde uiterst precies uit vanaf een meter of twintig: 0-2.

image

Pas na een uur speler kwam de thuisploeg voor de eerste keer voor het doel van Vitesse-goalie Remko Pasveer. Van Ooijen stormde af op Pasveer, maar hij mikte naast. In de 68 ste minuut wist Van Ooijen wel het net te vinden. Hij dook op achter de verdediging en nu was het wel raak: 1-2.

image

VVV-Venlo kwam nog een paar keer gevaarlijk voor het Arnhemse doel, maar wist zichzelf niet te belonen. Dat deed invaller Matus Bero wel. Na een snelle aanval schoof de Slowaak de bal in de slotfase van de wedstrijd tussen de palen: 1-3.

image

Vitesse speelt aanstaande zaterdag en dinsdag de halve finale van de play-offs voor Europees voetbal. De tegenstander is FC Groningen. Zaterdag 18 mei wordt de uitwedstrijd gespeeld in Groningen (aanvang 20.45 uur). Dinsdag 21 mei is de return in GelreDome (aanvang 20.45 uur). Seizoenkaarthouders hebben gratis toegang tot het duel in GelreDome. Losse tickets zijn te koop vanaf € 2,50 voor jeugd tot en met 16 jaar en vanaf € 8,95 voor volwassenen. Seizoenkaarthouders kunnen tickets bijkopen met nog eens 10% extra korting op de al gereduceerde tarieven. Seizoenparkeerkaarten zijn ook geldig tijdens de play-offs. De kaartverkoop voor de play-offs begint donderdag om 10.00 uur zoals gebruikelijk via Vitesse.nl/tickets en in MijnVitesse (GelreDome).

image

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

AH klanten geven €272,45 aan statiegeld aan de Voedselbank

De Albert Heijn XL klanten in Kronenburg leveren €272,45 in aan statiegeld aan de voedselbank Arnhem.

Foto: Voedselbank Arnhem

Meer dan 1.000 leggen flessen zijn ingeleverd om het bedrag van €272,45 binnen te kunnen halen aan statiegeld. Maar dit lukte de klanten van de XL Albert Heijn in Kronenburg. De supermarkt gaf de klanten de mogelijkheid om hun statiegeld niet voor zichzelf te houden maar aan een goed doel te leveren. De afgelopen periode ging al het statiegeld naar de Voedselbank Arnhem.

Vol trots overhandigde AH medewerker Linde Keultjes een cheque van €272,45 aan Andy Hoogveld van de Voedselbank. Die nam de cheque graag in ontvangst.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nieuwe samenwerking Vattenfall en Siers regio Arnhem/Nijmegen

Siers heeft haar werkzaamheden voor de aanleg en het onderhoud van stadsverwarming voor Vattenfall (voorheen Nuon) uitgebreid naar de regio Arnhem/Nijmegen. De werkzaamheden betekenen voor Siers een groei in de omzet en uitbreiding van personeel zoals monteurs, isoleerders, lassers, voorlieden en uitvoerders.

Siers won de aanbesteding die Vattenfall in het najaar van 2018 uitschreef. Het contract ging in op 1 juli 2019 en geldt voor vijf jaar met een optie tot verlenging van twee keer een jaar. Binnen het contract worden de warmteleidingen en de huisaansluitingen aangelegd en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Het contract voor Arnhem/Nijmegen is nieuw binnen de orderportefeuille van Siers. Siers voert echter al zo’n twaalf jaar dezelfde werkzaamheden uit voor
Vattenfall in Almere. Dat doet Siers ook in Utrecht, maar dan voor opdrachtgever Eneco. Siers heeft meer dan dertig jaar ervaring met de aanleg en onderhoud van warmtenetwerken en warmteaansluitingen en ruim twintig jaar met de engineering ervan. Siers heeft vestigingen in Almere, Hattem, Oldenzaal (hoofdkantoor), Raalte, Ridderkerk en Utrecht en binnenkort ook in Elst.

Over Vattenfall

Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil het mogelijk maken fossielvrij te leven binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame productie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgers’ Zoo red 400 km2 natuurgebied

Al vanaf 1989 heeft Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in Belize. Waar ze ooit samen met een Zwitsers vlinderpark een gebied van 88 km2 kochten. Weten ze nu samen met de Belizaanse regering het gebied van 400 km2 te beheren.

Sinds 1989 ondersteunt Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in het noordoosten van Belize. Aanvankelijk werd, samen met een Zwitsers vlinderpark, een stuk van 88 km2 land als privé natuurgebied beheerd. Door succesvol beheer en samenwerking met de Belizaanse regering is dit gebied gegroeid tot een kleine 400 km2! Niet alleen het beschermde gebied is gegroeid, maar ook het nodige jaarbudget. Ecotoerisme en duurzaam bosbeheer moet op den duur een deel van de kosten kunnen dragen. 

Duizenden boompjes geplant

Het zuidelijke deel van het beschermde gebied, Freshwater Creek, heeft als status ‘Forest Reserve’. Met beleid en volgens een gekeurd managementplan mogen hier bosproducten gewonnen worden. Dit kan bijvoorbeeld om hout gaan, maar ook om bepaalde palmbladeren te oogsten, die nodig zijn om daken mee te bedekken. Bij het rangerstation van Freshwater Creek is enkele jaren geleden gestart met een boomkwekerij. In eerste instantie werden zaadjes van de bedreigde Amerikaanse mahonie verzameld. Onder de gecontroleerde omstandigheden in de kwekerij kwamen heel veel zaden op. Een jaar of vier geleden zijn de eerste zaailingen met een hoogte van 45 centimeter weer op open plekken in het bos uitgeplaatst. Vanaf dat moment zijn er jaarlijks meerdere duizenden boompjes geplant.

Steekproefbomen 

Net als bij herintroductieprojecten voor dieren ben je er natuurlijk nog niet met het herplanten van jonge boompjes. De groei en ontwikkeling wordt nauwkeurig bijgehouden. Van een Zwitserse bosbouwer leerden de rangers hoe ze de data moeten administreren. Omdat het ondoenlijk is om van meer dan tienduizend bomen de gegevens bij te houden, zijn nu op alle plekken waar bomen terug zijn gezet, een paar ‘steekproefbomen’ aangewezen. Maar ook buiten deze steekproefbomen worden veel bomen wel van tijd tot tijd bezocht en van klimmers en parasieten bevrijd. Ook worden rondom de kleine stammetjes groeiende grassen en kruiden verwijderd. Het bleek namelijk dat de jonge mahonies zich een stuk beter ontwikkelen als ze wat meer ruimte om de stam hebben. Na vier jaar zijn de kleine bomen al indrukwekkend hoog, pakweg drie meter. Over een paar jaar kan al begonnen worden met uitdunnen en kunnen de eerste meters duurzaam verbouwd hout worden verkocht. Pas over 20 jaar echter is de resterende mahonie zo groot dat hij echt een mooie opbrengst geeft. Dan zal de bomenoogst inderdaad een deel van de kosten voor de bescherming van het gebied bestrijken. 

Diversiteit

De komende periode wil men ook naar andere hardhoutsoorten kijken om daarmee in de kwekerij aan de slag te gaan, zoals de ceiba en de santamaria. Meer diversiteit dus! Daarvoor is het trouwens ook belangrijk om meer ‘mahonie-moederbomen’ te vinden en te gebruiken. Biodiversiteitsbehoud betekent immers niet puur een soort behouden, maar ook de genetische diversiteit binnen de soort! 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair