fbpx

Willemeen in de uitverkoop

Per 1 juli 2019 krijgt Willemeen geen subsidie meer. De vrijwilligers van Willemeen zijn hierover geschrokken en hebben de actie #redwillemeen ingevoerd.

2019 is het jaar waarin het monumentale pand aan Willemsplein 50 jaar de stedelijke locatie is van jongerencultuur in de vorm van jongerencentrum en subcultureel poppodium. Als het aan de gemeente ligt is 2019 ook het jaar dat Willemeen definitief ophoudt te bestaan. Met verslagenheid, verdriet en onbegrip hebben de betrokkenen van Willemeen het nieuws aangehoord. Per 1 juli 2019 wordt Willemeen de financiële ondersteuning uit het gemeentelijke cultuurfonds ontnomen en moet een nieuwe partner de regie krijgen over de invulling van de programmering binnen Willemeen. Dit betekent dat Willemeen in haar huidige vorm definitief ophoudt te bestaan. Om dit plan tegen te gaan beginnen de vrijwilligers van Willemeen in samenwerking met Arnhemse cultuurmakers een grootschalige actie om Willemeen te behouden. Verdere acties zullen in loop van tijd openbaar gemaakt worden.

Afgewezen subsidie

De gemeente heeft de subsidieaanvraag van overkoepelende organisatie Rijnstad afgewezen, wat betekent dat een andere organisatie de invulling van de programmering van Willemeen zal gaan bepalen. Deze programmering wordt deels bepaald door een grote groep vrijwilligers waarvan een significant deel extra begeleiding behoeft, en deze kansen alleen krijgt door het langdurige, structurele maatwerk dat de vaste groep betrokken en betrouwbare jongerenwerkers hen biedt. Met het wegvallen van de cultuursubsidie valt ook deze vorm van stedelijk jongerenwerk weg. Deze aanstaande verandering betekent het einde van Willemeen in haar huidige vorm; het einde van de inspraak van jongeren in het cultuuraanbod in Arnhem; het einde van een landelijk en internationaal geliefd poppodium; het einde van een uniek en waardevol stuk Arnhemse geschiedenis.

Familie

Binnen het Arnhemse cultuurlandschap neemt Willemeen een unieke plek in, maar, wellicht belangrijker nog, ook in de harten van haar vrijwilligers. Veel van hen zijn binnen Willemeen opgegroeid en hebben er een tweede thuis en familie gevonden. Vrijwilliger Eva: “Ik ben al de helft van mijn leven, 15 jaar lang, vrijwilliger bij Willemeen. Nergens anders heb ik zoveel saamhorigheid en passie op één plek gevonden. Het breekt mijn hart dat de gemeente een unieke plek als deze laat verdwijnen, we slapen er allemaal slecht van.”  Een andere vrijwilliger Maarten: “Ik ben al 9 jaar vrijwilliger in Willemeen, vanaf mijn 16e. Willemeen heeft mij geholpen om volwassen te worden en om te gaan met mensen die een andere achtergrond, cultuur of geaardheid hebben. Willemeen heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben.”

#RedWillemeen

Om meer te lezen over wat Willemeen voor Arnhem, haar inwoners en haar jongeren betekent kunt u terecht op www.redwillemeen.nl. Hier kan ook de petitie voor behoud van Willemeen getekend worden.

Meer nieuws

Reacties

Reacties

Back to top