fbpx
Connect with us

Nieuws

Voorbereidingen voor sporten in Arnhem in volle gang

Nu het kabinet heeft besloten dat sporten voor kinderen en jongeren deels kan worden hervat, is gemeente Arnhem direct gestart met het maken van een set aan heldere afspraken over hoe dit sporten er in de praktijk uit zal zien. Dat gebeurt in overleg met Sportbedrijf Arnhem. Zo moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden over het gebruik van de buitensportaccommodaties, zoals openingstijden, bezetting en de rol van verenigingen.  

Foto: Sportbedrijf Arnhem

Sportwethouder Jan van Dellen: “Het is geweldig dat we binnen de beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt iets meer bewegingsvrijheid krijgen. We zijn direct begonnen om duidelijke afspraken met elkaar te maken hoe we dit in Arnhem kunnen invullen. We verwachten snel duidelijkheid te kunnen geven hoe we in Arnhem omgaan met de ruimte die het kabinet nu biedt. Laten we voorzichtig starten.” Van Dellen vervolgt: “Uitgangspunt daarbij is dat zoveel mogelijk jongeren de kans moeten krijgen om weer te gaan sporten, ook als zij niet bij een vereniging aangesloten zijn. We maken samen deze crisis mee en als deze situatie ons iets laat zien, is het wel hoe belangrijk onze gezondheid is. Bewegen en sporten helpt ons als uitlaatklep en om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal.”

De nieuwe maatregelen in de praktijk

De nieuwe maatregelen waarin er meer ruimte is voor sport, gaan vanaf 29 april 2020 in. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen weer buiten sporten en bewegen. Jongeren in de leeftijdscategorie van 13 tot en met 18 jaar kunnen ook buiten sporten, maar met de anderhalve meter afstand. Binnensportaccommodaties blijven voorlopig gesloten, net als alle zwembaden.

Het kabinet heeft gemeenten in Nederland gevraagd om deze buitensportactiviteiten georganiseerd te laten verlopen. Dit vraagt om een gedeelde verantwoordelijkheid en samenwerking met het Sportbedrijf, sportverenigingen, sportaanbieders en inwoners. Omdat er grote verschillen zijn tussen bepaalde sporten, volgen gemeente Arnhem en het Sportbedrijf de adviezen van NOC*NSF en Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). “We willen zo snel mogelijk meer duidelijkheid kunnen geven over de spelregels in Arnhem. Dat geeft verenigingen en aanbieders de kans om voor te sorteren op de nieuwe situatie die vanaf 29 april zal gelden. Sportbedrijf Arnhem zal het aanspreekpunt blijven voor inwoners, verenigingen, scholen en sportclubs.” aldus de gemeente Arnhem.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Welkom terug in het OV: reizen in de daluren met 40% korting

De vakantie is voor een deel van Nederland al voorbij. Scholen zijn weer begonnen en het werk wordt weer opgepakt. De buschauffeurs, machinisten en stewards staan klaar om iedereen weer te verwelkomen in de bus en de trein. Zo ook Nihat Cobanoglu, buschauffeur in de regio Zwolle, hij vertelt: “Natuurlijk moeten we de coronamaatregelen goed naleven en zoveel mogelijk de spits vermijden, maar ik ben blij als er weer meer mensen kiezen voor het openbaar vervoer. Ik heb de reizigers echt gemist!”

Foto: Ervaar het OV

Sinds 1 juli zijn alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer beschikbaar. Wel wordt aan reizigers gevraagd om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Met het Dal Voordeel Oost busabonnement en het bus-/treinabonnement van Ervaar het OV reist iedereen doordeweeks na 09.00 uur met 40% korting in Gelderland, Overijssel en Flevoland (excl. Almere en Lelystad, NS en Valleilijn). In het weekend en op feestdagen kun je zelfs onbeperkt reizen met 40% korting. Alle actievoorwaarden staan op www.ervaarhetov.nl/dalvoordeeloost.

Coronaregels in het OV

Door de huidige coronamaatregelen worden reizigers gevraagd om drukte te vermijden, zoveel mogelijk buiten de spits te reizen en elkaar de ruimte te geven. Op stations, perrons en bij bushaltes houd je 1,5 meter van elkaar. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar en ouder. Voor reizen met de bus zijn er extra maatregelen. Kaartverkoop is niet mogelijk in de bus, koop dus vooraf een kaartje of check in met je OV-chipkaart. Ook kunnen reizigers alleen achter in stappen. De deur aan de voorzijde blijft gesloten. 

Over Ervaar het OV

Ervaar het OV is een initiatief van de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland en de regionale vervoerders Arriva, Breng, OV Regio IJsselmond en Keolis (Syntus). Via Ervaar het OV bieden zij OV-acties, tips en nieuws. Alles voor een comfortabele reis met het OV. Meer informatie is te vinden op www.ervaarhetov.nl

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhem presenteert voorstel voor huisvesting Lauwersgrachtalliantie

Een passende, eigentijdse en toekomstbestendige huisvesting voor Stadstheater, Introdans en Toneelgroep Oostpool in Arnhem, is een stap dichterbij. In deze moeilijke coronatijd, zeker voor culturele instellingen, heeft het college van burgemeester en wethouders een voorstel met ambitie naar de gemeenteraad gestuurd. In het voorstel staan twee varianten: een samenwoonvariant, waar Toneelgroep Oostpool en Introdans worden gehuisvest in het Stadstheater, en een stand-alone variant, waarbij de instellingen op hun huidige plek gehuisvest blijven. Het college wil over dit voorstel graag in gesprek met de gemeenteraad. Als de gemeenteraad zich heeft uitgesproken, komt het college nog dit najaar met een definitief voorstel, voorzien van de nodige financiën. 

Foto: Gemeente Arnhem

Verantwoordelijk wethouder Hans de Vroome: “Arnhem is één van de belangrijkste cultuursteden in het Oosten van ons land en wil deze positie behouden. Introdans en Oostpool maken deel uit van de landelijke basis-infrastructuur (BIS). De gezelschappen worden nationaal en internationaal gewaardeerd en brengen vele miljoenen van Den Haag naar Arnhem. De gezelschappen zijn cultureel, maatschappelijk en economisch van onschatbare waarde voor de stad. Ik wil er dan ook alles aan doen om te zorgen dat deze instellingen een waardige huisvesting in Arnhem hebben. De afgelopen maanden hebben we samen met onze partners uit de Lauwersgrachtalliantie uitgebreid onderzoek gedaan naar de wensen en de mogelijkheden. De resultaten daarvan zijn vandaag naar de gemeenteraad gestuurd die er naar verwachting op korte termijn over zal praten. De nood bij de instellingen is groot. Renovatie van het Stadstheater duldt geen uitstel. Er moet nu iets gebeuren. Dit mes snijdt bovendien aan twee kanten: in deze crisistijd zijn investeringen van de overheid broodnodig.”

Twee varianten 

Het college presenteerde vandaag twee varianten: (1) een ‘huis voor iedereen’, waarbij Introdans en Toneelgroep Oostpool gezamenlijke nieuwe huisvesting krijgen in een vernieuwd Stadstheater, of (2) vernieuwing van het Stadstheater met een opknapbeurt van de andere panden op hun huidige locatie. In beide varianten krijgt het Stadtheater een grondige vernieuwing. Een stad als Arnhem, met ook een belangrijke regionale functie, kan niet zonder een theater waar zowel bezoekers als artiesten comfort beleven en graag komen. Het Stadstheater kampt met veel achterstallig onderhoud. Ook is het achter de coulissen te krap, hebben bezoekers te weinig beenruimte en is de temperatuur in de zaal slecht regelbaar. Introdans en Toneelgroep Oostpool kennen ook problemen op de locatie waar zij nu zitten. Voor Toneelgroep Oostpool geldt dat de vergunning voor de huidige repetitieruimten slechts tijdelijk is en dat vrachtwagens het pand nauwelijks kunnen bereiken. Introdans heeft een oud pand aan de Vijfzinnenstraat waar de repetitiestudio’s te klein zijn en waar ook veel achterstallig onderhoud is. Beide panden zijn niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Bovendien willen deze partners de bestaande, succesvolle samenwerking graag verder uitbouwen. Zij zien dan ook het liefst een verhuizing naar het Stadstheater. 

Laagdrempelige, culturele place to be

Directeur van Musis & Stadstheater, Hans Verbugt, namens de alliantiepartners: “We zijn heel blij dat het college deze stap heeft gezet. Ik droom van transformatie van het Stadstheater tot een duurzaam, functioneel en flexibel gebouw waar publiek de hele dag welkom is omdat er altijd wat te zien is. Een laagdrempelige, culturele place to be, waar ook Toneelgroep Oostpool en Introdans een passende thuisbasis kunnen hebben. Dit helpt Arnhem ook om toonaangevend te zijn en te blijven op lokaal, regionaal en nationaal niveau.”

Geld

Voor de vernieuwde huisvesting is binnen de gemeente € 2,1 miljoen per jaar beschikbaar. Bij de uitwerking van de twee varianten bleek dat een aantal kosten hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Het gaat bijvoorbeeld om de benodigde theatertechniek en inrichting, de stijging van de bouwkosten en reservering voor zaken als parkeren, duurzaamheidsmaatregelen etc. In de berekening zijn alle kosten meegenomen om een passend, eigentijds en toekomstbestendig gebouw neer te zetten, dus inclusief de onderhoudskosten voor de komende 40 jaar. Om de totale kosten te kunnen betalen, rekent het college onder andere op een bijdrage van de provincie Gelderland. Daarnaast rekent het college met de marktrente. Die is lager dan de rekenrente die de gemeente meestal voor de eigen projecten toepast.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Steeds meer pinautomaten voor blinden en slechtzienden toegankelijk

Op 860 plekken in Nederland kunnen mensen met een visuele beperking inmiddels zonder hulp van anderen geld opnemen. Het nieuwste pinautomaat van Geldmaat geeft namelijk met een robotstem instructies aan blinden en slechtzienden. Ook kunnen ze op de tast voelen waar de knopjes zitten.

Foto: Geldmaat

Mensen met een visuele beperking kunnen hun eigen koptelefoon op het sprekende automaat aansluiten. Ook analfabeten zijn de automaten een uitkomst. Patiëntenvereniging de Oogvereniging heeft geholpen bij de ontwikkeling van de automaten. Zo heeft de pinautomaat ook een goed contrasterend scherm gekregen.

Geldmaat

In Nederland zijn er zo’n 300 tot 350 duizend mensen met een visuele beperking. Voorheen moesten ze het scherm van de geldautomaat uit hun hoofd kennen om te kunnen pinnen. Sinds 2019 maken de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank plaats voor de geldautomaten van hun samenwerkingsverband Geldmaat. Het gaat daarbij om de pinautomaten met de dikke gele band eromheen.

2000 geldmaten

Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer tweeduizend geldmaten met spraakfunctie verspreid over heel Nederland. Via de locatiewijzer van Geldmaat zijn alle sprekende apparaten te vinden. Het zijn niet de eerste sprekende geldautomaten.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair