fbpx
Connect with us

Nieuws

‘Wethouder moet ook situatie Oeigoeren bespreken met delegatie Wuhan’

Op woensdag 17 december komt er een belangrijke delegatie uit de Chinese zusterstad Wuhan naar Arnhem toe. De reden is dat Arnhem wil kijken hoe ze meer inwoners uit Wuhan naar Arnhem krijgen. DENK Verenigd Arnhem hoopt dat wethouder De Vroome niet alleen de toeristische mogelijkheden bespreekt maar ook de situatie van de Oeigoeren en inwoners van Hong Kong.

Foto: Fragment filmbeelden Drone

“Hoeveel waarde kunnen we nog hechten aan de woorden van het college als het gaat om vrijheid?” vraagt DENK Verenig Arnhem fractievoorzitter Talip Aydemir zich af. “Wij doen zaken met China waar ruim 11 miljoen moslims onder druk staan. Ze worden stelselmatig gecontroleerd door de overheid vanwege hun geloof.” maar het meest maakt de fractievoorzitter van DENK Verenigd Arnhem zich zorgen over de 1 tot 1.7 miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden die opgesloten zitten in zo genoemde mensonterende ‘heropvoedingskampen’. 

Oeigoeren

In de Chinese regio Xinjiang is 45% Oeigoer, dit is zo’n 11 miljoen Chinezen met een moslim achtergrond. De Chinezen regering wil dat de Oeigoeren afstand doen van hun cultuur. Zo moeten ze mandarijn (Chinees hoofdtaal) spreken en hun religie afzweren. Ze worden in tientallen opvoedkampen heropgeleid. China laat geen officiele waarnemers toe in het gebied om te onderzoeken wat voor situatie de Oeigoeren leven. In deze kampen worden stelselmatig volgens deskundigen Oeigoeren mishandeld en zelfs vermoord om hun organen te verkopen. “Wat heeft economie en toerisme voor waarde als miljoenen worden onderdrukt en wij dat niet benoemen en alleen maar zwijgen! En dan spreken we nog niet eens over Hong Kong” laat de fractievoorzitter van DENK Verenigd Arnhem weten.

Mooie kans!

“Cultuur en toerisme in een vrij land is iets waar wij als Nederland en Arnhem trots op mogen en kunnen zijn.” laat Talip weten. Hij hoopt dat wethouder de Vroome laat zien hoe je om moet gaan met minderheden. “De Nederlandse cultuur verandert ook mee met de tijd, daarom is een bezoek aan het Nederlands Openlucht Museum een wijze les voor onze gasten uit China: In Nederland werden moslim en gastarbeiders met open armen ontvangen in de jaren zestig. Ze werden niet onderdrukt en mochten hun eigen geloof en cultuur blijven behouden zonder dat ze door de politie werden opgepakt en in kampen gestopt om te ‘heropvoeden’. Dit zijn Nederlandse waarden die we mee moeten geven aan onze gasten uit Wuhan. Dit maakt Nederland ook zo uniek en bijzonder als het gaat om open toerisme en een open cultuur richting alle Nederlanders ongeacht etnische achtergrond, geloof of geaardheid!” DENK Verenigd Arnhem vraagt al een tijdje aandacht voor de situatie van de Oeigoeren. “Het is schandalig als het college, burgemeester Marcouch en andere vertegenwoordigers dit niet benoemen en hier geen aandacht voor vragen! Zwijgen heeft nooit geholpen. Want 75 jaar geleden werden vele Arnhemmers ook enorm onderdrukt en namen anderen het wel op voor ons.” 

Of daadwerkelijk de wethouder de situatie van Oeigoeren gaat bespreken is niet bekend.

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Rascha Nuijten directeur Future for Nature

Stichting Future For Nature presenteert vandaag de Nederlandse Rascha Nuijten (31 jaar) als directeur. Deze internationale natuurbehoudsstichting beloont elk jaar drie jonge, talentvolle natuurbeschermers met de Future For Nature Award én een geldbedrag van 50.000 euro per winnaar. Een internationale vakjury bestaande uit onafhankelijke natuurbeschermers selecteert de winnaars. 

Foto: Future for Nature

Stichting Future For Nature wil jonge, succesvolle natuurbeschermers verspreid over de hele wereld niet alleen belonen met internationale erkenning en waardering, maar ook een belangrijke financiële steun in de rug geven om hun hoopvolle werk voort te kunnen zetten. De stichting beloont daarnaast organisatorisch en bestuurlijk aanstormend talent. Ondanks haar nog relatief jonge leeftijd (31 jaar) heeft Rascha Nuijten al jarenlang waardevolle ervaring opgedaan in diverse functies bij Future For Nature. Haar toewijding, talent en doorzettingsvermogen worden nu beloond met haar aanstelling als directeur.

(Inter)nationale beroemdheden steunen het werk van Future For Nature

De Future For Nature Awards worden in 2021 voor de veertiende opeenvolgende keer uitgereikt in Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem, één van de hoofsponsors sinds de oprichting van de stichting. De internationaal erkende natuurbeschermingsprijs werd in het verleden onder meer uitgereikt door iconen als Sir David Attenborough, dr. Jane Goodall, dr. Frans de Waal en Doutzen Kroes. Tijdens de tiende editie was Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander eregast. Meer informatie over het werk van de stichting en de 39 winnaars tot op heden is te vinden op www.futurefornature.org

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie: ‘steunkaartjes beroofde 10-jarige jongen kunnen via ons’

Vorige week is er een 10-jarige jongen beroofd van zijn 2 euro. De jongen is licht gewond geraakt. Vele Arnhemmers betreuren de situatie en willen de jongen een hart onder de riem steken. De politie wil hierin ondersteunen.

Foto: Politie

“Naar aanleiding van de beroving van de 10-jarige jongen een paar dagen geleden, krijgen wij van veel mensen het verzoek of zij via ons een opbeurend kaartje aan de jongen kunnen geven om hem een hart onder de riem te steken. Dit vinden wij een supermooi initiatief! Wij willen het verzamelen en volgende week aanbieden.

Mensen die een kaartje of wat anders willen achterlaten kunnen dit doen door op het bureau op de Beekstraat af te leveren of op te sturen naar Beekstraat 39, 6811 DW te Arnhem.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ricciotti niet normaal!

Op zaterdag 22 augustus verzorgt het Ricciotti ensemble in openluchttheater De Pinkenberg een zomerconcert in niet-normale vorm. In het nieuwe normaal van de anderhalvemetersamenleving gaat dit unieke straatsymfonieorkest het experiment aan om op te treden in anderhalvemeteropstelling. Speciaal hiervoor organiseerde het Ricciotti een wedstrijd voor een nieuw muziekstuk voor orkest op anderhalve meter. Tijdens dit concert klinken de composities van de drie finalisten. Daarnaast kunt u genieten van muziek van Glinka, Bartók, René Froger, Mercer Ellington en Jurriaan Andriessen. Het concert is gratis maar reserveren is noodzakelijk. Bestel wel op tijd, want er zijn minder plaatsen dan gewoonlijk. Kaarten bestellen kan via de website van De Pinkenberg.

Foto: Ricciotti

Eind mei daagde het Ricciotti componisten uit een muziekstuk te schrijven voor musici op anderhalve meter. Ricciotti’s zakelijk leider Hannah Soepenberg vertelt hierover: “Het was geen standaard opdracht. Kandidaten moesten zelf nadenken over de opstelling van musici en dirigent. Ze moesten niet alleen de bladmuziek, maar ook een ruimtelijk plan indienen. Kennelijk triggerde deze uitdaging de inspiratie, want er waren maar liefst dertig inzendingen! Deze zijn beoordeeld op kwaliteit, inventiviteit, haalbaarheid én op ‘Ricciotti-teit’: is het stuk aansprekend, streetwise, een tikje brutaal en spreekt er toewijding uit? De drie beste muziekstukken voeren we uit tijdens dit concert.” 

Het zomerconcert in De Pinkenberg is het een na laatste concert van Ricciotti niet normaal!, de zomertournee van het Ricciotti ensemble. Het Ricciotti brengt symfonische muziek op plaatsen waar deze gewoonlijk niet klinkt, zoals zorginstellingen, asielzoekerscentra en opvanglocaties. Tijdens het concert gelden de coronamaatregelen van het openluchttheater. Deze zijn te vinden op de website van Openluchttheater De Pinkenberg.

Ricciotti niet normaal!  

Datum: zaterdag 22 augustus – 19.00 uur
Locatie: Openluchttheater De Pinkenberg, Rozendaal
Reserveren noodzakelijk via de website

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair