fbpx
Connect with us

Nieuws

Vrijwilligers gezocht voor project ‘Wittebroodsweken’

Vrijwilligers gezocht om vanuit huis oude Gelderse huwelijksakten online toegankelijk te maken. Iedereen die vanuit huis wil meewerken om gegevens van oude Gelderse huwelijksakten online te ontsluiten kan vanaf 2 december 2019 eenvoudig in het project ‘Wittebroodsweken’ aan de slag. Met de resultaten zijn vele duizenden liefhebbers van familiegeschiedenis in staat om gegevens over hun voorouders op internet terug te vinden.

Foto: Pixnio

Sinds 1998 hebben vele enthousiaste vrijwilligers al geholpen bij het indexeren van akten uit de burgerlijke stand. Inmiddels telt onze personendatabase al vele miljoenen namen. De afgelopen vier jaren hebben honderden vrijwilligers in twee projecten meegewerkt om in een rap tempo Gelderse geboorte- en overlijdensakten digitaal toegankelijk te maken. Beide projecten waren een groot succes. Nu doen we weer een beroep op enthousiaste vrijwilligers. Ditmaal gaan we aan de slag met huwelijksakten van Gelderland van 1923 tot en met 1942.

Enthousiaste vrijwilligers

“Het enthousiasme onder vrijwilligers is altijd groot”, zegt projectbegeleider Franka Salomons. “Vaak zijn de vrijwilligers sterk geïnteresseerd in familiegeschiedenissen en willen ze door mee te doen anderen helpen bij hun genealogisch onderzoek.” Tijdens vorige projecten kwamen er indrukwekkende en wonderbaarlijke akten boven water. “Een voorbeeld daarvan”, geeft Franka Salomons aan, “was het ontdekken van de overlijdensakte van Christina Karnebeek-Backs uit de Achterhoek, die toen zij stierf de oudste persoon ter wereld was.”

Hoe werkt het?

De vrijwilligers voeren via www.velehanden.nl (klik op ‘Wittebroodsweken’) gegevens in van huwelijksakten uit Gelderland uit de periode 1923-1942. Op de scans van de originele huwelijksakten staan de namen, leeftijden en beroepen vermeld van het bruidspaar én hun ouders. Deze gegevens vullen de vrijwilligers in op een digitaal formulier en slaan deze vervolgens op. Andere vrijwilligers controleren deze gegevens. Met behulp van de ingevulde formulieren zijn voorouders straks snel en gemakkelijk terug te vinden op het internet via www.geldersarchief.nl.

VeleHanden

VeleHanden is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties voor ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties voor het publiek doorzoekbaar te maken, zodat snel zoekresultaten worden gevonden. Het indexeren of beschrijven van een collectie is tijdrovend. VeleHanden doet een beroep op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische collecties aan de slag te gaan. Vele handen maken immers licht werk.

Doe mee

Belangstellenden die mee willen doen kunnen zich eenvoudig aanmelden via www.geldersarchief.nl/wittebroodsweken.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Veteraan Bill Millington overleden

Op woensdag 27 mei is de 95-jarige Bill Millington overleden. De veteraan vocht tijdens de slag om Arnhem. Hij is de vierde Arnhem veteraan die in korte tijd deze maand overleed.

Op 95-jarige leeftijd is veteraan Bill Millington overleed op 27 mei. Bill sprong tijdens de tweede dropping op de Ginkels heide op maandag 18 september 1944. Bill was actief bij de 8th Parachut Battalion of the 6th Airborne Division. Tijdens zijn dropping werd Bill en zijn collega’s onder vuur genomen door de Duitsers die hen stonden op te wachten.

Foto van Bill Millington tijdens zijn dienst

Uiteindelijk is Bill gevangen door de Duitsers en geplaatst in Krijgsgevangenenkamp Mühlberg. Deze kamp ligt aan de Poolse grens in Duitsland en stond bekend om de slechte condities. Op 23 april 1945 is kamp Mühlberg door de Russen bevrijd.

Bill is onlangs jarig geweest op 20 mei en werd 95 jaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Commissaris van de Koning bezoekt Pleyade-locatie Malburgstaete

Op zaterdag 30 mei bracht John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, een bezoek aan Malburgstaete in Arnhem. Dit is een van de twaalf locaties van ouderenzorgorganisatie Pleyade. De commissaris bezocht de locatie vanwege de versoepeling van de bezoekregeling rondom het coronavirus.

Foto: Pleyade

Tijdens het bezoek sprak de commissaris (rechts op de foto) met bewoners, waaronder cliëntenraadsleden, en medewerkers van de locatie over de impact van de coronamaatregelen op het leven. Ook spraken zij uitgebreid over hoe het is om weer voorzichtig bezoek te mogen ontvangen. “We vinden het erg fijn dat we elke week iemand anders op bezoek kunnen krijgen.”, aldus de bewoners. Iets waarover de commissaris vol lof sprak: “Pleyade bekijkt, binnen de maatregelen, de mogelijkheden en niet de onmogelijkheden. De spreek-luisterverbinding, of zoals de bewoners hem noemen ‘de babbeltent’, vind ik daar ook een mooi voorbeeld van.” Ook was de commissaris getuige van hoe bewoonster mevrouw Otten weer voor het eerst sinds de verplichte locatiesluiting bezoek ontving. Haar zus kwam langs. Het was een bijzonder weerzien.

De gesprekken vonden volgens de richtlijnen plaats in de speciaal ingerichte ontmoetingsruimte waar bewoners ook hun familieleden ontvangen. “Ik ben dankbaar dat ik een ochtend in het gezelschap van deze hartelijke mensen mocht zijn. Ik heb gezien wat de maatregelen met mensen doen, maar ook gezien hoe je hier als ouderenzorgorganisatie op een goede manier mee om kunt gaan.”, aldus de commissaris.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeentelijke handhaver gewond door geweld

Op donderdag 28 mei zijn twee handhavers van de gemeente belaagd door een man. Eén handhaver raakte lichtgewond en moest ter controle naar het ziekenhuis.

Foto: politie

Het gebeurde rond 21:40 uur ter hoogte van het Willemsplein. De man die de handhavers belaagde, is door de politie aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Velp. Op dat moment waren er een aantal omstanders in de buurt. De politie hoopt dat deze getuigen zich willen melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

‘Gaat alle perken te buiten’

De burgemeester Ahmed Marcouch, zegt over het geweld: “Deze lafhartige daad gaat alle perken te buiten. Blijf van handhavers af. De impact van geweld is groot, dat merk je meteen als je ze spreekt. Goed dat de vermoedelijke dader is gepakt. Ik roep mensen die iets hebben gezien op om contact op te nemen met de politie.”

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair