fbpx
Connect with us

Nieuws

Vlindertuin voor sociaal ondernemers en kunstenaars

Het voormalige schoolgebouw van de Vlindertuin in de wijk Geitenkamp gaat plaats bieden aan sociaal ondernemers en kunstenaars die een relatie met de wijk hebben. Met dat voorstel komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan een wens vanuit de wijk. Er is grote behoefte aan werkervaringsplekken en ontmoetingsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is er behoefte aan ateliers voor kunstenaars.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het college, wordt de Vlindertuin een plek waar iedereen die dat wil zijn of haar talent kan ontwikkelen en een bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid van de wijk. Met de Vlindertuin erbij heeft de Geitenkamp nu drie plekken die een belangrijke ontmoetingsfunctie hebben. De Beyer, De Wetering en de
Vlindertuin, waarbij de laatste zich specialiseert in werk en participatie. Wethouder Martien Louwers (wijkzaken en werk en inkomen) is blij met het de plannen: “Dit plan komt helemaal uit de bewoners zelf, het wordt breed gedragen in de wijk. Dat zijn initiatieven met de grootste kans van slagen. Ik ben heel blij dat het gelukt is om dit van de grond te krijgen.”

Vertrouwd

Geitenkamp is een wijk met relatief veel mensen zonder werk. Het gemeentelijk Team Leefomgeving Noord Oost zet juist daarom in op werkervaringsplekken in een vertrouwde omgeving dichtbij huis, waar bewoners hun eerste stappen kunnen zetten, op weg naar betaald werk. Het feit dat de Vlindertuin voor veel wijkbewoners vertrouwd voelt – veel
bewoners hebben er zelf op school gezeten – is een belangrijke factor. De Vlindertuin is daarnaast overigens ook een mooi monumentaal pand.

Buurtmoestuin

Op dit moment zijn er al initiatieven gaande: de stichting Recap en Juuls Atelier activeren mensen in het kader van de participatiewet. Daarnaast is er een mooi bewonersinitatief onstaan in de vorm van de buurtmoestuin. De intentie is om buurtbewoners die eenzaam of kwetsbaar zijn weer actief te laten worden. De moestuin is zeer laagdrempelig en levert, behalve groente, ook positiviteit, gezondheid en sociale contacten op. Dirk Jan Riphagen, predikant in de wijk vanuit de baptistengemeente, heeft hierin een leidinggevende en coördinerende functie.

Bewonersinitiatief

Het schoolgebouw is sinds 2017 niet meer in gebruik als school. De gemeente wilde het gebouw verkopen, maar kwam daarop terug door het initiatief van buurtbewoners in samenwerking met atelierbeheerder SLAK. De helft van het gebouw is voor deze sociale ondernemingen bestemd, de andere helft voor de kunstenaars. Het gebouw blijft eigendom
van de gemeente.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Meldkamer Arnhem en Nijmegen gaan samen

De meldkamer van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid gaan samenwerken. Dit omdat er problemen waren rondom bezetting van de meldkamers.

Foto: Dawid Skalec – Wikimedia

Vanaf dinsdag 19 november werken de meldkamers van de politie, brandweer en ambulance uit Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid samen in de gezamenlijke Meldkamer Arnhem-Nijmegen. De meldkamer zal in Arnhem gevestigd worden. Alle 112-meldingen komen vanaf vandaag in Arnhem binnen en worden zoals altijd deskundig afgehandeld. 

Krapte in personeel

Beide meldkamers kampten met een personele krapte, waardoor het steeds lastiger werd om 24/7 de telefoontjes van mensen in nood te beantwoorden. Ook moesten beide regio’s investeren in de techniek om de meldkamer draaiende te houden. Door deze samenvoeging naar een gezamenlijke meldkamer worden roosterproblemen opgelost en hoeft de investering in techniek slechts één keer te worden gedaan. 

Meldkamer naar Apeldoorn

De samenvoeging van de meldkamers in Nijmegen en Arnhem is een natuurlijke ‘tussenstap’ in de samenvoeging naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn die op de planning staat voor medio 2022. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Mediakunst Festival Arnhem in Focus

Museum Arnhem en Focus Filmtheater presenteren op zondag 24 november van 11.00 tot 22.00 uur het Mediakunst Festival Arnhem. Een dag vol mediakunstwerken uit Nederland van de afgelopen decennia, waarbij kunstenaars hun eigen werk toelichten.

Foto: Focus

Het dagprogramma van het Mediakunst Festival Arnhem is opgedeeld in vier blokken, met elk een overkoepelend thema. Bezoekers kunnen een passe-partout voor de hele dag kopen, maar er zijn ook tickets per blok beschikbaar. Alle blokken worden ingeleid door de kunstenaars die hun eigen werk toelichten. Blok 1 (11.00 – 13.00 uur) met Jeroen Eisinga gaat over performancekunst en video. Blok 2 (14.00 – 16.00 uur) met Lydia Schouten behandelt feminisme en seksualiteit. In blok 3 (16.30 uur – 18.30
uur) met Julika Rudelius staan fictie, mens en maatschappij centraal, en de dag wordt afgesloten door blok 4 (20.00 – 22.00 uur) met Barbara Visser over politieke betrokkenheid.

Boekpresentatie

Tijdens het festival is er van 19.30 – 20.00 uur een presentatie van het boek ‘A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies’. In het boek staan kunstenaars die hun opleiding
volgden aan ArtEZ en kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de collectie van Museum Arnhem. Marga van Mechelen overhandigt het boek aan Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem. Conservator
hedendaagse kunst van Museum Arnhem, Mirjam Westen, licht het belang van het boek toe. De presentatie is vrij toegankelijk.

Meer informatie en kaarten zijn te verkrijgen via focusarnhem.nl of aan de kassa van Focus Filmtheater.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Leger des Heils collecteert in Arnhem

Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 25 tot en met 30 november langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. “Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.” laat het Leger des Heils ons weten.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald uit donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 25 tot en met 30 november. De gift vanuit de Arnhemmers zijn daarbij hard nodig, want samenleven doe je dus niet alleen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair