fbpx
Connect with us

Nieuws

Youssra Elhamri is Arnhemse Voorleeskampioen

Foto: Rozet

Na een spannende finale is Youssra Elhamri, leerling in groep 8 van basisschool Ibn-i-Sinaschool uitgeroepen tot de Arnhemse Voorleeskampioen van 2019. 

Rozet organiseerde de Arnhemse Voorleeswedstrijd, in samenwerking met Stiching PAS. Het is een wedstrijd voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit onderwijsachterstandsgebieden in Arnhem, de zogenaamde OAB-scholen. 

De winnaar: Youssra

Youssra las voor uit het boek ‘De jongen die draken kweekte’ van Andy Shepherd. De jury was onder de indruk van de rust die Youssra op het podium uitstraalde en de manier waarop ze het verhaal overbracht. Youssra vertelt écht een verhaal. 

Burgemeester Ahmed Marcouch, jurylid bij de Voorleeswedstrijd, reikte de prijs uit aan Youssra. Hij deed daarbij een oproep aan alle voorleeskandidaten om een ambassadeur te zijn voor lezen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

De route van de 69ste Ome Joop’s Tour

Ome Joop's Tour

De 69ste editie van Ome Joop’s Tour vindt in 2019 plaats van zondag 21 juli tot en met woensdag 31 juli. De etappeplaatsen die OJT na de start in Arnhem bezoekt om daar vervolgens terug te keren zijn Zutphen, Apeldoorn, Harderwijk, Barneveld, Tiel, Loon op Zand, Sint Anthonis en Kalkar (D.).

Foto: Ome Joop’s Tour

De geschiedenis van OJT gaat terug naar de wederopbouw van Arnhem in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog. De organisatie heeft voor de route van dit jaar dan ook bewust aanknopingspunten gezocht bij 75 jaar Market Garden. De verzameldag van OJT heeft daarom een bijzonder karakter. De deelnemers verzamelen zich net als andere jaren op Papendal, alleen dit keer in de ochtend. Na de reguliere inschrijving vertrekt de hele karavaan naar de Airborne begraafplaats in Oosterbeek om op verschillende manieren op gepaste wijze stil te staan bij de Slag om Arnhem. Deze activiteiten beginnen om 14.30 uur en eindigen circa 15.45 uur. Belangstellenden zijn welkom. OJT vertrekt vervolgens
richting het Airbornemuseum, waar de deelnemers ook daar worden meegenomen in de thema’s van 75 jaar Market Garden: Herdenken, Beseffen, Beleven en Vieren.

Met Duitsen en Poolse kinderen

De verbinding met Market Garden vertaalt zich verder onder meer in: een bezoek aan Stadt Kalkar en Kernie’s Wunderland, deelname van een ploeg acht Duitse kinderen, bezoek aan het Oorlogsmuseum in Overloon en deelname van zes Poolse kinderen, mogelijk gemaakt door Tour de Blauw
In het kader van Vieren en de 156 kinderen een onvergetelijk vakantiegevoel te bezorgen brengt OJT dit jaar een bezoek aan De Spelerij in Dieren, Apenheul in Apeldoorn, Dolfinarium in Harderwijk, De Efteling en het al genoemde Kalkar.

De officiële start is maandag 22 juli, vanaf 10.00 uur vindt op de Markt in Arnhem de ploegenvoorstelling plaats, 11.00 uur klinkt het startschot. Op woensdag 31 juli om 16.00 uur is de spectaculaire finish in Valkenhuizen. Publiek is bij start en finish welkom.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Foksucces ontketent Europese Cheetaruil

Het nakende transport op donderdag 11 juli 2019 van twee jonge cheetavrouwtjes naar de dierentuin van Tabernas (Spanje) vormt de aanleiding tot een Europese cheetaruil. Wederom is Koninklijke Burgers’ Zoo de drijvende kracht achter deze ontwikkeling: in de afgelopen vijf jaar kwamen maar liefst vijftien cheetawelpen in het Arnhemse dierenpark ter wereld die inmiddels grotendeels zijn uitgezworven over dierenparken in allerlei Europese landen. 

De basis voor het indrukwekkende Arnhemse foksucces vormen een cheetaman van ruim 8 jaar oud en twee cheetavrouwen van ruim 9 jaar oud. Eén van deze vrouwtjes kreeg tot tweemaal toe een zesling, namelijk op 24 mei 2014 en op 14 september 2016. Normaliter krijgen cheeta’s tussen de twee en de vijf jongen: zeslingen zijn relatief zeldzaam. Het andere volwassen vrouwtje schonk op 22 oktober 2013 het leven aan een drieling. 

Europese exodus vanuit Burgers’ Zoo

De cheeta is een bedreigde diersoort, waarvoor een Europees fokprogramma bestaat in de dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Het is een katachtige waar traditioneel moeilijk mee gefokt kon worden, al zien we de laatste jaren juist veel positieve ontwikkelingen binnen het fokprogramma. Eén van de vijftien Arnhemse cheetawelpen heeft het helaas niet gehaald, maar van de veertien resterende dieren zijn er inmiddels elf in het kader van het fokprogramma naar dierenparken in heel Europa vertrokken: Colchester, Kronberg, Montpellier, Bussolengo, Neuwied, Warschau, Boissiere en Dresden. Van de drie resterende dieren vertrekken er nu dus nog twee naar Tabernas. 

Ga terug naar start

Het genetisch materiaal van de twee volwassen vrouwen en de volwassen man in Burgers’ Zoo heeft zich ruimschoots verspreid binnen het Europese fokprogramma. Om die reden verhuist de huidige fokman naar een ander dierenpark en komt een nieuwe, genetisch onverwante man zijn rol hopelijk overnemen in Arnhem. Bovendien zien we bij de twee volwassen vrouwen vanwege hun leeftijd geen cyclus meer. Beide vrouwtjes blijven in Burgers’ Zoo, maar nemen niet meer deel aan het fokprogramma. Eén van de jonge vrouwtjes uit het nest van 14 september 2016 mag de scepter van deze dames gaan overnemen. 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeente Rozendaal plaatst mezenkastjes tegen eikenprocessierups

In de strijd tegen de eikenprocessierups laat wethouder Logemann van de gemeente Rozendaal 50 mezenkastjes plaatsen. Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt, levert en plaatst de kastjes.

De overlast door de eikenprocessierups is dit jaar groter dan ooit. De bestrijding ervan gebeurt op verschillende manieren, maar is nauwelijks bij te benen. Anton Logemann, wethouder bij de gemeente Rozendaal, zocht naar een duurzame oplossing. Als aanvulling op gebruikelijke bestrijdingsmethoden kan een natuurlijke vijand ingezet worden. De mees
is zo’n natuurlijke vijand.

Natuurlijke vijand

Medewerkers van Scalabor plaatsen mezenkastjes van de Vogelbescherming. De mezen die er gaan nestelen, eten vervolgens de rupsen op. “Eikenprocessierupsen worden gegeten door vogels. Van mezen is bekend dat ze ook deze rups eten. Met de plaatsing van de kastjes en het aantrekken van mezen, hopen we er volgend jaar minder last van te hebben” legt Logemann uit. Hij hoopt ook dat meer gemeenten in Midden-Gelderland het initiatief ondersteunen: “Hoe mooi zou het zijn als we dit in zoveel mogelijk gemeenten doen? We bestrijden niet alleen de eikenprocessierups, maar maken zo ook gebruik van de talenten van Scalabor-medewerkers. Bij deze wil ik dan ook de oproep doen om aan te sluiten bij deze actie.”Scalabor gaat voor de gemeente 50 mezenkastjes plaatsen. Dit gebeurt voornamelijk op openbare plekken in Rozendaal waar veel mensen komen. Gekeken wordt nog of ook nestkastjes voor andere vogels geplaatst kunnen worden.

Ook een nestkastje?

Geïnteresseerde inwoners van Rozendaal kunnen ook zelf een mezenkastje kopen. Voor slechts € 17,95 komt een medewerker van Scalabor langs met het kastje en zorgt dat het goed geplaatst wordt. Zo wordt de kans op bewoning groter. Meer informatie over dit initiatief is te vinden op www.scalabor.nl/nestkastje Woont u in Rozendaal en wilt u ook een mezenkastje laten plaatsen? Stuur dan een mail naar nestkastje@scalabor.nl

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair