fbpx

Wat als er brand uitbreekt in de Eusebiuskerk

Schilderij: Herman Breckerveld

Maandag middag stond de kathedraal Notre Dame in Parijs in de brand. Dit drama heeft Parijs in groot verdriet gebracht. Groot historische waarde is hierdoor verloren geraakt. Maar wat gebeurt er als er een brand uitbreekt in de Eusebiuskerk?

Al eerder stondt de Eusebiuskerk in de brand. Want in 1633 werdt de Eusebius kerk door de bliksem getroffen en brak er een grote brand uit. Vóór de uitvinding van de brandspuit (1672) was het blussen van branden vooral een taak van de inwoners. De inwoners moest in ieder huis een emmer en ladder hebben, wat elk jaar werdt gecontroleerd. Daarmee had men de verplichting om zelf de brand te bestrijden. Door op tijd te handelen wisten de inwoners toen te voorkomen dat de kerk afbranden. Het resultaat was dat alleen het koorgewelf verloren ging. Na het herstel van de schade maakte men de kerk in 1650 nog groter. Toen werd de toren nog iets verhoogd. Ook tijdens de slag om Arnhem is de kerk flink beschadigd. Tijdens de wederopbouw is de kerk herstelt.

Maar in 2019?

Gelukkig hebben we in 2019 iets meer apparatuur om brand te kunnen voorkomen en hoeven we niet meer met emmers en laders te werken. Want als er brand uitbreekt zullen er zo’n 1200 brandweermannen en -vrouwen (vrijwillig en betaald) uit de regio klaar staan om de brand te kunnen blussen. Zij oefenen regelmatig bij grote en (monumentale) panden. Hierdoor hebben ze genoeg ervaring om dit soort branden snel te kunnen blussen. Ook heeft de brandweer genoeg materiaal in huis om massaal uit te kunnen trekken. Als voorbeeld een ladderwagen met een ladder van 30 meter hoog. “Het is natuurlijk niet te vergelijkbaar met de Notre Dame. Maar wij hebben plannen klaarliggen en zijn altijd scherp en alert.” laat de perswoordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland-Midden ons weten. Een kerk is net als vele monumentale panden gevoelig voor brand. Dit komt door de vaak kurkdroge houten balken. Daarnaast ligt er vaak stof op het hout, wat natuurlijk nog brandbaarder maakt.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Back to top