fbpx
Connect with us

Nieuws

Zweefvliegers Terlet zorgen over nieuwe vliegroutes vliegveld Lelystad

De toekomstige vliegroutes van en naar Lelystad Airport, maar ook de voorgestelde alternatieve vliegroutes beperken de zweefvliegers op  vliegveld Terlet. Terlet is de thuisbasis van zo’n 700 zweefvliegers die niet alleen bij hun vliegveld vliegen maar ook lange afstandsvluchten maken. Bijvoorbeeld richting Utrecht, Groningen, Enschede, Venlo en het roergebied in Duitsland. Een dergelijke afstandsvlucht duurt zo’n 4 uur met een gemiddelde afstand van 300km. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen met een vluchtduur tot wel 10 uur en een afstand van 1.000km.

Rondje rond de kerk
Als de vliegroutes van Lelystad doorgaan op de manier waarop ze nu zijn voorgesteld zal dit sterk beperkt worden en zijn de Terlet vliegers veroordeeld tot een ‘rondje rond de kerk’. “U moet zich voorstellen: alle mensen met een zeilboot gaan niet alleen naar hun boot in de haven van Medemblik om in de haven te varen, die willen het IJselmeer op”, aldus Ronald Termaat, Directeur van de Koninlijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) en actief zweefvlieger op Terlet.

Al eerder uitgeweken
Op Terlet huisvesten zich veel zweefvliegclubs die hun oorsprong hadden in het Westen van Nederland. Door de alsmaar uitbreidende luchtruimtestructuur en het sluiten van vliegvelden kunnen ze daar niet meer vliegen. Zo is de Zuid Hollandse Vlieg Club (ZHVC), die vroeger op vliegveld Valkenburg vloog, uitgeweken naar Terlet. Hetzelfde geldt voor vliegers van de Delfse Studenten Aero Club (DSA) die vroeger op Vliegveld Ypenburg vloog. Het rijtje is eindeloos, de Eerste Zaanse Zweefvlieg Club (EZZC), Zweefvliegclub Ameland (ZCA), de Zweefvliegclub Rotterdam (ZCR), enzovoorts. De geforceerde beweging om de zweefvliegsport uit het westen van Nederland naar het oosten te brengen is al decenia aan de gang, en nu wordt deze sport ook in het oosten verder beperkt. “Van de mensen die vanaf Terlet hun hobby uitoefenen komt meer dan de helft uit het westen met minimaal een uur reistijd”, stelt Maarten Baltussen, Voorzitter van de Stichting Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet (SNZT).

Opleiding
Baltussen stelt dat de sociale en maatschappelijke functie van Terlet niet moet worden vergeten. “Wij leiden de jeugd vanaf 14 jaar op die vaak op die leeftijd ook hun eerste solo start maken. Ongeveer 40% van deze jongeren vindt later een baan in de professionele vliegerij bij Luchtvaartmaatschappijen. Het is niet voor niets dat EPST, een professionele vliegopleiding, de iFly regeling heeft waarmee jongeren goedkoper kunnen leren zweefvliegen. Afgelopen mei was de KLM Luchtvaartschool de sponsor van de NK Zweefvliegen.
Luchtvaartmaatschappijen en vliegscholen erkennen deze opleidings- en sociale functie van Terlet.” “De zweefvliegers van Terlet staan wereldwijd op de eerste plaats in de OnLine Competition Gliding” stelt Baltussen en vervolgt, “Terlet heeft een vloot van circa 150 zweefvliegtuigen en tot nu toe is dit jaar meer dan 300.000km tijdens afstandsvluchten gevlogen”. “Met de nieuwe vliegroutes van en naar Lelystad Airport is dit, door hoogtebeperkingen als resultaat van die vliegroutes rondom Terlet, nauwelijks meer mogelijk”. Ook de eerder genoemde Nationale Kampioenschappen zweefvliegen, zoals die dit jaar wederom op Terlet zijn gehouden, zullen ernstig worden gehinderd.

Grote investeringen
“Het ministerie van I&M heeft als enige land in Europa voor zweefvliegtuigen het gebruik van de transponder verplicht gesteld. Hierdoor zijn de zweefvliegers in Nederland geconfronteerd met een investering van ca 1,5 miljoen euro. Deze investering zou zich terug moeten vertalen in een blijvend vrij gebruik van het luchtruim, samen met andere luchtruimgebruikers”, aldus Baltussen. Zeer veel zweefvliegers zijn werkzaam als bijvoorbeeld piloot bij de grote luchtvaartmaatschappijen. Allen zeggen dat het luchtruim om Lelystadverkeer te accommoderen beschikbaar is in het de bestaande geclaimde luchtruim door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK). Er is geen technische reden om luchtruim weg te nemen van de andere luchtruimgebruikers. Op politiek niveau worden de belangen van de zweefvliegers vertegenwoordigd door de KNVvL. De problematiek van vliegveld Teuge, en met name de parachutisten, is bekend. De route midden over het vliegveld betekent het einde van de parachutespring activiteiten. De problemen voor Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet zijn van gelijke orde. Als er niet meer fatsoenlijke afstandsvluchten gemaakt kunnen worden betekent dat een verdere marginering van de zweefvliegactiviteiten in Nederland, en van ons Nationaal Zweefvliegcentrum in het bijzonder.

Terlet belangrijk voor de regio
“Terlet draait 100% op vrijwilligers” zegt Baltussen en vervolgt: “dat maakt het vliegen op Terlet aantrekkelijk van jong tot oud, onafhankelijk van het sociale niveau. Doordat de zweefvliegclubs alleen vrijwilligers hebben worden de kosten laag gehouden en is er een grote betrokkenheid. Het Nationaal zweefvliegcentrum Terlet heeft dan ook een belangrijke sociale functie voor een groep van meer dan 700 zweefvliegers”.“Daarnaast levert Terlet een bijzondere recreatieve functie voor de Provincie Gelderland, met duizenden bezoekers per jaar”. “Terlet dient behouden te worden”.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Europese top vijf dankzij geboorte neushoorn

Donderdagavond 16 januari 2020 om 17:40 uur is een breedlipneushoorn geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo. Het mannetje maakt op het oog een gezonde indruk. Het is alweer het elfde neushoorntje dat sinds 1998 in het Arnhemse dierenpark het levenslicht ziet. Burgers’ Zoo staat in de Europese top vijf van neushoornfokkers. Europa kent in totaal 90 dierenparken met breedlipneushoorns.

Met de geboorte van het breedlipneushoornmannetje zijn er in totaal acht van deze onevenhoevige zoogdieren in Burgers’ Safari: één volwassen man van 27,5 jaar, drie volwassen vrouwen van respectievelijk 32, 19 en 16 jaar en vier jonge dieren van 2,5 jaar, 1 jaar en 10 maanden, vier maanden en nu dus de pasgeboren aanwinst. Het 19-jarige vrouwtje is de moeder van het jongste groepslid. 

Europese top vijf van neushoornfokkers

Uit onderzoek van Burgers’ Zoo blijkt dat het Arnhemse dierenpark zich met deze geboorte tot de top vijf neushoornfokkers van Europa mag rekenen. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen complementeren het kwintet. Europa telt in totaal 90 dierenparken die breedlipneushoorns houden. 

Oorzaken die de fok bemoeilijken

Lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar te zijn en daarnaast komt bij neushoornvrouwtjes ook regelmatig cystevorming in de baarmoederhoorns voor. Hierdoor kan het sperma de eicel niet meer bereiken, of kan de eicel niet loskomen uit de eierstok. Het is ook mogelijk dat de eicel door de cyste niet door de eileider kan passeren, of dat de bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de baarmoederwand. Een ander probleem vormt het feit dat jonge vrouwen hormonaal onderdrukt kunnen worden door hun moeder. In die situatie worden de jonge vrouwtjes pas vruchtbaar na een transport naar een ander dierenpark waardoor de onderdrukking wordt opgeheven. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden treffen digitale veiligheidsmaatregelen

Wereldwijd wordt er gewerkt met het softwareprogramma Citrix. Deze software maakt het mogelijk om op afstand in te loggen en daarmee tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. De meeste Nederlandse gemeenten maken er gebruik van. Zo ook Arnhem, Renkum en Rheden.

Foto: CC0

Donderdagavond is een ernstig beveiligingslek geconstateerd bij Citrix. Reden voor Bedrijfsvoeringsorganisatie De Connectie die de ICT voor de drie gemeenten verzorgt, om in samenspraak met Arnhem, Rheden, Renkum en de andere partners van De Connectie te besluiten
om dezelfde avond Citrix voorlopig uit te schakelen. Soortgelijke maatregelen zijn inmiddels ook genomen door andere Nederlandse gemeenten.

Meerdere ernstige kwetsbaarheden bij Citrix in één maand

Eind 2019 werd door Citrix bekend gemaakt dat er een veiligheidsrisico was. De Connectie heeft meteen de noodzakelijke veiligheidsupdate uitgevoerd. Afgelopen week werd opnieuw duidelijk dat
er een veiligheidsrisico in Citrix was. De Connectie heeft direct actie ondernomen en ervoor gezorgd dat de toegang tot Citrix vanaf het internet is geblokkeerd. “We moeten er niet aan denken wat er gebeurt als gegevens van inwoners, bedrijven, toeristen en medewerkers in verkeerde handen vallen. We nemen geen enkel risico”, aldus Bernard Fransen, directeur van De Connectie.

Dienstverlening naar inwoners en bedrijven gaat gewoon door

De dienstverlening naar inwoners en bedrijven gaat gewoon door. Vanuit de meeste locaties van de drie gemeenten kan er gewoon gewerkt worden. Alleen de medewerkers die thuis ingelogd zijn of in de wijken werken is het op dit moment niet mogelijk om gebruik te maken van het netwerk van de
gemeenten. Voor de wijkteams wordt op dit moment onderzocht hoe zij alsnog gebruik kunnen maken van het netwerk zodat de dienstverlening in de wijken ook volledig gecontinueerd wordt. Op dit moment is onduidelijk wanneer de problemen bij Citrix zijn opgelost. Tot die tijd blijft de
digitale veiligheidsmaatregel van kracht.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Juicy Lucy sluit haar deuren

“Lucy left the building” kopt de Facebookpagina van het cafe Juicy Lucy. Met deze titel maakt onderneemster Patricia Knijnenburg bekend dat haar zaak op de Korenmarkt is gesloten.

Foto: Juicy Lucy

15 januari heeft de rechter besloten om de laatste Arnhemse zaak van Patricia te sluiten. Twee jaar eerder moest Patricia ook al haar discotheek Manhattan op de Varkensstraat sluiten. Doordat ze niet meer kon opboxen tegenover concurrenten die grote festivals organiseren en de gesubsidieerde podia.

Hogs & Heffers

Het cafe Juicy Lucy is gebasseerd op de populaire bar Hogs & Heffers. In o.a. New York en Las Vegas dansen vrouwen gethematiseerd en vaak schaarsgekleed op de bar. Dronken vrouwen gooien als dank voor de gezellige avond hun BH naar het personeel. Die hangen dan later deze op aan het plafond. Ondertussen hangen er meer dan 14.000 BH’s daar aan het plafond. Over Hogs & Heffers is de film ‘Coyote Ugly’ in 2000 gemaakt. In Arnhem ging het iets netter aan toe. Daar danste de vrouwen niet schaarsgekleed en hingen geen BH’s aan het plafond.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair