fbpx
Connect with us

Archief

Vitesse speelt gelijk tegen FC Utrecht

Foto: Vitesse

Vitesse heeft vanavond met 1-1 gelijkgespeeld in en tegen FC Utrecht. Sander van de Streek tekende voor de openingstreffer namens de Domstedelingen, waarna Tim Matavz de score voor rust gelijktrok. 

Vitesse en FC Utrecht stonden, net zoals vorig seizoen, in de finale van de play-offs voor een ticket in de voorronde van de UEFA Europa League. De openingsfase was vrijdagavond voor de thuisploeg. Een voorzet van Gyrano Kerk werd bijna binnen gewerkt door Cyriel Dessers, maar via een Vitesse-been ging de bal naast. Na achttien minuten viel de 1-0 alsnog. Vitesse leed balverlies rond de middenlijn. FC Utrecht schakelde vervolgens razendsnel om en Kerk vond het hoofd van de instormende Van de Streek, die met een kopbal voor de treffer zorgde.

image

Vitesse antwoordde met een harde maar te hoge kopbal van Matavz. Nadat Remko Pasveer knap redding bracht op een van richting veranderd schot van Rico Strieder, maakte Vitesse na een half uur voetballen gelijk. Matavz liep de bal uit een corner met enig fortuin binnen: 1-1. Tien minuten voor rust werd Kerk gevaarlijk diep gestuurd. Eerst bracht Pasveer redding, daarna haalde Alexander Büttner de bal van de lijn en wist Danilho Doekhi weg te werken.Beide ploegen begonnen zonder wijzigingen aan het tweede bedrijf.

image
image

Opnieuw was het FC Utrecht dat in de openingsfase vaker van zich liet horen. Van de Streek kreeg een grote kans, maar had zijn vizier niet op scherp staan en schoof de bal voorlangs. Alexander Büttner deed op zijn beurt iets terug namens Vitesse. Eerst gaf hij gevaarlijk voor, waarna hij enkele minuten later zelf uithaalde. Helaas resulteerden beide momenten niet in een Arnhemse treffer. Het spel golfde op en neer, zonder dat beide ploegen tot echt grote, uitgespeelde aanvallen kwamen. Met iets meer dan een kwartier op de klok kwam een lange pass van Büttner precies aan bij Martin Ødegaard. De spelmaker schoot, maar zag zijn inzet geblokt worden. Het slotoffensief van FC Utrecht leverde wat spanning op voor het team van hoofdtrainer Leonid Slutskiy, maar het elftal hield stand en rechtte de rug. 

image

In de slotminuten van het duel was het Sean Klaiber die nog een poging deed in de korte hoek, maar Pasveer toonde zich opnieuw bekwaam en keerde de inzet met zijn vuisten. Even later kon de Arnhem-goalie, die kon terugkijken op een uitstekende wedstrijd, de kopstoot van FC Utrecht-aanvoerder Janssen uit de lucht plukken. Het bleek de laatste kans van de wedstrijd en dus gaan beide ploegen met één doelpunt op zak naar de return, aanstaande dinsdag. 

image

De return wordt  gespeeld op dinsdag 28 mei in GelreDome. De belangrijke wedstrijd begint om 20.45 uur. Seizoenkaarthouders hebben gratis toegang.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Archief

Raad stemt voor Songfestival

De gemeenteraad heeft uitgesproken voorstander te zijn van het Songfestival in Arnhem. Alleen SP, PvdD en CDA zien niets in het verhaal om het Songfestival naar Arnhem te krijgen. Als het aan de gemeenteraad ligt worden er naast de main-event ook side-events georganiseerd die het Songfestival steunen.

Foto: Martin Fjellanger, Eurovision Norway, EuroVisionary (cc)

“Celebrate Freedom” moet het thema worden als het aan de gemeente ligt. Hiermee willen ze de verbinding leggen met 75 jaar slag om Arnhem. Naast dat 8 weken lang het Songfestival in het Gelredome gehouden zal worden, zal er ook side-events gehouden worden. Zo zullen wijken maar ook organisaties zoals scholen kiezen wat voor events er komen, net zoals bij de Giro de Italia. Als het aan de D66 en PvdA ligt zullen er ook alle Arnhemmers betrokken worden. Dit moet via de zo genoemde side-events gehouden worden, maar ook doormiddel van schermen op het plein zodat Arnhemmers op grote scherm kunnen meekijken. De side-events moeten al in januari starten.

Niet alleen Arnhem wil het Songfestival naar Gelderland halen, ook 18 omliggende gemeentes en de provincie Gelderland geven aan voorstander te zijn.

Financieel

Wat het Arnhem gaat kosten is nog niet bekend. Dit wil de gemeenteraad pas nadat de gaststad bekend gemaakt wordt publiceren. De SP heeft nog geprobeerd dit eerder bekend te maken, maar kregen hiervoor geen meerderheid in de raad. De reden waarom heeft vooral met de concurrentie positie van Arnhem te maken.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Reenactment weekend bij Arnhems Oorlogsmuseum

Het Arnhems Oorlogsmuseum organiseert in samenwerking met E.T.O.R. 40-45 van vrijdag 21 juni tot en met zondag 23 juni een reenactment weekend. Het evenement vindt plaats in het kader van de 25-jarige huisvesting van het museum op de huidige plek en 75 jaar Market Garden. E.T.OR. staat voor European Theater of Operations Reenactment 40-45 Met reenactment wordt een zo reëel mogelijk beeld gecreëerd van de activiteiten die legeronderdelen doormaken in oorlogstijd.

De doelstelling van E.T.O.R. is de geschiedenis en herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden, zowel vanuit de kant van de geallieerden als van Duitse zijde. De organisatie bestaat uit een aantal werkgroepen die verschillende geallieerde uitbeeldingen hebben: US Airborne, Belgische SAS en een Canadese infanterie.

E.T.O.R. 40-45 is aangesloten bij het LPLG, Landelijk Platform Levende Geschiedenis. De activiteiten beginnen zijn van 21 juni tot en met 23 juni om 09.00 uur, het museum sluit dagelijks om 17.00 uur. Het Arnhems Oorlogsmuseum is gevestigd aan de Kemperbergerweg 780.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Indringende opera over het lot van Joodse bootvluchtelingen

Foto: Wikipedia

In het kader van 75 jaar Vrijheid is van 10 t/m 15 september de Nederlandstalige opera St Louis Blues te zien in Musis Arnhem. De opera is gebaseerd op ware gebeurtenissen in 1939, toen ruim 900 Joodse bootvluchtelingen uiteindelijk de dood vonden. Op indringende wijze stelt de opera de omgang met bootvluchtelingen aan de kaak.

In 1939 voer het passagiersschip de St. Louis af van de haven van Hamburg naar Havana met 937 Joodse passagiers aan boord. De vluchtelingen hopen zich in veiligheid te brengen door in Cuba een inreisvisum voor de VS te bemachtigen. Wat begint als een tocht vol euforie eindigt in deceptie: Cuba, de VS, Canada en Zuid-Amerika sluiten hun grenzen voor vluchtelingen. Na twee weken ronddobberen keert het schip noodgedwongen terug naar Europa, waar voor de meesten hetzelfde lot wacht als voor miljoenen Joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Her-over-denking

De opera St. Louis Blues werd in 1995 voor het eerst geproduceerd door Theaterproductiehuis InDependance en orkest de ereprijs met steun van Schouwburg Arnhem. In de regie van Paul Binnerts werden 21 voorstellingen gespeeld in de grote theaters van Nederland. De voorstellingen coïncideerden met de 50-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland.

Verleden en heden

Zowel tijdens de 50-jarige als tijdens de aankomende 75-jarige Herdenking heeft de opera nauwelijks aan actualiteit ingeboet. Ook vandaag de dag is het lot van bootvluchtelingen ongewis. De opera maakt de overeenkomsten tussen het gruwelijke lot van de passagiers van de St. Louis in 1939 en bootvluchtelingen anno nu pijnlijk zichtbaar en zet daarmee aan tot her-over-denking.

De 8 voorstellingen vinden plaats in Musis Arnhem van 10 t/m 15 september 2019

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair