fbpx
Connect with us

Nieuws

Willemeen in de uitverkoop

Per 1 juli 2019 krijgt Willemeen geen subsidie meer. De vrijwilligers van Willemeen zijn hierover geschonken en hebben de actie #redwillemeen ingevoerd.

Per 1 juli 2019 krijgt Willemeen geen subsidie meer. De vrijwilligers van Willemeen zijn hierover geschrokken en hebben de actie #redwillemeen ingevoerd.

2019 is het jaar waarin het monumentale pand aan Willemsplein 50 jaar de stedelijke locatie is van jongerencultuur in de vorm van jongerencentrum en subcultureel poppodium. Als het aan de gemeente ligt is 2019 ook het jaar dat Willemeen definitief ophoudt te bestaan. Met verslagenheid, verdriet en onbegrip hebben de betrokkenen van Willemeen het nieuws aangehoord. Per 1 juli 2019 wordt Willemeen de financiële ondersteuning uit het gemeentelijke cultuurfonds ontnomen en moet een nieuwe partner de regie krijgen over de invulling van de programmering binnen Willemeen. Dit betekent dat Willemeen in haar huidige vorm definitief ophoudt te bestaan. Om dit plan tegen te gaan beginnen de vrijwilligers van Willemeen in samenwerking met Arnhemse cultuurmakers een grootschalige actie om Willemeen te behouden. Verdere acties zullen in loop van tijd openbaar gemaakt worden.

Afgewezen subsidie

De gemeente heeft de subsidieaanvraag van overkoepelende organisatie Rijnstad afgewezen, wat betekent dat een andere organisatie de invulling van de programmering van Willemeen zal gaan bepalen. Deze programmering wordt deels bepaald door een grote groep vrijwilligers waarvan een significant deel extra begeleiding behoeft, en deze kansen alleen krijgt door het langdurige, structurele maatwerk dat de vaste groep betrokken en betrouwbare jongerenwerkers hen biedt. Met het wegvallen van de cultuursubsidie valt ook deze vorm van stedelijk jongerenwerk weg. Deze aanstaande verandering betekent het einde van Willemeen in haar huidige vorm; het einde van de inspraak van jongeren in het cultuuraanbod in Arnhem; het einde van een landelijk en internationaal geliefd poppodium; het einde van een uniek en waardevol stuk Arnhemse geschiedenis.

Familie

Binnen het Arnhemse cultuurlandschap neemt Willemeen een unieke plek in, maar, wellicht belangrijker nog, ook in de harten van haar vrijwilligers. Veel van hen zijn binnen Willemeen opgegroeid en hebben er een tweede thuis en familie gevonden. Vrijwilliger Eva: “Ik ben al de helft van mijn leven, 15 jaar lang, vrijwilliger bij Willemeen. Nergens anders heb ik zoveel saamhorigheid en passie op één plek gevonden. Het breekt mijn hart dat de gemeente een unieke plek als deze laat verdwijnen, we slapen er allemaal slecht van.”  Een andere vrijwilliger Maarten: “Ik ben al 9 jaar vrijwilliger in Willemeen, vanaf mijn 16e. Willemeen heeft mij geholpen om volwassen te worden en om te gaan met mensen die een andere achtergrond, cultuur of geaardheid hebben. Willemeen heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben.”

#RedWillemeen

Om meer te lezen over wat Willemeen voor Arnhem, haar inwoners en haar jongeren betekent kunt u terecht op www.redwillemeen.nl. Hier kan ook de petitie voor behoud van Willemeen getekend worden.

Meer nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Overwinning tijdens Gamma Racing Day dichtbij voor racetalent Rik Koen (15): “Echt een topweekend”

Op je 15e in een auto racen voor volle tribunes op het TT Circuit in Assen. Arnhemmer Rik Koen deed het afgelopen weekend tijdens de Gamma Racing Day in de Ford Fiesta Sprint Cup. En de talentvolle coureur van het Cor Euser Racing Team was zowel op zaterdag als zondag dicht bij een overwinning. In beide races eindigde Koen op de tweede plaats in de junioren-klasse. In de eerste race lonkte zelfs de algemene overwinning, maar een probleem met de versnellingsbak wierp hem terug naar de tweede positie.

Foto: Rik Koen

“Dit was echt een topweekend”, vertelt de 15-jarige coureur na afloop van de tweede race. “De kwalificatie was nog iets minder, maar ik mocht in de eerste race wel vanaf P1 starten. Dat ging super goed, want met nog drie ronden te gaan lag ik op de eerste plaats, maar toen begaf de versnellingsbak het. Daardoor ben ik tweede geworden.” De eerste plaats ging naar teamgenoot Daan Pijl die vorig jaar ook al in de Ford Fiesta Cup actief was. Het gat naar de concurrentie was groot.

Assen

In de tweede race startte Koen vanaf de negende plaats. “Ik had een perfecte start, alleen was de achterkant van de auto net iets te los. Daardoor had ik niet genoeg tractie om echt met de top mee te kunnen rijden. Ik ben toch nog tweede in mijn klasse geworden en al met al is dat een topprestatie. Natuurlijk ga je altijd voor de eerste plaats, maar het is nu even niet anders. In het kampioenschap sta ik nu derde en de volgende race hoop ik naar de tweede plaats op te schuiven.” In Assen waren de omstandigheden niet altijd even optimaal. “Vanwege de natte baan, hebben we met de afstelling nog wel iets anders geprobeerd, maar dat kwam er niet helemaal uit. Daar leren we ook weer van, dus dat helpt ons weer richting de volgende race. Dan willen we weer op het podium staan.”

Gamma Racing Day

“Dat ik op mijn vijftiende al in de autosport zit en meedoe om het podium had ik niet verwacht”, zegt Koen die op zijn vijfde begon met karten. “Dat is echt super gaaf. En helemaal bij zo’n groot evenement als de Gamma Racing Day. Racen voor volle tribunes, maar daar kijk je tijdens het racen niet naar. Ook niet tijdens de opwarmronde, dan ben je alleen maar met de banden bezig. Als je effe niet op let, ga je de muur in.” Onlangs reed Koen samen met Daan Pijl en Cor Euser een 10-uursrace op het Circuit van Zandvoort. “Mijn droom is om ooit de 24 uur van Le Mans te rijden. Dat vind ik echt mooi. Tijdens die 10-uursrace vochten we in de laatste rondjes om de overwinning. Dat was echt mooi. Het is super fijn om met iemand als Cor Euser te werken. Hij legt alles perfect uit en weet net dat laatste beetje uit de auto te krijgen dat andere teams niet voor elkaar krijgen.”

Sterk koppel

Routinier Cor Euser werkt graag met jonge, talentvolle coureurs als Pijl en Koen. “Rik is een ervaren karter en heeft veel meer race-ervaring dan Daan had toen hij vorig jaar in de Fiesta instapte. Maar onder aan de streep balanceren ze elkaar goed uit en helpen ze elkaar om een snellere rondetijd te vinden. Dat maakt dit koppel zo sterk. Het moet een beetje op zijn plaats vallen met de start en bij inhaalacties, en dat loopt wel eens in tranen uit, maar ze hebben op dat gebied nog niet al te veel meegemaakt. Rik is er in Spa een keer hard afgegaan, maar dat doet hij nooit meer. Dat was zijn eigen schuld. We hebben de auto weer opgebouwd en de race erna stond hij op pole position. Hij laat zich niet zo maar van de kaart brengen. Het is leuk om met die jochies te werken.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Toename van wildaanrijdingen met 25% gestegen

Dit jaar zijn er 25% meer aanrijdingen met wilden dieren in vergelijking met vorig jaar. Dit komt omdat er overbevolking is ontstaan op bepaalde plekken. Hierdoor gaan dieren opzoek naar alternatieve locaties.

Er is een flinke stijging van wildaanrijdingen in Nederland. Zo worden er elk jaar gemiddeld 499 wilden dieren per maand aangereden. Het gaat hier om vossen, dassen, marters, wilde zwijnen, edelherten en reeën. Vorig jaar was dit iets meer dan 400 wilden dieren per maand.

Opzoek naar voedsel

Volgens Stichting Wildaanrijdingen Nederland zijn de stijgingen vooral te danken aan wild dat opzoek gaan naar alternatieve voedselbronnen. Op sommige plekken is er te veel van hetzelfde soort, waardoor veel dieren opzoek gaan naar alternatieve locaties. Vermoedelijk ligt het aantal hoger dan normaal. Dit komt omdat niet overal de aangereden dieren worden bijgehouden. Op dit moment is dat alleen in Gelderland, Overijssel, Noord-Holland en Noord-brabant.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Milieuzone tien dagen opengesteld voor alle verkeer

milieuzone

Tot 26 augustus zijn alle auto’s weer toegestaan in en rondom het centrum. Vanwege de afsluiting van de Pleijweg van 15 augustus 21:30 tot 26 augustus 1.00 wordt tijdelijk alle verkeer toegelaten in de milieuzone. 

Foto: Gemeente Arnhem

Door de afsluiting van de Pleijweg mogen alle type voertuigen voorlopig weer in de stad rijden. De auto’s mogen tot 26 augustus 1:00 weer in en rondom het centrum rijden. Tijdens deze periode zal de bebording die de milieuzone aankondigen onleesbaar gemaakt worden. Ook zullen op verschillende plekken matrixaanduidingen de tijdelijke vrije doorgang aankondigen.

Vanaf maandagochtend 26 augustus 01:00 uur gelden de reguliere regels voor de milieuzone en wordt er weer gehandhaafd. 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair